Premývanie nepatrí do procesu
So zberom mäty počkajte na slnečný alebo aspoň suchý deň. Najlepšie taký, ktorému nepredchádzali daždivé. Ak máte rastlinku v záhone, ráno vydržte, kým sa vyparí rosa. Stonky odrežte čo najnižšie nad terénom, zároveň však tak, aby na nich neuľpela zemina. Surovinu nepremývajte. Výhodou vlastného pozemku alebo iného zázemia s ekologickým pestovaním je, že vegetácia spoľahlivo nebude chemicky kontaminovaná. Odstráňte špinavé a poškodené lístky a na voľno pozväzujte vždy niekoľko stoniek: vegetácia musí dýchať. Snopčeky zaveste na suché miesto s dostatočným prúdením vzduchu.
Na slnku stráca arómu
Eventuálne môžete lístky zo stoniek hneď otrhať a porozkladať ich na prečítané noviny alebo absorpčnú papierovú kuchynskú utierku. Nevŕšte ich na seba. Bez ohľadu na metódu neinštalujte mätu na slnko. Zhnedla by a stratila veľkú časť svojej typickej arómy. Schnutie potrvá niekoľko dní. Zavŕšenie procesu spoznáte podľa drobivosti lístkov. Ľahko to môžete otestovať hnetením jedného z nich medzi prstami. Ak ste ich sušili na stonkách, tie pred uskladnením oddeľte a vyhoďte na kompost či do bioodpadu.

Svetlo odbúrava esenciálne oleje
Pred namrvením vzácnej a univerzálnej ingrediencie sa presvedčte, že je naozaj dôkladne odvodnená. Zvyšková vlhkosť môže spustiť plesnivenie. Na uloženie použite precízne vyčistené a vysušené dózy: optimálne nepriehľadné kovové, v horšom prípade sklenené – zhodne s uzáverom na zaskrutkovanie. Plastové nádoby považujte za poslednú voľbu. Zvykne sa v nich kondenzovať vlhkosť. Zásobu uchovávajte v chlade a pokiaľ možno, tak aj v tme napríklad v komore bez okien. Svetlo totiž vyťahuje z mäty esenciálne oleje. Práve z tohto dôvodu uprednostňujte netransparentné schránky.
Prísada šalátov, omáčok a fašírok
Vysušená mäta sa rovnako ako čerstvá výborne hodí na prípravu lahodného horúceho nápoja s nezameniteľnou vôňou i chuťou. Osvieži a nezaťaží žalúdok. Sušina má univerzálne uplatnenie v kuchyni ako prísada šalátov, omáčok, ale aj zeleninových jedál, jahňaciny a pokrmov z mletého mäsa. Pri spracovaní na orientálny spôsob spolu s koreninami mäta podporuje exotické vyznenie jedla pre zmysly.

Do kúpeľa len extrakt
Sušenú mätu môžete aj nasypať do priedušných vrecúšok z prírodných textílií a poschovávať do skríň s oblečením. Je menej intenzívna ako levanduľa a kratšie vydrží – potrebuje pravidelnú výmenu. Riešením je potpourri, čiže zmes trebárs so spomenutou levanduľou a ružovými lupienkami. Pochopiteľne, nič vám nebráni zapojiť do skladania takejto mozaiky fantáziu a svoje preferencie. Výborným nápadom je aj vonný kúpeľ. Do vane však nesypte priamo sušenú mätu, aby ste následne nemuseli volať inštalatéra na upchaté trúbky. Stačí do vody priliať koncentrovaný extrakt, ktorý si vopred pripravte.