Má najviac vitamínu C zo všetkej zeleniny a chráni zrak pred vážnymi ochoreniami. Nezmeškajte čas jej výsevu

Obsahom vitamínu C, a to najmä v zelených plodoch, sa zeleninová paprika zaraďuje na prvé miesto zo zeleniny. Vyfarbené zrelé plody zasa obsahujú značné množstvo provitamínu A, ktorý spolu s vitamínom C udržiavajú našu pokožku vo forme, sviežu a bez vrások. Paprika je aj zásobárňou ďalších vitamínov a minerálov.

09.03.2023 06:00
paprika Foto:
debata

Potrebuje veľa tepla a vody

Paprika je teplomilná rastlina, potrebuje viac tepla než paradajky alebo uhorky. Náročné na teplo sú najmä koreninové kultivary, teda feferónky. Paprika má dlhé vegetačné obdobie, pohybuje sa okolo 150 až 200 dní. Okrem veľkých nárokov na teplo je náročná aj na pravidelné zavlažovanie. Vyžaduje výhrevné, piesočnatohlinité a humusové pôdy s dostatočnou zásobou živín. V tieni sa jej nedarí, no potrebuje chránené miesto. Nikdy ju nepestujeme po rajčiakoch. Najlepšie sa jej darí po dobre hnojených hlúbovinách.

Začíname vysievať

Na získanie predpestovaných priesad na skoré vysádzanie sejeme papriku v druhej polovici marca až začiatkom apríla do debničiek alebo misiek, najlepšie pri teplote 18 až 25 stupňov. Vzídené rastlinky presádzame vždy po dvoch do črepníkov, prípadne priamo do voľnej pôdy v parenisku. Pred sadením otužujeme rastliny častejším vetraním. V teplejších oblastiach vysádzame papriku na záhony v druhej polovici mája. V záhrade môžeme papriku pestovať len v teplejších regiónoch.

kozonoha Čítajte aj Ako burina je nezničiteľná, tak z nej radšej urobte zeleninu! Chuťou pripomína mrkvu aj zeler a má viac vitamínu C ako šalát

Na vodu si potrpí

V chladnejších oblastiach je pestovanie papriky úspešné len v pareniskách a fóliovníkoch. Ich prostredie s vysokou vzdušnou vlhkosťou paprike vyhovuje. Papriku zavlažujeme polievaním alebo postrekovaním, tradičné zavlažovanie ku koreňom nie je opodstatnené. V čase kvitnutia rastlín treba fóliovník viac vetrať, aby sme znížili vysokú teplotu a obmedzili opadávanie kvetov. V tomto čase sú papriky citlivé na sucho a vysoké teploty.

Kedy zberáme úrodu

Ak pestujeme papriku pre zelené plody, prvýkrát zberáme úrodu vo fóliovníkoch v polovici júla. Plody vyfarbené na červeno, žlto a zeleno zberáme postupne až do konca augusta a ešte aj v septembri. Vo fóliovníkoch zberáme posledné plody často aj v októbri alebo ešte neskôr. Feferónky zberáme na jeseň. Červené plody necháme usušiť zavesené na šnúrke v teplej miestnosti a zelené konzervujeme.

kapusta Čítajte aj Lacná, obyčajná a pritom nesmierne zdravá! Načo kupovať exotické plody, keď vás pred chorobami ochráni dobre známa zelenina

Postaví nás na nohy

Paprika je veľmi zdravá, preto ju treba zaradiť do jedálnička čo najčastejšie. Ani pri tepelnej úprave nestratí príliš veľa vitamínov a minerálov. Je bohatou zásobárňou kyseliny listovej, ktorú potrebujú tehotné ženy a prospieva aj srdcu a nálade. Žlté papriky chránia zrak pred sivým zákalom a inými ochoreniami očí. Paprika podporuje trávenie, posilňuje imunitu, stará sa o zdravú kožu a pekné vlasy. Chráni aj kĺby a svaly, priaznivo pôsobí na dýchanie aj na srdce. Chrumkať papriku čo najčastejšie je skutočne cesta ku zdraviu!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #paprika #kyselina listová #feferónky #fóliovník
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december