Pôdu si nevyberiete, ale môžete ju zlepšiť. Poznáte najlepšie životabudiče pre piesočnú zeminu?

Pôdu si občas nevyberiete. Aj po výdatnom daždi sa vám pôda trúsi pomedzi prsty? Na vine je piesočnatý charakter. Takáto zemina sa nezhlukuje, nehrudkovatie, neušúľate z nej guličku. Zádržné medzery sú iba na mikroskopickej úrovni jednotlivých zrniek. Našťastie existujú metódy, ako aspoň mierne zlepšiť vlastnosti sypkého podložia.

29.12.2022 06:00
piesočná pôda Foto:
debata

Životabudič do jamy aj riadku

Azda najjednoduchším a zároveň najprínosnejším opatrením je zapracovanie kompostu, ideálne vlastného. Založte si kompostovisko na vhodný zelený aj kuchynský odpad a nechajte obsah pracovať vo svoj prospech. Kým sa utvorí, priebežne si pomôžte zásobou z externého zdroja. Vyzretý kompost poskytuje obohacujúce látky a humóznymi zložkami podporuje správnu reguláciu vlhkosti. Primiešanie môže byť plošné aj cielené. Znamená to, že do výsadbovej jamy alebo výsevového riadku primixujete tento prírodný životabudič. Eventualitou je konský hnoj, ktorý pri troche úsilia určite zoženiete u veľkofarmárov alebo v jazdeckých oddieloch v okolí.

pieris Čítajte aj Okrasná drevina čo nepotrebuje rez a hnojenie: Vždyzelená a odolná, zimy sa nebojí. Tu sú tri naj druhy tejto rastliny

Granulát oceníte počas dovolenky

Efekt zadržania vlahy dosiahnete aj aplikáciou granulátu určeného práve na tento účel. Prípravok sa hodí aj záhradkárom, ktorí nemajú piesočnatú pôdu. Neoceniteľný prínos má napríklad počas dovolenkového obdobia. Kilogramové balenie, ktoré po rozrobení na gél vo výrobcom odporúčanom pomere postačí na viac ako tomu zeminy, dostanete pod 20 eur. Granulát je univerzálny na exteriérové aj interiérové využitie vrátane flóry v kvetináči.

Zelené hnojenie má mnoho benefitov

Zaujímavým a čoraz populárnejším spôsobom kultivovania piesočnatej pôdy je zelené hnojenie. Funguje na princípe vysiatia rastlín, ktoré chránia a revitalizujú zeminu počas jej odpočinku. Pôdopokryvné oziminy prinášajú rozsiahly súbor benefitov. K prednostiam patrí, že zapracovanie zvyškov vegetácie do pôdy sa postará o bonusový prídel výživnej organickej hmoty. Navyše, strukoviny typu bôbu záhradného, hrachu poľného či ďateliny purpurovej dodávajú podložiu dusík. V klimaticky drsnejších regiónoch sa uplatnia jačmeň, ovos alebo žito. Osvedčenou univerzálkou v tomto smere je medonosná a kvitnutím nafialovo ešte aj esteticky príjemná facélia vratičolistá.

alchemilka Čítajte aj Čo s tienistou záhradou? Tipy na tieňomilné rastliny do problematických kútov, kde slnko nezasvieti

Mulč reguluje vlhkosť podložia

Piesočnatú zeminu treba čo najčastejšie uvoľňovať. Je to pomerne náročné na čas aj energiu, ale vďaka pravidelnému prevzdušňovaniu sa menej vody odparí na prehrievajúcom sa hutnom povrchu a vlaha presiakne aj do hlbších vrstiev, čiže ku koreňom. Porovnateľný účinok má dvojcentimetrová výstelka mulčom. Podnecuje rovnomernú reguláciu vlhkosti, priaznivo upravuje štruktúru pôdy a ešte aj dusí burinu.

Nechoďte proti prirodzenosti

Nezabúdajte, že núdzu vždy môžete šikovne obrátiť na cnosť. V tomto prípade to znamená cielené preferovanie druhov, ktoré proti piesočnatej zemine príliš nenamietajú: sú to rajčina, fazuľa, uhorka, cibuľa, zemiak, zo stromov a kríkov jabloň, jahoda, vinič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kompost #mulč #zelené hnojenie #piesočná pôda
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december