Najkrajšia mäsožravka: Ako pestovať krčiažnik? Pozor na sortu a podávať iba jeden chod

Tropická popínavá rastlina krčiažnik dostala svoje slovenské pomenovanie podľa farebne pútavého a tvarovo extravagantného lapacieho orgánu. Červeno-zelené ústrojenstvo vo forme džbánu slúži ako pasca na chytanie a spracúvanie živočíšnej koristi.

20.03.2022 06:00
krčiažnik Foto:
debata

Krčiažnik (Nepenthes) je jediným zástupcom čeľade Nepenthaceae, pričom do príslušného rodu patrí približne stovka druhov. Popísal ho už legendárny švédsky prírodovedec Carl Linné a v určujúcej monografii spracoval v roku 1928 dánsky botanik Benedictus Hubertus Danser. Prirodzenými lokalitami výskytu, a to aj v nadmorskej výške nad 3 000 metrov, sú napríklad ostrovy Borneo, Srí Lanka a Madagaskar, všeobecnejšie najmä juhovýchodná Ázia. Zväčša je endemický: len na spomenutom Borneu exkluzívne rastie 25 druhov.

Nepohrdne ani hlodavcami

Krčahy vyrastajú z konca listových výhonov cez úponky. V extrémnom prípade môžu vo voľnosti merať až do pol metra. V takom prípade sú potenciálnou konečnou aj pre menšie hlodavce, plazy, vtáky. Na okrajoch majú umiestnené žľazy vylučujúce nektár na prilákanie obetí následne rozkladaných enzýmami v extrémne kyslom tráviacom sekréte na dne voskovo hladkého lievika.

jochovec Čítajte aj Vonia ako vanilka, ohuruje kvetmi. Nakoniec vás tento ker prekvapí aj tvarom

Pasuje do džungľového konceptu

V miernejšom pásme vrátane nášho sa krčiažnik pestuje v skleníkových podmienkach, prípadne v rastlinnom teráriu. Celoročne totiž potrebuje teplotu 25 – 30 stupňov a vlhkosť vzduchu aspoň 70 percent, skôr však nad 80 percent. Vynikajúco teda pasuje do džungľového konceptu a kolekcie. Keďže má rád slnečné či prinajhoršom mierne tienisté stanovište, asi to bude chcieť aj prídavné umelé svetlo.

Dovoliť si ho môže každý

Dobre odvodnený, ale neustále vlhký a čerstvý substrát s neutrálnym pH a vysokým podielom pórovitého materiálu sa namiešava z komponentov ako aktívne uhlie, expandovaný ílový granulát, perlit, kokosové vlákno či rašelinník. Na zavlažovanie krčiažnika vrátane rosenia rozprašovačom sa používa dažďová alebo destilovaná voda. Množenie sa robí semenami, ktoré sa tvoria v lete a netreba ich predsušiť, alebo už na jar dostatočne dlhými vrcholovými odrezkami. Desať semien krčiažnika madagaskarského dostanete pod päť eur a predpestovaná rastlina sa predáva zhruba za desať eur.

protikoreňové zábrany Čítajte aj Rastliny s dravými koreňmi: Ako predísť zničeniu chodníka, terasy, steny či potrubia

Podáva sa iba jeden chod

Krčiažnik si v prírode berie živiny z koristi. Vhodná potrava „do zajatia“ je k dispozícii v špecializovaných predajniach – trebárs rybárskych (múčne červy a podobne). Proces trávenia trvá približne dva dni, počas neho sa nepodáva ďalší chod. Zároveň sa treba pripraviť na pachy typické pre rozklad. Alternatívou pre útlocitnejších je obohacovanie podložia hnojivom pre orchidey. Sekrét z krčiažkov však napriek tomu neradno odstraňovať. Sortu treba vyberať s rozvahou, lebo veľkostne sa pohybujú od subtílnych 20 centimetrov až do mamutích 20 metrov pri epifytických druhoch. Tipmi na prírastok do tunajších končín okrem už uvedeného Nepenthes madagascariensis sú Nepenthes gracilis, pervillei, brubidgeae, truncata, rafflesiana či ventricosa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #skleník #dažďová voda #krčiažnik #džungľový koncept
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december