Cukrový hrášok vypestujete ľahko. V čom je lepší ako hrach?

Krehké a šťavnaté zelené strúčiky s veľkosťou okolo päť centimetrov a v nich ukryté malilinké perličky v podobe jemných sladkých plodov. Cukrový hrášok náleží do skupiny plodín pestovaných vyložene na kulinárske využitie. Málokto pritom odolá nutkaniu spotrebovať značnú časť úrody, ak nie celú, samostatne a v surovom stave.

05.05.2022 06:00
cukrový hrášok Foto:
debata

Dobrá správa pre potenciálnych malopestovateľov znie, že vlastný cukrový hrášok ako alternatívu k banálnemu z obchodu sa dá vypiplať naozaj ľahko. Navyše, je nielen chutný, ale aj kaloricky striedmy a zdraviu prospešný vďaka vysokému obsahu rastlinných bielkovín, minerálnych látok, vlákniny a širokého spektra vitamínov, respektíve zásluhou nízkeho podielu sacharidov napriek menu a chuti, ktorá avizuje opak. V porovnaní s bežnejším hrachom siatym určeným na lúpanie sa konzumuje kompletne. Akurát môžete odrezať špičku príznačne plochých strúčikov.

Potrebuje slnko a piesok

Pre osivo cukrového hrášku rezervujte slnečnú časť záhonu s piesočnatou pôdou, prípadne zapracujte do zeminy spomenutý piesok alebo kaktusový substrát. S výsevom nezačnite skôr ako koncom apríla, určite však až v období, keď už náhly výkyv počasia neprinesie mráz. Pokojne môžete počkať až do prelomu júna a júla. Najlepšie však klíči pri teplotnom rozpätí 10 – 15 stupňov. Semená pred zasiatím namočte na jeden deň do vody, povzbudíte tým ich vitalitu.

šalotka Čítajte aj Šalotka v mnohom víťazí nad cibuľou, dobrý guláš z nej ale neurobíte

Vysievajte na etapy, zberajte priebežne

Do pôdy urobte drážku s hĺbkou 3 – 4 cm. Najemno vysypte do priehlbín osivo (medzery nech sú cca 5 cm), zahrňte ho zeminou, utlačte a polejte. Odporúčaná medziriadková vzdialenosť je 30 cm. Cukrový hrášok začne vzchádzať zhruba po týždni. Umným postupom, ktorý vedie k priebežne dorastajúcim zásobám namiesto nadmernej jednorazovej záľahy, je výsev jednotlivých riadkov vždy približne po dvoch týždňoch. Tým dosiahnete postupné dozrievanie a dlhšie budete mať k dispozícii čerstvú pochutinu.

Vhodný aj do nádoby na balkóne

Niektoré odrody potrebujú pri vzraste nad 10 centimetrov pomôcku na šplhanie. Medzi riadky pozapichujte v rozostupe 50 centimetrov drevené kolíky a prepojte ich drôteným pletivom. Na takúto konštrukciu potom môžete cukrový hrášok nasmerovať a pripevniť. V záhradkárskych predajniach dostanete aj sorty určené špeciálne na pestovanie na balkóne v nádobe. Dbajte na to, aby to boli trpasličie alebo kríkové druhy: rýchlejšie rodia a nepotrebujú oporu na vertikálne bujnenie. Nezabúdajte na potrebu častejšej zálievky.

pestovanie v nádobách Čítajte aj Ktoré nádoby rozhodne nepoužívať na pestovanie rastlín

V chladničke vydrží aspoň tri dni

Správny čas na zber cukrového hrášku spoznáte podľa toho, že semienka vytvoria v strukoch viditeľný reliéf. Neotáľajte do stvrdnutia a straty lahodnosti. Úrodu spotrebujte čo najrýchlejšie, inak môže nadobudnúť horkastú pachuť. Skladujte ju v chladničke, mala by vydržať aspoň tri dni. Tepelne nespracovaný hrášok sa perfektne hodí do šalátov. Vynachváliť si ho však nebudete vedieť ani opražený na panvici so štipkou soli a naservírovaný k hovädzine alebo rybám. A šarvanci – inak zaryto odmietajúci čokoľvek zelené – takisto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hrach siaty #strúčiky #cukrový hrášok #piesočnatá pôda
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december