Topoľovka kvitne v druhom roku, lenže vtedy ju aj chytá hrdza. Ako tomu predísť?

Dvojročná topoľovka ružová z čeľade slezovitých sa vysádza od mája, dorastá približne na dva metre a v rôznych farebných odtieňoch podľa sorty kvitne počas prázdninových mesiacov svojho druhého roka. Náchylnosť na hrdzu slezovú je mrzutá, ale paradoxne práve vďaka dosť hojnému výskytu prišli pestovatelia na viacero metód potláčania tejto choroby.

25.05.2022 06:00
topoľovka Foto:
debata

Pochádza z prednej Ázie a v našich končinách sa pestuje tak dlho, že najmä v nížinnejších oblastiach aj splanela a rozšírila sa na neudržiavané teritóriá. V záhrade predstavuje topoľovka ružová (Alcea rosea) nápadný dekoratívny prvok. Až 10-centimetrové kvety vyrastajú zväčša v skupinách po piatich-šiestich, a to z pazúch horných listov. Mierne vykrojené korunné lupienky bývajú červenej, fialovej alebo ružovej farby, zriedkavejšie bielej či žltej. Nahé dolné časti plstnatých býľ sa žiada prekryť nižšími susedmi v predných radoch zmiešanej ozdobnej plochy.

Žlté škvrnky a hnedasté pľuzgieriky

Najväčšou hrozbou pre topoľovku ružovú, ktorú nájdete aj pod označením ibiš ružový a zriedkavejšie malva, je hrdza slezová (Puccinia malvacearum) – prosperuje predovšetkým v chladnom a vlhkom počasí. Plesňové ochorenie nielen výrazne narúša estetický dojem: vedie k odumieraniu listov, stoniek a pri rozsiahlom napadnutí rastlinu umorí. Prejaviť sa môže už na jar počas tvorby prvých listov. Zhora sa na nich objavujú žlté škvrnky a zospodu ploché hnedasté pľuzgieriky – tuhé zhluky výtrusov. Takto postihnuté listy hnednú, usychajú a opadávajú.

zmiešaný záhon Čítajte aj Možno ich robíte aj vy: Najčastejšie omyly pri pestovaní rastlín

Vzdialenosť znižuje riziko

Hlavným preventívnym opatrením proti hrdzi slezovej je dôkladná kontrola sadeničky topoľovky ružovej pred kúpou a jej umiestnením do záhonu. Riziko napadnutia okrešete aj výberom prevažne slnečného stanovišťa, zavlažovaním ku koreňom a zachovávaním dostatočných vzdialeností medzi rastlinami. Minimálny spon je 60 × 40 cm, skôr však namerajte až 80 × 80 cm. Pomáha aj pravidelné hnojenie v súlade s agrotechnickými odporúčaniami, lebo vegetáciu posilňuje.

Z kompostu sa spóry ďalej šíria

Ak ste sa pliage napriek všetkej opatrnosti nevyhli, okamžite poobtŕhajte choré listy topoľovky ružovej a zlikvidujte ich. V žiadnom prípade ich nevyhadzujte do kompostu alebo nenechávajte voľne na pozemku, inak sa spóry budú šíriť. Biologickou zbraňou je sprej zo samčej paprade (Dryopteris filix-mas) alebo orličníka obyčajného (Pteridium aquilinum). Zhodne ich nechajte v pomere jeden kilogram na desať litrov tekutiny odstáť v dažďovej vode a bez riedenia aplikujte ako postrek. Nezabudnite na rub listov. Zákrok zopakujte približne po dvoch týždňoch. Podobne sa osvedčil cesnakový vývar a feniklový olejček.

papraď Čítajte aj Takmer nezničiteľná a výborná aj pre začiatočníkov: Čím dokáže prekvapiť papraď

Organické antifungálne prípravky

Medzistupňom od svojpomocných naturálnych opatrení k priemyselným chemickým fungicídom ako krajnému riešeniu sú komerčné organické antifungálne prípravky na báze byliniek, minerálov a síry. Prevenciou ex post zase je zmena miesta výsadby topoľovky ružovej, čím nepôjdete v ústrety spóram striehnucim v pôde zamorenej zóny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #spóry #hrdza slezová #topoľovka ružová
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december