Geniálne hnojivo na väčšinu rastlín: lacné a jednoduché, vyživuje aj chráni pred škodcami a chorobami

Každá fungujúca biologická náhrada umelých hnojív je cenná a žiaduca. Jednu z tých zatiaľ menej známych a rozšírených, ale overene prospešných, si môžete ľahko vyrobiť doma z kúska tvrdého chleba.

28.12.2022 06:00
chlebové hnojivo Foto:
debata (1)

Nájde sa v každej kuchyni a zaberá na väčšinu úžitkovej aj okrasnej vegetácie. Organické tekuté hnojivo zo suchého chleba iniciuje bujnenie a zároveň chráni zeleň pred škodcami aj chorobami. Ak ste teda mali výživu chlebom a vodou zafixovanú ako symbol núdze, v tomto kontexte na to zabudnite.

Namiesto krutónov či strúhanky

Okrem ekologickej vhodnosti je ešte aj mimoriadne ekonomické. Päťlitrový kanister komerčne pripraveného tekutého hnojiva z chleba zoženiete v prepočte spoľahlivo pod tri eurá za liter. Navyše, nič vám nebráni vyrobiť si ekvivalent svojpomocne namiesto krájania stvrdnutej hmoty na krutóny alebo mletia na strúhanku. Priaznivý efekt naturálneho prípravku vyplýva z procesu kvasenia. Kvasnice používané na pečenie chleba obsahujú biologicky zložky vrátane aminokyselín zlepšujúcich chuť plodov, baktérií vyvažujúcich príslušnú mikroflóru v pôde a dusíka a draslíka stimulujúcich rast. Práve z tohto dôvodu sa ponúka alternatívne uplatnenie v podobe ponorenia odrezkov do roztoku s chlebovým hnojivom na posilnenie tvorby koreňov.

samozavlažovací kvetináč Čítajte aj Vymyslel ich český lekár, bežne ich používame na balkónoch a terasách. Sú však ideálne aj pre orchidey a iné izbovky

Stačí tridsať gramov

Postup výroby tekutého hnojiva z chleba je jednoduchý. Najprv prevarte liter vody a nechajte ho vychladnúť. Nalejte do uzatvárateľnej sklenenej nádoby s objemom aspoň 1,5 l. Pridajte približne 30 gramov tvrdého chleba, pohár zavrite a odložte na chladné miesto. Nechajte macerovať aspoň jeden deň a preceďte. Omrvinky, ktoré sa dostanú cez sito, neriešte. Roztok skladujte v chladničke, doprajte mu päť dní, nech týždeň. Mimochodom, práve v chladničke, konkrétne v priehradke na zeleninu a ovocie, suchý chlieb vo forme strúhanky absorbuje nadbytočnú vyzrážanú vlhkosť a okolité plody zostanú dlhšie čerstvé bez zahnívania.

Pri napadnutí jeden diel na desať

Ak si chcete pripraviť tekuté chlebové hnojivo v objeme na použitie nad rámec niekoľkých izboviek, naplňte štandardné záhradné vedro suchým chlebom asi do dvoch tretín. Zalejte teplou vodou, pomiešajte a chlieb podrvte na menšie kúsky. Prikryte a nechať lúhovať minimálne desať dní. Azda netreba dodávať, že chlieb musí byť bez plesne. Výsledný koncentrát pred použitím na záhon zrieďte v pomere pol litra do desiatich litrov čistej vody, optimálne zachytenej dažďovej. V prípade napadnutia vegetácie stačí päť litrov vody.

slnečnice Čítajte aj Zabudnite na cukor vo váze a iné recepty pre rezané kvety. Niektoré rastliny potrebujú úplne inú fintu, aby dlho vydržali

S aplikovaním počkajte do večera

Tekutým chlebovým hnojivom preventívne ošetrite všetky rastliny. Vari najviac však poslúžite uhorkám v kvete a rajčinám. Spestrením výživy však nepohrdnú ani mrkva, jahody, papriky alebo melóny. Atypickú podporu privítajú aj ruže, gladioly či chryzantémy. Neaplikujte na jar na klíčiace a mladé rastlinky ani na jeseň na „vyťaženú“ pôdu po zbere úrody. Postačujúci rozpis spočíva v troch aplikáciách, a to na začiatku sezóny a potom dvakrát v rozpätí zhruba dvoch týždňov počas dozrievania plodov. Majte na pamäti, že kvasinkám sa najviac darí v teplom prostredí. Zalievajte teda večer, keď je substrát rozohriaty po celom dni.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #kuchyňa #kvasenie #hnojivo #chlebové hnojivo
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december