Prečo sa oplatí pestovať chmeľ: Pomáha ľuďom aj stavbám

Možno by ste nepredpokladali takéto využitie, keď ste sa však rozhodli pre ozvláštnenie vonkajších stien vegetáciou, pouvažujte o trvácom chmeli obyčajnom (Humulus lupulus). Viacerými parametrami sa dokonale hodí na tento účel.

23.12.2021 15:00
chmeľ Foto:
debata

Vytrvalý dvojdomý zástupca čeľade konopovité chmeľ je na múre, drevenom pilieri alebo mrežovaní plota zaujímavým estetickým prvkom, príspevkom k vytváraniu ekologického prostredia i prírodnou ochranou pred poveternostnými vplyvmi. Pochádza zo strednej Ázie, u nás sa vo voľnosti bežne vyskytuje v lužných lesoch. Prvé zmienky o pestovaní na Slovensku pochádzajú zo 16. storočia. Momentálne je táto tradícia – na rozdiel od Česka – na ústupe: posledných niekoľko desiatok obhospodarovaných hektárov zostalo v Nemšovej.

Nenarúša štruktúru opory

Chmeľ je značne nenáročný na stanovište i starostlivosť a ponúka mnohé ďalšie výhody. V prvom rade nelignifikuje – jeho výhonky vždy na jeseň odumierajú. Nemá teda ambíciu a šancu postupne nebodaj narúšať štruktúru hostiteľskej stavby. Primerane ľahko sa odstraňuje, ak vás náhodou omrzí. Výsledok dostanete extrémne svižne: v teplom počasí pokojne pridá meter za týždeň. Celkovo sa dokáže vyšvihnúť až na šesť metrov, špeciálne šľachtené odrody dokonca nad desať metrov. Navyše, v porovnaní s inými rastlinami svojho typu je pozoruhodne lacný. Sadeničku kúpite pod 15 eur, pričom odporúčaný rozostup sú dva metre.

pavinič Čítajte aj Pavinič je usilovný horolezec: Na jeseň dodá fasáde hrejivé farby

Pivári potvrdzujú: sedatívum a diuretikum

Pravotočivá byľ potrebuje konštrukciu, po ktorej sa môže šplhať – stačí drôt. Pridŕža sa pomocou nápadne drsných chĺpkov. Tmavozelené listy s pílkovými okrajmi sú protistojné a troj- až päťlaločné. Kvitne v júni a júli. Samičie kvety sa počas dozrievania menia na zlatisté vajcovité približne trojcentimetrové šištičky. Obsahujú lupulín zo sílic, trieslovín a živíc. Práve súhra týchto troch látok sa podieľa na jedinečnej chuti a vôni piva. Popri obohacovaní tekutého chleba nachádza uplatnenie vo farmácii. Funguje ako sedatívum a diuretikum, ale aj pri poruchách spánku a na podporu apetítu. Pivári potvrdzujú…

cezmína Čítajte aj Cezmína je vianočná dekorácia, ale aj silný živý plot

Orientácia na západ alebo východ

Chmeľ vysádzajte v marci či apríli, k poskytnutej opore ho priviažte. Prosperuje vo vápenitej, priepustnej a humóznej pôde, ktorá je trvalo vlhká, nie však premokrená. Najviac mu vyhovuje východná alebo západná orientácia na slnku alebo v polotieni. Prihnojiť kompostom potrebuje vždy na jar a v lete. Nožnicami ho formujte priebežne podľa potreby – napríklad okolo dverí a okien. Na jeseň sa sám stiahne na prezimovanie, pod zemou je mrazuvzdorný. Výhonky postupne odumrú, stačí potom očistiť konštrukciu, čím ju pripravíte na budúcoročný cyklus. Chmeľ si vyžaduje omladenie zhruba po 2 – 3 rokoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pivo #Chmel #poruchy spánku #liana
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december