Deti idú po šmolkovej
V supermarketoch alebo na ulici asi najčastejšie volíme osvedčené klasiky: čokoládovú, jahodovú, vanilkovú, deti extravagantnú šmolkovú. Skúste labužníkov príjemne prekvapiť levanduľovou zmrzlinou s nezameniteľnou chuťou a intenzívnou vôňou. Na 7 – 8 porcií vám postačia dve čajové lyžičky sušených kvetov jednej z ikon Stredomoria, k tomu dvesto gramov práškového cukru, štvrť litra mlieka, rovnaké množstvo smotany na šľahanie a osem vaječných žĺtkov.
Počas mrazenia prevracajte
Sušenú levanduľu a cukor dajte do tyčového mixéra a razantne rozdrobte. Zostávajúce väčšie kúsky môžete odfiltrovať preosiatím. Následne zmes nasypte do mlieka a dôkladne ju v ňom rozpustite. V inej nádobe spojte smotanu so žĺtkami a potom zlejte oba základy. Nič nepokazíte spestrujúcou troškou medu alebo bielej čokolády. Riadne premiešajte a tým vlastne máte hotovo. Výsledok v zmrzlinovej forme alebo plochej miske vložte minimálne na tri hodiny do mrazničky. Nezabudnite každých pätnásť minút poprevracať metličkou, eventuálne vidličkou.
Čítajte aj Jedna z najlepších liečivých rastlín: Má protirakovinové účinky, znižuje tlak, hojí poranenia a odpudzuje škodcovKaždý si príde na svoje
Na vegánsku alternatívu treba polievkovú lyžicu sušených levanduľových kvetov, pol litra mandľového alebo iného mlieka neživočíšneho pôvodu, 100 ml agávového sirupu, 200 g kešu orieškov namočených na pol dňa a 50 g kokosového oleja. Povarte mandľové mlieko s levanduľou, sirupom a štipkou soli. Pridajte kokosový olej a nechajte vychladnúť. Nalejte do mixéra, nasypte kešu oriešky a rozšľahajte do krémového stavu. Ďalej postupujte ako pri štandardnej metóde.
Zvážte kúpu zmrzlinovača
Ak si plánujete zmrzlinu vrátane levanduľovej vyrábať častejšie, zvážte kúpu špeciálneho prístroja. Zásluhou zmrzlinovača dosiahnete citeľne krémovejšiu konzistenciu, čo platí aj pre cenovo priaznivejšie zariadenia bez kompresora. Stoja orientačne do 50 eur, majú lopatkové miešadlo na elektrický pohon a jednorazovo ponúknu asi liter hmoty, čo je približne 30 porcií. Bonusovým benefitom je, že poslúžia aj na prípravu ovocných sorbetov alebo mrazených jogurtov. S odnímateľnými dielmi si poradí umývačka riadu.
Čítajte aj Nápadne pripomína zeler, polievka sa bez neho neráta. Prospieva tráveniu, žlčníku aj kĺbom, dá sa pestovať kdekoľvekAby kúzlo ostalo
Značnou časovou nevýhodou a niekedy až neúnosným priestorovým hendikepom je nutnosť nechať zásobník či dokonca celý prístroj bez integrovaného chladiaceho zariadenia dlhé hodiny v mrazničke, kým je vôbec využiteľný na svoj účel. Samozrejme, vytráca sa tým kúzlo vyhovenia náhlym gurmánskym impulzom. Zabudnúť môžete aj na doplňujúcu várku počas záhradnej párty. Oddaní ctitelia chladivých pochúťok si aj z tohto dôvodu priplatia až do úrovne 300 eur za variant s integrovaným kompresorom a ocenia to pri naozaj pravidelnom používaní.