Najskôr šok, potom sucho, chlad a tma. Vyrobte si zdravé čipsy, čo vám vydržia minimálne rok

Kúpené alebo v záhrade dopestované zemiaky nemusia vyjsť navnivoč ani vtedy, keď ich je viac, než ste schopní okamžite či v dohľadnom čase spotrebovať. Riešením nadbytku je vysušenie. Pri správnom postupe i následnom uložení vydržia minimálne rok. Sprievodnou prevádzkovou výhodou je, že po vysušení sa hmotnosť zníži až na pätinu. Vlhkosť bude zhruba osminová.

12.03.2023 14:00
sušenie zemiakov Foto:
debata

Teplotný šok na úvod

Zemiaky môžete použiť do polievok, na osmaženie alebo vo forme kaše či pyré aj rok či viac po ich zbere. Prvoradým predpokladom predĺženia trvanlivosti je blanšírovanie, ktoré – už po očistení a nakrájaní na plátky s hrúbkou asi tri milimetre – ešte pred vysušením spoľahlivo zničí patogény. Zároveň si zemiaky vďaka tomuto teplotnému šoku udržia sviežu farbu, uspokojivú konzistenciu, takmer všetku pôvodnú chuť a najmä obsiahnuté prospešné látky. Postup je klasický a máte pri ňom dve rovnocenné možnosti: účinok pary alebo krátkodobé ponorenie do vriacej vody. Zhodne potom treba aplikovať kúpeľ v studenej vode. Ak spracúvate väčšie množstvo, nezabudnite ju občas vymeniť. Vlažná voda totiž nepostačuje na zavŕšenie procesu. Na záver plátky vysušte absorpčnou papierovou kuchynskou utierkou.

kapusta Čítajte aj Lacná, obyčajná a pritom nesmierne zdravá! Načo kupovať exotické plody, keď vás pred chorobami ochráni dobre známa zelenina

Na slnku to potrvá tri dni

Najjednoduchšou, najekonomickejšou, ale zároveň aj najzdĺhavejšou metódou sušenia zemiakov je pôsobenie slnka. Vyžaduje si plus-mínus tri dni trpezlivosti. Vhodná je teplota nad 25 stupňov pri nízkej vlhkosti vzduchu. Použite napríklad plech na pečenie. Porozkladajte po ňom dieliky tak, aby sa navzájom nedotýkali. Aranžmán prekryte sieťkou alebo gázou – k zemiakom sa nedostane hmyz alebo drobné mechanické nečistoty priviate vetrom. Plátky pravidelne obracajte. Pri vysokej vlhkosti či hrozbe dažďa preneste inštaláciu dovnútra. V interiéri môže byť aj sústavne, ale sušenie bude o čosi dlhšie.

Pootvorené dvierka rúry

V teplovzdušnej rúre vysušíte zemiaky za niekoľko hodín namiesto dní. Plátky uložte na mriežku alebo plech s papierom na pečenie. Aj v tomto prípade dajte pozor, aby nemali vzájomný kontakt. Samozrejme, platforiem môžete použiť aj viac naraz. Rúru rozohrejte na 80 stupňov a počas celého sušenia je nechajte mierne otvorenú, aby sa odparená vlhkosť mala kade vytratiť a nespomaľovala proces. Obracajte každé dve hodiny. Hotovo bude za 5 – 6 hodín. Cieľová podoba je kožovitá na povrchu, pričom plátok sa dá s chrupnutím zlomiť.

paprika Čítajte aj Má najviac vitamínu C zo všetkej zeleniny a chráni zrak pred vážnymi ochoreniami. Nezmeškajte čas jej výsevu

Skladovanie v suchu, chlade a tme

Približne o polovicu pomalším, ale vďaka nižšej spotrebe energie aj lacnejším variantom je sušenie v automatickom priehradkovom zariadení predurčenom práve na dehydratovanie potravín. Solídny prístroj dostanete orientačne do sto eur. Teplotu a dĺžku jej pôsobenia nastavte podľa odporúčaní výrobcu pre jednotlivé suroviny. V poriadku by malo byť 60 °C a dvanásť hodín. Vysušené zemiaky nechajte vychladnúť (maximálne hodinu, aby nevstrebali okolitú vlhkosť) a uzavrite do vzduchotesnej nádoby, ideálne nepriehľadnej. Skladujte na suchom, chladnom a tmavom mieste. Požiadavky zväčša dokonale spĺňa komora v dome či byte, menej pivnica.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zemiaky #sušenie #vriaca voda #blanšírovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december