Uplatní sa v hrnci, v skrini aj vo vani. Treba ju len správne zberať, sušiť a skladovať

Lístky mäty sa núkajú na zber od polovice mája, a to riadne dlho. Keď si ju v záhone alebo nádobe na balkóne či terase založíte, novú a novú úrodu budete mať k dispozícii prakticky počas celej hlavnej pestovateľskej sezóny. Z čerstvej mäty si môžete uvariť čaj alebo ňou výrazne ochutiť pokrmy. Sušená má ešte oveľa širšie využitie. Stačí poznať správny čas zberu, dodržať vhodný postup dehydratácie a potom ju skladovať v odporúčaných podmienkach.

19.03.2023 15:00
mäta Foto:
debata

Premývanie nepatrí do procesu

So zberom mäty počkajte na slnečný alebo aspoň suchý deň. Najlepšie taký, ktorému nepredchádzali daždivé. Ak máte rastlinku v záhone, ráno vydržte, kým sa vyparí rosa. Stonky odrežte čo najnižšie nad terénom, zároveň však tak, aby na nich neuľpela zemina. Surovinu nepremývajte. Výhodou vlastného pozemku alebo iného zázemia s ekologickým pestovaním je, že vegetácia spoľahlivo nebude chemicky kontaminovaná. Odstráňte špinavé a poškodené lístky a na voľno pozväzujte vždy niekoľko stoniek: vegetácia musí dýchať. Snopčeky zaveste na suché miesto s dostatočným prúdením vzduchu.

Na slnku stráca arómu

Eventuálne môžete lístky zo stoniek hneď otrhať a porozkladať ich na prečítané noviny alebo absorpčnú papierovú kuchynskú utierku. Nevŕšte ich na seba. Bez ohľadu na metódu neinštalujte mätu na slnko. Zhnedla by a stratila veľkú časť svojej typickej arómy. Schnutie potrvá niekoľko dní. Zavŕšenie procesu spoznáte podľa drobivosti lístkov. Ľahko to môžete otestovať hnetením jedného z nich medzi prstami. Ak ste ich sušili na stonkách, tie pred uskladnením oddeľte a vyhoďte na kompost či do bioodpadu.

mäta Čítajte aj Pestuje sa ľahko, rastie bez problémov. Chráni nás pred zápalmi, infekciami aj tráviacimi ťažkosťami, pomáha i pečeni a žlčníku

Svetlo odbúrava esenciálne oleje

Pred namrvením vzácnej a univerzálnej ingrediencie sa presvedčte, že je naozaj dôkladne odvodnená. Zvyšková vlhkosť môže spustiť plesnivenie. Na uloženie použite precízne vyčistené a vysušené dózy: optimálne nepriehľadné kovové, v horšom prípade sklenené – zhodne s uzáverom na zaskrutkovanie. Plastové nádoby považujte za poslednú voľbu. Zvykne sa v nich kondenzovať vlhkosť. Zásobu uchovávajte v chlade a pokiaľ možno, tak aj v tme napríklad v komore bez okien. Svetlo totiž vyťahuje z mäty esenciálne oleje. Práve z tohto dôvodu uprednostňujte netransparentné schránky.

Prísada šalátov, omáčok a fašírok

Vysušená mäta sa rovnako ako čerstvá výborne hodí na prípravu lahodného horúceho nápoja s nezameniteľnou vôňou i chuťou. Osvieži a nezaťaží žalúdok. Sušina má univerzálne uplatnenie v kuchyni ako prísada šalátov, omáčok, ale aj zeleninových jedál, jahňaciny a pokrmov z mletého mäsa. Pri spracovaní na orientálny spôsob spolu s koreninami mäta podporuje exotické vyznenie jedla pre zmysly.

žerucha Čítajte aj Úrodu máte do dvoch týždňov a nielen tým vám táto zelenina zlepší náladu. Pomáha aj schudnúť a prečistiť telo

Do kúpeľa len extrakt

Sušenú mätu môžete aj nasypať do priedušných vrecúšok z prírodných textílií a poschovávať do skríň s oblečením. Je menej intenzívna ako levanduľa a kratšie vydrží – potrebuje pravidelnú výmenu. Riešením je potpourri, čiže zmes trebárs so spomenutou levanduľou a ružovými lupienkami. Pochopiteľne, nič vám nebráni zapojiť do skladania takejto mozaiky fantáziu a svoje preferencie. Výborným nápadom je aj vonný kúpeľ. Do vane však nesypte priamo sušenú mätu, aby ste následne nemuseli volať inštalatéra na upchaté trúbky. Stačí do vody priliať koncentrovaný extrakt, ktorý si vopred pripravte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jahňacina #mäta #omáčky #šaláty #zeleninové jedlá
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december