Zabudnite na všetko, čo viete o zmrzline. Vyrobte si ju uprostred zimy z letných kvetov

Pre členov rodiny či návštevu môžete pripraviť osviežujúce prekvapenie aj z vlastnej úrody. A to dokonca teraz, uprostred zimy. V zóne s bylinkami určenými na zásobovanie kuchyne napospol kladieme dôraz na koreniny. Zároveň v máloktorom záhone takéhoto typu chýba levanduľa. Nemusí byť iba komoditou pod vankúš, do džemu či na ocot. Práve z nej si – nielen v lete – ľahko a lacno dokážete vykúzliť originálnu lahôdku.

11.01.2023 15:00
levanduľová zmrzlina Foto:
debata

Deti idú po šmolkovej

V supermarketoch alebo na ulici asi najčastejšie volíme osvedčené klasiky: čokoládovú, jahodovú, vanilkovú, deti extravagantnú šmolkovú. Skúste labužníkov príjemne prekvapiť levanduľovou zmrzlinou s nezameniteľnou chuťou a intenzívnou vôňou. Na 7 – 8 porcií vám postačia dve čajové lyžičky sušených kvetov jednej z ikon Stredomoria, k tomu dvesto gramov práškového cukru, štvrť litra mlieka, rovnaké množstvo smotany na šľahanie a osem vaječných žĺtkov.

Počas mrazenia prevracajte

Sušenú levanduľu a cukor dajte do tyčového mixéra a razantne rozdrobte. Zostávajúce väčšie kúsky môžete odfiltrovať preosiatím. Následne zmes nasypte do mlieka a dôkladne ju v ňom rozpustite. V inej nádobe spojte smotanu so žĺtkami a potom zlejte oba základy. Nič nepokazíte spestrujúcou troškou medu alebo bielej čokolády. Riadne premiešajte a tým vlastne máte hotovo. Výsledok v zmrzlinovej forme alebo plochej miske vložte minimálne na tri hodiny do mrazničky. Nezabudnite každých pätnásť minút poprevracať metličkou, eventuálne vidličkou.

nechtík Čítajte aj Jedna z najlepších liečivých rastlín: Má protirakovinové účinky, znižuje tlak, hojí poranenia a odpudzuje škodcov

Každý si príde na svoje

Na vegánsku alternatívu treba polievkovú lyžicu sušených levanduľových kvetov, pol litra mandľového alebo iného mlieka neživočíšneho pôvodu, 100 ml agávového sirupu, 200 g kešu orieškov namočených na pol dňa a 50 g kokosového oleja. Povarte mandľové mlieko s levanduľou, sirupom a štipkou soli. Pridajte kokosový olej a nechajte vychladnúť. Nalejte do mixéra, nasypte kešu oriešky a rozšľahajte do krémového stavu. Ďalej postupujte ako pri štandardnej metóde.

Zvážte kúpu zmrzlinovača

Ak si plánujete zmrzlinu vrátane levanduľovej vyrábať častejšie, zvážte kúpu špeciálneho prístroja. Zásluhou zmrzlinovača dosiahnete citeľne krémovejšiu konzistenciu, čo platí aj pre cenovo priaznivejšie zariadenia bez kompresora. Stoja orientačne do 50 eur, majú lopatkové miešadlo na elektrický pohon a jednorazovo ponúknu asi liter hmoty, čo je približne 30 porcií. Bonusovým benefitom je, že poslúžia aj na prípravu ovocných sorbetov alebo mrazených jogurtov. S odnímateľnými dielmi si poradí umývačka riadu.

ligurček Čítajte aj Nápadne pripomína zeler, polievka sa bez neho neráta. Prospieva tráveniu, žlčníku aj kĺbom, dá sa pestovať kdekoľvek

Aby kúzlo ostalo

Značnou časovou nevýhodou a niekedy až neúnosným priestorovým hendikepom je nutnosť nechať zásobník či dokonca celý prístroj bez integrovaného chladiaceho zariadenia dlhé hodiny v mrazničke, kým je vôbec využiteľný na svoj účel. Samozrejme, vytráca sa tým kúzlo vyhovenia náhlym gurmánskym impulzom. Zabudnúť môžete aj na doplňujúcu várku počas záhradnej párty. Oddaní ctitelia chladivých pochúťok si aj z tohto dôvodu priplatia až do úrovne 300 eur za variant s integrovaným kompresorom a ocenia to pri naozaj pravidelnom používaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #levanduľa #zmrzlina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december