V súčasnosti sa ružičkový kel pestuje najmä v Holandsku, Francúzsku a vo Veľkej Británii. Voľakedy mali ľudia voči nemu výhrady pre mierne horkú chuť. Novšie odrody však už takmer nechutia horko a najneskôr po prvých mrazoch získa ružičkový kel zaručene jemnú chuť. Zvýši sa v ňom obsah cukru, a tak je nielen sladší, ale aj stráviteľnejší. Aj preto má hlavnú sezónu v kuchyni práve v zime, od novembra do februára.
V každej guľôčke vitamínová nálož
Ružičkový kel je právom považovaný za vitamínovú bombu: medzi zeleninou patrí medzi najlepšie zdroje vitamínu C. Len sto gramov pokrýva viac ako sto percent našej dennej potreby. Obsahuje ho 115 miligramov. Okrem toho aj vitamíny skupiny B, draslík, zinok, vitamín K a vlákninu. Keďže táto zelenina obsahuje pomerne málo vody, je o niečo kalorickejšia ako iné kapustoviny. Má však takmer nula gramov tuku, takže si na ňom môžu pochutnať aj tí, ktorí si potrpia na štíhlu líniu. Tým, že sa po prvých mrazoch stáva ľahko stráviteľným, je vhodný aj pre ľudí s citlivým trávením a dokonca aj pre dojčatá.
Čítajte aj Problémom pri nákupe manga je zrelosť. Ako ho vyberať a čo s nezrelým ovocím?Ideálny k vyprážanému mäsu
Štúdie ukazujú, že časté jedenie ružičkového kelu má detoxikačný účinok a môže dokonca znížiť riziko vzniku rakoviny. Výskumníci z Viedenskej univerzity napríklad v experimente zistili, že keď sa podáva ako príloha ku grilovanému alebo vyprážanému mäsu, môže znížiť škodlivosť látok, ktoré pri silnom grilovaní alebo vyprážaní vznikajú. Ak sa rozhodnete ružičkový kel kúpiť, treba si hlavičky dobre prezrieť. Mali by byť pevne uzavreté, pekné a zelené a nemali by mať žlto sfarbené vonkajšie listy. Mali by byť na dotyk pevné.
Pred zmrazením ho povarte
V chladničke vydrží ružičkový kel v zeleninovej priehradke štyri až päť dní. Neskladujte ho však spolu s jablkami alebo paradajkami, pretože obsahujú etylén, ktorý spôsobuje rýchlejšie vädnutie ružičkového kelu. Samozrejme, čerstvý ružičkový kel môžete aj zmraziť, ale mrazením stratí svoju pevnosť. Ak ho predsa len zmraziť chcete, treba ho predtým povariť štyri až päť minút vo vriacej osolenej vode. Potom scediť, ochladiť a zabaliť do vreciek.
Čítajte aj Načo exotické ovocie? Celú zimu vás v zdraví udrží obyčajná slovenská burinaŠtipka cukru vždy pomôže
Surový ružičkový kel je ťažký na žalúdok a nemá dobrú chuť, preto by ste ho mali vždy krátko tepelne upraviť, dokonca aj keď chcete z neho pripraviť šalát. Variť ho treba len krátko, pretože potom stráca chuť a tiež živiny. Ak dávate prednosť jemnejšej chuti, pridajte do vody, v ktorom ružičkový kel varíte, štipku cukru alebo ho uvarte v zeleninovom vývare.
Nebojte sa experimentovať
Ak chcete použiť ružičkový kel na zapekanie alebo do nákypu, stačí ho predtým blanšírovať päť až sedem minút. Ako príloha sa hodí k bravčovému aj hovädziemu mäsu a hydine, ale aj k divine. Tiež je vhodný pre vegetariánsku kuchyňu – vyskúšajte ho s cestovinami alebo s tofu či s kuskusom. Blanšírovaný ružičkový kel je ideálny aj na zapekanie so syrom alebo s mletým mäsom. Môžete ho použiť aj ako zdravšiu verziu syrového fondue – namáčať jeho hlavičky do syra namiesto bieleho chleba a bagiet.