V malom prospievajú, vo veľkom škodia. Ako raz a navždy skrotiť riasy v záhradnom jazierku

Ak by to bol iba estetický problém, blahosklonne by sa nad ním dalo mávnuť rukou. Rozpínavé riasy v záhradnom jazierku však negatívne ovplyvňujú biotop a pri zanedbaní ho môžu kompletne znehodnotiť. Kým pristúpite k metódam založeným na chémii, vyskúšajte ekologické.

02.01.2023 06:00
riasy Foto:
debata

Základný domáci test

Riasy v proporčnom množstve sú prirodzenou súčasťou vodného prostredia, zdrojom živín a znakom biologickej rovnováhy. Keď sa však vymknú spod kontroly, začnú sa rýchlo rozmáhať a spotrebúvajú čoraz viac kyslíka, čím ho uberajú susednej vegetácii, rybám i užitočným baktériám. Prejavujú sa zeleným sfarbením vody, jej zakalením a nepríjemným zápachom. V prvom rade sa domácim testom presvedčte, či ide o napadnutie jednobunkovými riasami alebo vláknitými dlhými. Keď odoberiete vodu do priehľadnej nádoby a necháte ju pol hodiny postáť, jednobunkové riasy spôsobia kompaktné sfarbenie, vláknité dlhé (mnohobunkové stielky alias sinice) sa usadia na hladine nad číro pôsobiacou tekutinou.

koi kapor Čítajte aj Ich chov nie je náročný, dokážu sa rýchlo spriateliť s človekom a nespustíte z nich oči. Netradiční zvierací miláčikovia vám dajú to, čo by ste od nich rozhodne nečakali

Jačmenná slama, podustvy aj ulitníky

Na jednobunkové riasy, čiže fytoplanktón, zaberá filtrácia vody vrátane využitia vrstiev štrku, prípadne UV lampa, ktorá však ionizáciou ničí aj spomenuté užitočné baktérie. Organickejším opatrením je nasypanie jačmennej slamy ukotvenej na povrchu alebo nasadenie rybičiek podustiev. Do boja môžete povolať aj ulitníky. Pochopiteľne, zamerajte sa na druhy, ktoré sa pustia len do rias: Viviparidae alebo Melanoides. Sinice nahrubo vyzbierajte sieťkou a odolnejšiu nevítanú pliagu hrubšou palicou, na ktorú sa namotávajú podobne ako špagety na vidličku. Pri rozsiahlej kontaminácii siahnite po biologicky odbúrateľných algicídoch. Pred aplikovaním sa poraďte s odborníkom a bedlivo dodržiavajte „príbalové“ inštrukcie od výrobcu.

Slnečník z vegetácie

Vzniku rias napomáha niekoľko externých faktorov. Asi najdôležitejším je pôsobenie slnka. Pri koncipovaní vodnej plochy na to myslite a hľadajte miesto aspoň v čiastočnom tieni. Existujúce jazierko sotva presuniete na priaznivejšie miesto, ale hladinu môžete prikryť účelovými slnečníkmi z vegetácie. Na tento účel poslúžia lekná, rožkatce či vodomory. V prípade bazénovej nádoby zvoľte jej svetlú farbu, platí to aj pre izolačnú fóliu. Pri dne zo zeminy použite hlinu určenú práve do záhradných jazierok.

chlebové hnojivo Čítajte aj Geniálne hnojivo na väčšinu rastlín: lacné a jednoduché, vyživuje aj chráni pred škodcami a chorobami

Zonácia a kontrola podielu fosfátov

Ďalším zásadným činiteľom je veľkosť plochy, respektíve jej hĺbka. Platí úmera, že čím menší objem, tým rýchlejšie sa tekutý obsah nadmerne prehreje. Popracujte na vyváženej zonácii a v jednotlivých sektoroch založte vhodnú flóru: nielen peknú, ale aj funkčnú. V rámci ochranných opatrení určite nezaškodí priebežne kontrolovať podiel fosfátov. Pri hodnote nad 0,035 miligramu na liter stúpa riziko rozvoja nežiaduceho povlaku. K zvyšovaniu úrovne nad normu vedú rybie výlučky, zvyšky krmiva pre šupináče, ale aj zahnívanie napadaného lístia, zanesenie peľmi, ba dokonca zrážková činnosť splavujúca do jazierka povrch okolitej pôdy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #riasy #vegetácia #záhradné jazierko #fosfáty
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december