Nájde sa v každej kuchyni a zaberá na väčšinu úžitkovej aj okrasnej vegetácie. Organické tekuté hnojivo zo suchého chleba iniciuje bujnenie a zároveň chráni zeleň pred škodcami aj chorobami. Ak ste teda mali výživu chlebom a vodou zafixovanú ako symbol núdze, v tomto kontexte na to zabudnite.
Namiesto krutónov či strúhanky
Okrem ekologickej vhodnosti je ešte aj mimoriadne ekonomické. Päťlitrový kanister komerčne pripraveného tekutého hnojiva z chleba zoženiete v prepočte spoľahlivo pod tri eurá za liter. Navyše, nič vám nebráni vyrobiť si ekvivalent svojpomocne namiesto krájania stvrdnutej hmoty na krutóny alebo mletia na strúhanku. Priaznivý efekt naturálneho prípravku vyplýva z procesu kvasenia. Kvasnice používané na pečenie chleba obsahujú biologicky zložky vrátane aminokyselín zlepšujúcich chuť plodov, baktérií vyvažujúcich príslušnú mikroflóru v pôde a dusíka a draslíka stimulujúcich rast. Práve z tohto dôvodu sa ponúka alternatívne uplatnenie v podobe ponorenia odrezkov do roztoku s chlebovým hnojivom na posilnenie tvorby koreňov.
Čítajte aj Vymyslel ich český lekár, bežne ich používame na balkónoch a terasách. Sú však ideálne aj pre orchidey a iné izbovkyStačí tridsať gramov
Postup výroby tekutého hnojiva z chleba je jednoduchý. Najprv prevarte liter vody a nechajte ho vychladnúť. Nalejte do uzatvárateľnej sklenenej nádoby s objemom aspoň 1,5 l. Pridajte približne 30 gramov tvrdého chleba, pohár zavrite a odložte na chladné miesto. Nechajte macerovať aspoň jeden deň a preceďte. Omrvinky, ktoré sa dostanú cez sito, neriešte. Roztok skladujte v chladničke, doprajte mu päť dní, nech týždeň. Mimochodom, práve v chladničke, konkrétne v priehradke na zeleninu a ovocie, suchý chlieb vo forme strúhanky absorbuje nadbytočnú vyzrážanú vlhkosť a okolité plody zostanú dlhšie čerstvé bez zahnívania.
Pri napadnutí jeden diel na desať
Ak si chcete pripraviť tekuté chlebové hnojivo v objeme na použitie nad rámec niekoľkých izboviek, naplňte štandardné záhradné vedro suchým chlebom asi do dvoch tretín. Zalejte teplou vodou, pomiešajte a chlieb podrvte na menšie kúsky. Prikryte a nechať lúhovať minimálne desať dní. Azda netreba dodávať, že chlieb musí byť bez plesne. Výsledný koncentrát pred použitím na záhon zrieďte v pomere pol litra do desiatich litrov čistej vody, optimálne zachytenej dažďovej. V prípade napadnutia vegetácie stačí päť litrov vody.
Čítajte aj Zabudnite na cukor vo váze a iné recepty pre rezané kvety. Niektoré rastliny potrebujú úplne inú fintu, aby dlho vydržaliS aplikovaním počkajte do večera
Tekutým chlebovým hnojivom preventívne ošetrite všetky rastliny. Vari najviac však poslúžite uhorkám v kvete a rajčinám. Spestrením výživy však nepohrdnú ani mrkva, jahody, papriky alebo melóny. Atypickú podporu privítajú aj ruže, gladioly či chryzantémy. Neaplikujte na jar na klíčiace a mladé rastlinky ani na jeseň na „vyťaženú“ pôdu po zbere úrody. Postačujúci rozpis spočíva v troch aplikáciách, a to na začiatku sezóny a potom dvakrát v rozpätí zhruba dvoch týždňov počas dozrievania plodov. Majte na pamäti, že kvasinkám sa najviac darí v teplom prostredí. Zalievajte teda večer, keď je substrát rozohriaty po celom dni.