Dobrá správa pre potenciálnych malopestovateľov znie, že vlastný cukrový hrášok ako alternatívu k banálnemu z obchodu sa dá vypiplať naozaj ľahko. Navyše, je nielen chutný, ale aj kaloricky striedmy a zdraviu prospešný vďaka vysokému obsahu rastlinných bielkovín, minerálnych látok, vlákniny a širokého spektra vitamínov, respektíve zásluhou nízkeho podielu sacharidov napriek menu a chuti, ktorá avizuje opak. V porovnaní s bežnejším hrachom siatym určeným na lúpanie sa konzumuje kompletne. Akurát môžete odrezať špičku príznačne plochých strúčikov.
Potrebuje slnko a piesok
Pre osivo cukrového hrášku rezervujte slnečnú časť záhonu s piesočnatou pôdou, prípadne zapracujte do zeminy spomenutý piesok alebo kaktusový substrát. S výsevom nezačnite skôr ako koncom apríla, určite však až v období, keď už náhly výkyv počasia neprinesie mráz. Pokojne môžete počkať až do prelomu júna a júla. Najlepšie však klíči pri teplotnom rozpätí 10 – 15 stupňov. Semená pred zasiatím namočte na jeden deň do vody, povzbudíte tým ich vitalitu.
Čítajte aj Šalotka v mnohom víťazí nad cibuľou, dobrý guláš z nej ale neurobíteVysievajte na etapy, zberajte priebežne
Do pôdy urobte drážku s hĺbkou 3 – 4 cm. Najemno vysypte do priehlbín osivo (medzery nech sú cca 5 cm), zahrňte ho zeminou, utlačte a polejte. Odporúčaná medziriadková vzdialenosť je 30 cm. Cukrový hrášok začne vzchádzať zhruba po týždni. Umným postupom, ktorý vedie k priebežne dorastajúcim zásobám namiesto nadmernej jednorazovej záľahy, je výsev jednotlivých riadkov vždy približne po dvoch týždňoch. Tým dosiahnete postupné dozrievanie a dlhšie budete mať k dispozícii čerstvú pochutinu.
Vhodný aj do nádoby na balkóne
Niektoré odrody potrebujú pri vzraste nad 10 centimetrov pomôcku na šplhanie. Medzi riadky pozapichujte v rozostupe 50 centimetrov drevené kolíky a prepojte ich drôteným pletivom. Na takúto konštrukciu potom môžete cukrový hrášok nasmerovať a pripevniť. V záhradkárskych predajniach dostanete aj sorty určené špeciálne na pestovanie na balkóne v nádobe. Dbajte na to, aby to boli trpasličie alebo kríkové druhy: rýchlejšie rodia a nepotrebujú oporu na vertikálne bujnenie. Nezabúdajte na potrebu častejšej zálievky.
Čítajte aj Ktoré nádoby rozhodne nepoužívať na pestovanie rastlínV chladničke vydrží aspoň tri dni
Správny čas na zber cukrového hrášku spoznáte podľa toho, že semienka vytvoria v strukoch viditeľný reliéf. Neotáľajte do stvrdnutia a straty lahodnosti. Úrodu spotrebujte čo najrýchlejšie, inak môže nadobudnúť horkastú pachuť. Skladujte ju v chladničke, mala by vydržať aspoň tri dni. Tepelne nespracovaný hrášok sa perfektne hodí do šalátov. Vynachváliť si ho však nebudete vedieť ani opražený na panvici so štipkou soli a naservírovaný k hovädzine alebo rybám. A šarvanci – inak zaryto odmietajúci čokoľvek zelené – takisto.