V hlavnej úlohe záhrada: Vybrali sme naj filmy a seriály, ktoré sa odohrávajú v záhrade alebo na chalupe

Ide o dôverne známe prostredie, ktoré máme radi. Preto niet divu, že sa záhrady, chaty a chalupy či rôzne vidiecke usadlosti a sídla objavujú vo filmových a televíznych dielach tak často. Niektoré filmy a seriály majú záhradu a chalupu dokonca ako nosný námet alebo si v nich „zahrali“ hlavnú úlohu. A práve z tých sme s pomocou Pavla Góreckého z Lepšia.TV vybrali pár tipov, ktoré vás môžu zabaviť počas zimných večerov.

20.11.2022 06:00
záhrada vo filme Foto:
debata

Záhrada (1995)

Krehká komédia o tajuplnom živote v záhrade. Film bol ocenený šiestimi Českými levmi, ocenenie získal aj na Prix Italia a na MFF Karlovy Vary. Poetický príbeh rozpráva príbeh tridsiatnika Jakuba, na ktorého sa valí jeden problém za druhým. Nevie vyriešiť svoj vzťah s vydatou Terezou, práca ho neuspokojuje a nerozumie si s otcom. Rozhodne sa preto odísť na pár dní do dedkovho opusteného domu na dedine. Netuší, že jeho pobyt sa po stretnutí s tajomným dievčaťom predĺži a navždy zmení jeho život.

Chalupári (1975)

Seriál komediálnych príbehov, v ktorých zahviezdil Josef Kemr a Jiří Sovák. Napriek tomu, že od svojej premiéry už ubehlo takmer 50 rokov, dodnes baví množstvo divákov všetkých generácií. Základom príbehov je symbióza mestského a vidieckeho človeka.

karbinec Čítajte aj Pomáha pri nervozite a nespavosti, uvoľňuje, zmierňuje hormonálne výkyvy. Hľadajte ho pri riekach a v lužných lesoch

Záhradníctvo – trilógia (2017)

Filmová trilógia Záhradníctvo sa skladá z troch samostatných filmov odohrávajúcich sa na pozadí najdramatickejších udalostí minulého storočia. Príbeh opisuje život v troch rodinách, ktorých príbehy sú vzájomne prepletené. Filmy zachytávajú 20 rokov života postáv, ktoré museli v týchto pohnutých časoch prežiť najlepšie roky svojich životov.

Zločiny v záhradách (2003)

Náhla smrť spoločného priateľa zblíži dve dámy – Rosemary Boxerovú a čerstvo rozvedenú bývalú policajtku Lauru Thymeovú. Sú nadšenými milovníčkami záhradkárstva. Milujú rastliny a vedia, čo potrebujú. A poznajú ich od hlavy až po päty. Či skôr.. od kvetu až po korienok. Dostať sa veci na korienok však chcú aj detektívni nadšenci. Ale v niečom celkom inom. A tak sa Rosemary a Thyme vo voľnom čase venujú tým najrôznejším prípadom, aby vykorenili aj poslednú pochybnosť o tom, kto stojí za práve aktuálnou záhadou.

kvitnúce stromy Čítajte aj Ktoré kvitnúce stromy sú vhodné do malej záhrady? Vyzerajú krásne po celý rok a nezaberú veľa miesta

Tajomná záhrada

V roku 1993 natočila známa režisérka Agnieszka Hollad remake tohto prekrásneho filmu z roku 1946. Ten vznikol na motívy klasickej knihy Frances Hodgson-Burnettovej. Rozpráva v ňom príbeh malej Mary, ktorá je nútená tráviť nejaký čas u strýka na dedine. Spolu s ňou jej invalidný bratranec Colin a miestny chlapec Dickson objavujú zamknutú a opustenú záhradu (na obr.). Vďaka svojmu priateľstvu a starostlivosti vracajú tomuto skrytému miestu krásu, život a chorému chlapcovi aj zdravie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #film #záhrada #seriál #chalupa
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december