Volá sa višňa, rastie v záhrade, ale ovocie to nie je

Do kategórii stredne veľkých drevín, ktoré si po zasadení na vhodnom stanovišti vyžadujú oveľa menej pestovateľskej starostlivosti, než je ich esteticky prínos, bez diskusie patrí višňa chĺpkatá (Prunus subhirtella). Hneď po opadnutí mrazov a ešte pred olistením vás poteší záplavou ružovkastých kalíškovitých kvetov.

29.12.2021 15:00
višňa chĺpkatá Foto:
debata

Hodí na výsadbu do okrasnej zóny záhrady, ale môžete ju postaviť aj v črepníku na priedomie alebo do rohu terasy. Nenechajte sa zmiasť „ovocným“ pomenovaním: pri šľachtených dekoračných kultivaroch višne chĺpkatej by ste na plody čakali márne. Niektoré sorty, napríklad Autumnalis Rosea, to však vyvažujú druhým kvitnutím počas mierneho babieho leta, ba občas sa nechajú pomýliť aj teplejšou zimnou periódou. Kvety nevoňajú, ale sú medonosné.

Zvládne aj mrazy, ale nie extrémne

Višňa chĺpkatá preferuje slnečné a pred vetrom chránené miesto s pravidelným prísunom vlahy, no bez premokrenia. Bez ujmy zvládne aj dvojciferné mrazy, kým nie sú ozaj extrémne. Vyžaduje si humóznu hlinitú pôdu s vysokým obsahom vápnika. Ako hlboko koreniaca sa rastlina preferuje priepustné podložie. Inak má tendenciu rozťahovať svoje korene naplocho, čím by mohla spôsobiť problémy okolitej vegetácii.

pôdopokryvné rastliny Čítajte aj Dve muchy jednou ranou: Ktoré pôdopokryvné rastliny sa dajú jesť?

Koľko do výšky, toľko na šírku

Pri kvetináčovej verzii úmerne dbajte na dostatočnú výšku nádoby. Do črepníka i menšieho priestoru vo voľnosti zvoľte subtílnejší kultivar: 6-metrový by ste časom museli upravovať neúnosne radikálnym spôsobom. Myslite na to, že višňa chĺpkatá zvládne 40 cm za rok, veľmi rýchlo teda mení dispozíciu daného prostredia najmä čo sa týka tienenia. Neutrálne mohutné varianty dorastajúce približne do 3 m potrebujú takúto vzdialenosť aj na všetky strany od kmeňa.

Farbami listov nešetrí

Tesne nad jeden meter predpestovanú višňu chĺpkatú dostanete približne za 60 eur. Najvhodnejším obdobím na výsadbu je prelom jesene a zimy, keď už zhodila jemne chlpaté pílkovité listy. Mimochodom, tie sa po lete prefarbujú zo zelena nádherne do zlato-oranžova až červena. Ak s presunom akvizície zo záhradníctva trochu meškáte, určite počkajte na deň bez mrazu. Rovnaké obmedzenie sa týka jej zalievania po presadení. Pri dodržaní agrotechnických odporúčaní sa výsostne pravdepodobne dočkáte bohatého zakvitnutia už prvý marec či apríl po presadení do vášho teritória.

stres rastlín Čítajte aj Nehladkajte svokrine jazyky. Čo všetko ešte rastliny stresuje?

Sadenie na dlhé lakte

Koreňový bal pred vložením do zeme zavlažte. Vyžaduje si jamu raz takú hlbokú i širokú, než je sám. Nezabudnite prekypriť hutnú pôdu, eventuálne pridajte drobné kamenivo alebo hrubý piesok. Jamu potom dosypte na výšku koreňového balu zeminou obohatenou kompostom. Následne takto do mäkkého uložte bal a obsypte ho. Počas celého procesu nestúpajte do bezprostredného okolia dreviny – neznáša to. Zakorenená višňa chĺpkatá si nevyžaduje prakticky žiadnu priebežnú opateru: netreba ju prihnojovať a ku skracovaniu stačí pristúpiť raz za niekoľko rokov po odkvete na prahu leta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #terasa #višňa #okrasná drevina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december