Čas máte, sily už nie. Ako si uľahčiť prácu v záhrade v staršom veku?

Čas nezastavíte. Ani na postaršie kolená sa však nemusíte vzdať obľúbeného aktívneho relaxu v záhradke. Stačí niekoľko šikovných opatrení, aby práca v nej naďalej bola predovšetkým potechou, nie oštarou.

28.12.2021 06:00
práca v záhrade Foto:
debata

Zohýbanie sa k burine dá zabrať aj mladým chrbticiam. Nasaďte podôpokryvnú vegetáciu, ktorá dusí pliagu. Urobte to koncom leta, keď burina už odchádza a noví zelení osadníci budú mať do zimy dosť času uchytiť sa. Vybrať si môžete zimozeleň menšiu (Vinca minor), pakost krvavý (Geranium sanguineum), krpčiarku veľkokvetú (Epimedium grandiflorum) pachysandru vrcholovú (Pachysandra terminalis). Na úžitkové hriadky môžete rozprestrieť netkané textílie určené práve proti burine. Samozrejme, riešením sú aj vyvýšené záhony – ponúkajú lepšiu ochranu nielen pred burinou, ale aj chorobami a škodcami. Navyše, sú ohľaduplnejšie k platničkám, svalom a kĺbom pestovateľa. Na trhu nájdete aj ergonomické nástroje s precízne tvarovanými rukoväťami a predĺženými násadami.

vyvýšený záhon Čítajte aj Z čoho všetkého môžu byť vyvýšené záhony?

Ponechajte viac priestoru prírode

Siahnite po pomalšie rastúcich odrodách trávnika, ktoré znížia periodicitu kosenia. Pouvažujte nad robotickou kosačkou, ktorej zveríte aspoň časť takýchto úloh. V okrasných záhonoch prejdite na trvalky. Je s nimi logicky menej priebežných starostí ako s letničkami. Konkrétnymi tipmi sú stračonôžka (Delphinium), ktorá sa vyhúkne aj do výšky 1,5 metra a uchváti v závislosti od sorty modrými, fialovými či bielymi hroznovitými kvetenstvami, a rozchodník s listami rôznych farieb tiež podľa kultivaru. Obložte formácie obkladovými pásikmi „klinkermi“ z pálenej tehly, aby ani pri dlhšej bezzásahovosti nestratili tvar. Celkovo nebuďte posadnutí dokonalosťou. Skúste vedome ponechať prírode priestor na tvorivosť a tešte sa, čím vás prekvapí.

Kamenina údržbu nepotrebuje

Úprava živého plota niekoľkokrát do roka je riadna fuška aj pre zdatných záhradníkov v mladšom či strednom veku. Využitie krovinorezu ju síce zjednodušuje, no je tu jeho hmotnosť, vibrácie, údržba. Zvážte teda ochranu súkromia prostredníctvom prefabrikovaných drevených zásten alebo gabionových plotov, čiže kamenine sformovanej drôtenou mriežkovou konštrukciou. Áno, clona z hustej vegetácie vyzerá krajšie, nebude však plniť svoju úlohu „navždy“ a bez jediného zásahu.

fúkač Čítajte aj Fúkač a vysávač lístia využijete aj v zime, pomôžu so snehom i smeťami po žúre

Delegujte námahu na modernú techniku

Kúpte si toľko elektrických a mechanických pomocníkov, koľko zvládne vaša peňaženka a hrdosť. Každý má inak nastavenú hranicu, kedy mu starostlivosť o záhradku už nedáva zmysel pri prenechaní mnohých úkonov na modernú techniku. Prípadne sa na to pozrite optikou, že nechcete drieť, ale príjemne tráviť čas na čerstvom vzduchu. Vtedy možno pouvažujete nad teleskopickým vytrhávačom buriny, akumulátorovým tlakovým postrekovačom, oscilačným rozprašovačom vody či dokonca sofistikovaným komplexným závlahovým systémom.

Video
VIDEO: Ako sa správne hýbať a držať telo pri práci v záhrade. Zdroj: Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávnik #živý plot #pôdopokryvné rastliny #závlahový systém
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december