Načo exotické ovocie? Celú zimu vás v zdraví udrží obyčajná slovenská burina

Chren je prastará zelenina, ktorá odjakživa v našom podnebnom pásme rástla v dedinách pri plotoch, väčšinou považovaná, za „lepšiu“ burinu. Slovenský názov chren o ničom nenapovedá, v nemčine má však prezývku „plačlivý koreň“, a každý kto ho ochutnal vo väčšom množstve alebo strúhal, vie, o čom je reč.

02.02.2022 06:00
chren Foto:
debata (2)

Pôvodným domovom chrenu je východná a juhovýchodná Európa; na Ukrajine a vo východnom Rusku rastie divoko dodnes a v mnohých našich humnách tiež. Hlavným obdobím zberu chrenu sú jesenné a zimné mesiace od októbra do februára. Keďže však chren pri správnom skladovaní dlho vydrží, predáva sa v obchodoch čerstvý aj v apríli.

V zemi ostáva celú zimu

Kto má chren v záhrade, vie, že výborne znáša mrazy. Preto sa necháva v zemi až do nasledujúcej jari a zbiera sa len postupne. Ide o praktickú metódu, ktorá udržiava korene čerstvé a zabraňuje ich vysušeniu alebo strate chuti a užitočných látok v ňom. Keď kúpime koreň chrenu v obchode, je potrebné ho dobre umyť a usušiť. Potom ho môžeme skladovať v zeleninovej priehradke chladničky až štyri týždne. Ani jeho dlhšie skladovanie zvyčajne nie je problém, ale koreň sa trochu vysuší a stratí živiny. Keď koreň rozrežeme, odporúča sa použiť ho do dvoch týždňov.

kel Čítajte aj Načo kupovať drahú zeleninu a ovocie? Objavte prínosy obyčajného kelu

Využitie v kuchyni je pestré

Strúhaný chren je klasickým dochucovadlom do studených omáčok (dipov), najmä k čerstvým a údeným rybám, ale aj k hovädziemu mäsu. Napríklad slávny Wiener Tafelspitz je pravý len vtedy, ak je doplnený čerstvo nastrúhaným chrenom. Môže sa použiť aj na ochutenie šalátových dresingov. Ak máte radi chren, ale zdá sa vám príliš pikantný, môžete ho, samozrejme, zmiešať so šľahačkou, s crčme fraîche alebo kyslou smotanou. Stredoeurópskou klasikou je smotanová chrenová omáčka. V princípe sa však dá chren pridať do akéhokoľvek jedla alebo šalátu, ktorému chceme dodať pikantnosť.

Nevariť, len zamiešať

Pri používaní chrenu platí pravidlo, že čerstvo nastrúhaný by sa mal do pokrmu pridávať až na samom konci varenia. Pri dlhšej tepelnej úprave stráca chuť aj arómu. To je aj recept na to, ak ste do jedla pridali chrenu príliš veľa a zdá sa vám štipľavé – stačí ho jednoducho trochu dlhšie povariť. Ak je príliš pikantná chrenová omáčka, treba pridať trochu krémového syra alebo smotany. Čerstvý chren sa dá aj zmraziť – pred zmrazením ho nastrúhajte na strúhadle a pokvapkajte citrónovou šťavou. Takto vydrží koreň niekoľko mesiacov.

hubová bylinka Čítajte aj Lacná náhrada húb a takmer žiadne kalórie: Hubová bylinka prekoná aj šampiňóny

Na nádchu aj na trávenie

Chren rozhodne patrí medzi potraviny, ktoré sa označujú pojmom zdravé. Éterické oleje v chrene stimulujú prekrvenie slizníc, preto je tento koreň právom osvedčeným domácim liekom proti prechladnutiu, ktorý dokáže zmierniť nádchu a kašeľ. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C (114 miligramov na sto gramov) si chren v Nemecku vyslúžil pomenovanie „bavorský citrón“. Podporuje imunitný systém a vďaka látkam s vysokým obsahom síry, má aj antibakteriálny účinok. Pomáha aj pri infekciách močových ciest, a to dvoma spôsobmi: likviduje baktérie, ktoré sú zodpovedné za zápal, a okrem toho má diuretický, teda močopudný účinok.

Znížte si tlak, zlepšite trávenie

Už v stredoveku bol chren v prírodnom liečiteľstve považovaný za účinný prostriedok na dobré trávenie, pretože jeho éterické oleje stimulujú tvorbu žalúdočných a žlčových štiav. Štúdie tiež ukázali, že naši predkovia mali pravdu, keď považovali chren za dobrý liek proti vysokému krvnému tlaku. Medzitým sa vedcom dokonca podarilo dokázať, že niektoré zložky chrenu môžu mať preventívny účinok proti rakovine.

Video
Doprajte si mäsovú chuť s vegánskymi náhradami mäsa Goody Foody napríklad podľa receptov z tohto videa.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #imunitný systém #chren #antibakteriálny #koreň
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december