Odolný a nenáročný okrasný ker čo zažiari sólo, v skupinke aj ako súčasť živého plota. Kvitne skoro na jar a do záhrady priláka včely

Hoci má táto drevina v názve ríbezľu, jej plody nie sú vôbec vhodné na konzumovanie. Ríbezľa krvavá je vyslovene okrasný ker, ktorý síce tvorí malé množstvo plodov, ale sú veľmi kyslé. Nie je nezvyčajné ani to, že krík plody nenasadí vôbec. Pri výbere tejto dreviny sa teda zameriavame len na jej okrasnú funkciu.

14.01.2023 15:00
ríbezľa krvavá Foto:
debata

Podobnosť len čisto náhodná

Ríbezľa krvavá je veľmi pekný, hodnotný a na pestovanie nenáročný ker. V záhrade zažiari vysadený ako solitér, ale aj v skupine, prípadne vo voľnom živom plote vytvárajúcom optickú bariéru. Vzrastom pripomína ríbezľu čiernu. Dorastá do výšky asi dva metre a býva rovnako široká. Nové výhonky vyrastajú vzpriamene zo zeme. S čiernou ríbezľou má spoločnú aj vôňu. Všetky časti ríbezle krvavej voňajú podobne ako plody ríbezle čiernej.

rakytník Čítajte aj Nenáročná drevina, ktorá dáva super zdravé plody. Podporujú imunitu, trávenie, znižujú cholesterol a majú viac vitamínu C ako pomaranče

Kvety rôznych farieb

V záhradníctvach sa dajú kúpiť rôzne kultivary ríbezle krvavej. Kvety tohto kra majú ružovkastú až červenú farbu, ale vyšľachtené boli už aj kultivary s bielymi kvetmi. Kvety rozkvitajú v apríli, zároveň sa rozvíjajú aj listy kríka. Kvety aj listy voňajú ako čierne ríbezle a silno lákajú do záhrady opeľovací hmyz. Drevina nasadzuje len málo plodov, ktoré sú výrazne kyslé a z tohto dôvodu nevhodné na konzumáciu. Sú však jedlé a pokiaľ vám nevadí ich kyslá chuť, môžete ich pokojne zjesť.

magnólia Čítajte aj Z jeho nádherných kvetov neodtrhnete oči. Tento okrasný strom nepotrebuje starostlivosť, aj rez si pýta iba pri poškodení.

Pestovanie je nenáročné

Ríbezľa krvavá potrebuje slnečné a teplé miesto. Zvládne každú pôdu, ideálna je priepustná a bohatá na živiny. Keď je sucho, ker treba dobre polievať, aby nezhodil listy. Na jar nezaškodí trochu prihnojiť kompostom, inak hnojenie nepotrebuje. Rastlinu môžeme sadiť kedykoľvek, dokonca aj v zime, ale ideálne na jeseň. Raz za tri roky zmladíme ker rezom, ktorý táto drevina dobre znáša. Choroby a škodcovia ju takmer neohrozujú. Ak sa vyskytnú, zakročíme proti nim bežnými prípravkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #živý plot #drevina #choroby a škodcovia #ríbezľa krvavá #okrasný ker
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december