Už nikdy nepestujte jahody pre slimáky. Čo skutočne zaberá pri ochrane lahodných plodov?

Namiesto misky alebo koláča skončia v bioodpade či komposte... Zopár jahôd slimákom a slizniakom asi obetujete, lebo sotva sa tomu aj pri najlepšej starostlivosti môžete vyhnúť. Nadmerné množstvo zlikvidovaných plodov je však mrzuté. Poznáte cielené preventívne úkony? Vyskúšajte aspoň jeden z nich, prípadne kombinovanú obranu.

14.02.2023 06:00
jahody a slimáky Foto:
debata (1)

Slama aj zlepšuje reguláciu vlhkosti

Našťastie existuje viacero opatrení, ktorými sa dá významne znížiť počet plodov na odpis. Jahody všeobecne – bez ohľadu na slimač – najviac trpia na priamy kontakt plodov so zemou. Jednoduchým a zároveň mimoriadne účinným riešením je porozkladanie slamy. Plody menej podliehajú hnilobe a hubovým ochoreniam a ešte aj zostávajú čistejšie. Slama je podkladom, po ktorom sa slimákom ťažko pohybuje. Okrem toho zlepšuje reguláciu vlhkosti, lebo v suchom období udržiava vlahu v horných vrstvách a po daždi zase redukuje premokrenie. Navyše, nepúšťa slnko k ambicióznej burine, čím tlmí jej rast. Menej častými alternatívami sú použitie drvenej kôry, sena a drevitej vlny. Nákladnejšie a prácnejšie je vystlanie záhona fóliou alebo rúnom z netkanej textílie. Škody napáchané slimákmi okrešete aj tak, že celý jahodový záhon ohradíte bariérami z čečiny, črepov alebo štrku.

bledavka Čítajte aj Vydržia roky, nemusíte sa o ne starať a sú to veľké fešandy. Dajú sa pestovať v záhrade aj ako izbovky

Neuškodí iným tvorom

Za úvahu stojí známy ľudový recept v podobe porozsýpania kávovej usadeniny, ktorá na plazivého nepriateľa pôsobí toxicky. Podobne účinkujú priemyselne produkované granuly na báze fosforečnanu železitého. Neublížia dážďovkám, včelám, ježkom, vtákom či domácim miláčikom. Slimáky nasýtia do takej miery, že jahodami pohrdnú. Stiahnu sa do zeme, kde uhynú. Nezostanú po nich telíčka na očiach ani slizké stopy. Neskonzumované granuly pritom nezamoria životné prostredie vrátane vegetácie. Naopak, obohatia flóru prospešnými látkami.

Svojpomocne vyrobený prípravok

Organický prípravok proti slimákom likvidujúcim jahody si môžete vyrobiť aj svojpomocne. Nazbierajte pol kilogramu listov paliny pravej (Artemisia absinthium). Potrhajte ich na menšie kúsky, vložte do plastovej nádoby, zalejte desiatimi litrami odvápnenej vody a položte na slnečné miesto. Raz za deň extrakt premiešajte. Približne po dvoch týždňoch bude koncentrát hotový. Signálom je, že výluh prestane peniť. Nalejte ho do rozprašovača a opakovane aplikujte ako postrek jahôd.

kvaka Čítajte aj Lacná a mimoriadne zdravá zelenina: Jedia sa listy aj plody, najchutnejšia je uprostred zimy. Naši predkovia na ňu nedali dopustiť

Chov predátora má aj mínusy

Eticky aj prevádzkovo diskutabilnou metódou na ochranu jahôd pred slimákmi sú pivné nástrahy. Stačí naliať „tekutý chlieb“ do odrezaných spodkov plastových fliaš zakopaných do zeme. Slimáky neodolateľne priťahuje vôňa piva, ak je však hladina dostatočne pod úrovňou terénu, z pasce sa už nedostanú. Neskoršie upratovanie bojového poľa však nie je pre slabé povahy. Myslieť treba aj na to, že výrazná aróma pritiahne slimáky zo susedstva, ktoré by vašej záhrade inak dali pokoj. Klady i zápory má aj nasadenie vtáčieho predátora v podobe kačíc, konkrétne indických bežcov: treba sa o ne starať a vedia presunmi po pozemku narobiť riadnu galibu. Ľahko sa teda môže stať, že vleziete z dažďa pod odkvap.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jahody #palina #slama #indické bežce #slimáky a slizniaky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december