Vypestujte si kvetinový kalendár: záhon čo kvitne od januára do decembra

Voľnú kruhovú plochu s priemerom jeden meter, nech dva, azda nájdete aj v menšej záhrade. Vysaďte na ňu takú kombináciu okrasných rastlín, že bez ohľadu na termín vždy aspoň jedna bude v plnom kvete. Pochopiteľne, väčšinu času sa bude prelínať viacero obyvateľov. O to lepšie... Nemusíte pritom rozdeliť priestor na rovnaké dieliky zbiehajúce sa do stredu. Záhon nie je pizza ani terč na šípky.

20.12.2021 06:00
kvetinový kalendár Foto:
debata

Už koncom januára ponúka na obdiv svoje tmavoružové kvietky cyklámen Coum pôvodom od Čierneho mora, vydržia do apríla. Trvácna bylina nízkeho vzrastu uprednostňuje svetlý polotieň bez priameho pôsobenia slnka. Vo februári nás zvyknú tešiť nadivoko pri prechádzkach prírodou, prečo by teda nemohli aj za domom? Krehké belostné snežienky plnokveté (Galanthus nivalis) majú veľmi podobné preferencie stanovišťa ako cyklámen. Žiarivou žltou farbou sa v marci blysne roztomilý a v našich končinách ojedinelo pestovaný hlaváčik amurský (Adonis amurensis), ktorý pochádza z východnej Ázie. Aj on vyznáva polotieň a neprekáža mu ani neskorá snehová nádielka.

krasuľka Čítajte aj Vypestujte si horkú čokoládu. Alebo máte radšej mliečnu?

Jar v znamení žltej a modrej

Apríl môžete rezervovať veternici vábnej (Anemone blanda Blue Shades, na ilustračnej fotografii). Majestátne modré kvety sa hodia aj do váz. Táto sorta tiež hľadá polotieň. Aby ste nezabudli, že máj je čas lásky, uložte si do zeme pripomienku v podobe azúrovej nezábudky močiarnej (Myosotis palustris) so záplavou útlych kvetov ako z impresionis­tického diela. Ocení stanovište bez sústavného priameho úpeku. Aj na konci tohto kvartálu prichádza rad na žltú. Postará sa o ňu, a to fakt krikľavo, žltohlav európsky (Trollius europaeus) s guľovitými kvetmi. Pýta si slnko, znesie však aj ľahký polotieň, aby v našom modelovom záhone nevybočoval.

Leto kvitne všetkými farbami

Naplno je tu leto. Júl sme vyhradili pre ľaliovku (Hemerocallis), konkrétne sortu All American Plum s veľkými zamatovými bordovými kvetmi a kontrastne žltým až zeleným „hrdlom“. Inklinuje k slnku, ale uspokojí sa s polotieňom, ktorý sme našej záhradke naordinovali. Od augusta prezentuje ružovo-fialové podlhovasté lievikovité kvety jesienka obyčajná (Colchicum cilicicum). Jesenná veternica japonská (Anemone hupehensis) už svojím pomenovaním September Charm prezrádza, kedy sa jej striedme bledoružové kvety vystavia na obdiv. Necháva sa štekliť slnkom nadchádzajúceho babieho leta, ale nepotrpí si na opaľovanie.

záhrada v zime Čítajte aj Ako dať záhrade v zime farby a tvary

Paleta na sklonku roka

Široká ponuka farieb sa týka dievčaťa na október, ktorým je jesenná astra. Vybrali sme novoanglickú (Aster novi-angliae), a to Purple Dome s pútavými fialovými kvetmi rastúcimi nadštandardne husto vo výške okolo 70 centimetrov. Farba podľa ľubovôle sa vzťahuje aj na „dušičkové“ chryzantémy – žlté, oranžové či bordové, ale aj biele, ružové alebo dokonca dvojfarebné. Možno sú trochu prvoplánovou opciou na november, no nesklamú. Líšia sa výškou rastliny, tvarom i veľkosťou kvetov, časom kvitnutia. Výber v tomto prípade ponechávame na vás rovnako ako pri decembrových drobučkých fialkách: bolo by na škodu počas niektorého z dlhých zimných večerov neprelúskať všakovaké alternatívy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cyklámen #veternica
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december