Začína sa sezóna prechladnutia a kašľa. Netreba hneď kupovať tabletky, záhrada ponúka liečivú pomoc aj v zime

Viaceré bylinky odolajú mrazom a ešte aj zostanú v zužitkovateľnej forme. Mnohé zo Stredomoria pochádzajúce bylinky dokážu v úžitkovom záhone alebo na balkóne či terase prečkať naše náročnejšie zimné počasie. Zatiahnu sa však a znova vzídu až na jar. Nie sú teda svojmu pestovateľovi nepretržite poruke.

08.10.2022 06:00
mrazuvzdorné bylinky Foto:
debata

Vykuknú až na jar

Pri výbere mrazuvzdorných rastliniek do záhradného portfólia dochucovadiel a doplnkových zdrojov prospešných látok na vnútorné i vonkajšie terapeutické použitie zohľadnite ich správanie v chladnom období. Inak vás v súvislosti s väčšinou z nich zaskočí, že na zimné mesiace sa pred mrazmi aj vami ukryjú do substrátu a vykuknú až po vyhriatí prostredia. Týka sa to napríklad populárneho medvedieho cesnaku, pažítky, kostihoja, valeriány, ligurčeka, nátržníka, mäty či paliny dračej, čiže estragónu.

bylinky Čítajte aj Čas čajíčkovania je tu, objavte nové kombinácie byliniek. Jedna zníži horúčku aj ochutí dezert, druhá zasa prospieva pleti a vlasom

Šalvia zmierňuje prechladnutie

Neodmysliteľne patrí do mediteránnej kuchyne a okrem toho pomáha proti kašľu: lístky tymianu (Thymus) môžete zbierať na spracovane pred letným kvitnutím naružovo a potom sústavne v zime. Dôležité je však siahnuť po sortách, ktorým sa deklarovane dobre darí v stredoeurópskych klimatických podmienkach. Tymian sa vyšvihne do 40 centimetrov a ponúka horkastú zľahka citrusovú chuť. Dvojnásobným vzrastom a fialovými kvetmi sa od mája do augusta dáva najavo šalvia (Salvia). Zbierať ju môžete zvyšné tri štvrtiny roka. V gastronómii je osvedčenou horkastou ingredienciou k mäsu vrátane diviny, v prírodnej medicíne zmierňuje príznaky prechladnutia. S výnimkou zopár tropických variantov v pohode prezimuje v záhone alebo v nádobe situovanej v exteriéri.

Rozmarín pre chuť, levanduľa na vôňu

Ešte podstatnejšie je rozlišovanie pri rozmaríne (Rosmarinus officinalis), pričom v severnejších oblastiach nezaškodí prevencia pred mrazom prostredníctvom zahrnutia lístím či drobnými odrezkami drevín. Tutovkami sú odrody Blue Winter alebo Veitshöchheim. Výrazný korenistý tón sa priam pýta k rôznym úpravám zemiakov. Rozmarín sa dokáže vyšvihnúť nad meter, kvitne namodro v auguste a septembri. Pre stredomorský šmrnc erbová levanduľa (Lavandula angustifolia) v závetrí odolá aj teplote mínus 15 stupňov. V škále od bielej po fialovú kvitne medzi júnom a septembrom a jej pridanou hodnotou je mimoriadne príjemná aróma, ktorá jedinečne opuncuje interiér, prípadne sa premietne do éterického oleja.

dubáky Čítajte aj S hubami to nepreháňajte, dokonca aj dubáky môžu škodiť zdraviu. Niektorí ľudia by sa im mali vyhýbať úplne

Dochucujte po celý rok

Robustná slamienka (Helichrysum italicum) má takisto ako levanduľa približne polmetrovú hranicu vzrastu, od júna do septembra však kvitne nažlto. Po celý rok ponúka karí príchuť k hydine, ryži, pokrmom ázijského typu všeobecne. Pri silných mrazoch ocení ochranu štandardnými metódami od izolačnej podložky pod črepníkom cez obalenie kvetináča až po „perinu“ v podobe mulču. Rovnako sa dá charakterizovať oregano (Origanum vulgare), ktoré tiež niekoľkými druhmi – trebárs Thumbles – spadá do kategórie nezaťahujúcich sa mrazuvzdorných byliniek. Naružovo kvitne od júla do septembra, zbiera sa celoročne a svojou korenistou vôňou i chuťou sa vari najviac hodí k cestovinám, o pizze ani niet diskusie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bylinky #šalvia #rozmarín #levanduľa #tymian #mrazuvzdorné rastliny #slamienka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december