Potrebuje veľa tepla a vody
Paprika je teplomilná rastlina, potrebuje viac tepla než paradajky alebo uhorky. Náročné na teplo sú najmä koreninové kultivary, teda feferónky. Paprika má dlhé vegetačné obdobie, pohybuje sa okolo 150 až 200 dní. Okrem veľkých nárokov na teplo je náročná aj na pravidelné zavlažovanie. Vyžaduje výhrevné, piesočnatohlinité a humusové pôdy s dostatočnou zásobou živín. V tieni sa jej nedarí, no potrebuje chránené miesto. Nikdy ju nepestujeme po rajčiakoch. Najlepšie sa jej darí po dobre hnojených hlúbovinách.
Začíname vysievať
Na získanie predpestovaných priesad na skoré vysádzanie sejeme papriku v druhej polovici marca až začiatkom apríla do debničiek alebo misiek, najlepšie pri teplote 18 až 25 stupňov. Vzídené rastlinky presádzame vždy po dvoch do črepníkov, prípadne priamo do voľnej pôdy v parenisku. Pred sadením otužujeme rastliny častejším vetraním. V teplejších oblastiach vysádzame papriku na záhony v druhej polovici mája. V záhrade môžeme papriku pestovať len v teplejších regiónoch.

Na vodu si potrpí
V chladnejších oblastiach je pestovanie papriky úspešné len v pareniskách a fóliovníkoch. Ich prostredie s vysokou vzdušnou vlhkosťou paprike vyhovuje. Papriku zavlažujeme polievaním alebo postrekovaním, tradičné zavlažovanie ku koreňom nie je opodstatnené. V čase kvitnutia rastlín treba fóliovník viac vetrať, aby sme znížili vysokú teplotu a obmedzili opadávanie kvetov. V tomto čase sú papriky citlivé na sucho a vysoké teploty.
Kedy zberáme úrodu
Ak pestujeme papriku pre zelené plody, prvýkrát zberáme úrodu vo fóliovníkoch v polovici júla. Plody vyfarbené na červeno, žlto a zeleno zberáme postupne až do konca augusta a ešte aj v septembri. Vo fóliovníkoch zberáme posledné plody často aj v októbri alebo ešte neskôr. Feferónky zberáme na jeseň. Červené plody necháme usušiť zavesené na šnúrke v teplej miestnosti a zelené konzervujeme.

Postaví nás na nohy
Paprika je veľmi zdravá, preto ju treba zaradiť do jedálnička čo najčastejšie. Ani pri tepelnej úprave nestratí príliš veľa vitamínov a minerálov. Je bohatou zásobárňou kyseliny listovej, ktorú potrebujú tehotné ženy a prospieva aj srdcu a nálade. Žlté papriky chránia zrak pred sivým zákalom a inými ochoreniami očí. Paprika podporuje trávenie, posilňuje imunitu, stará sa o zdravú kožu a pekné vlasy. Chráni aj kĺby a svaly, priaznivo pôsobí na dýchanie aj na srdce. Chrumkať papriku čo najčastejšie je skutočne cesta ku zdraviu!