Zlikviduje vošky aj inú pliagu, ochráni rastliny i pred chorobami. Pritom vôbec nemusíte siahnuť po chémii

Vegetáciu napadnutú voškami môžete vyliečiť aj komerčnými prípravkami. Kým však rezignovane siahnete po chémii, vyskúšajte niektorú z ekologických metód na odstránenie drobučkej pliagy. Osvedčeným prírodným prostriedkom je cesnak v rôznych formách.

21.04.2023 14:30
cesnak Foto:
debata (1)

Vňať na lokálny zákrok

Drakulovské príbehy hovoria, že chráni pred upírmi, prečo by teda nemohol zahnať aj drobné skutočné príšerky? Cesnak ako pomocník pestovateľa proti voškám nie je mýtus. Navyše, má preukázané aj baktericídne a fungicídne vlastnosti. Na účinné vypudenie vošiek zo záhona stačí pri lokálnom zamorení zapichnúť jednu hlavičku do pôdy v bezprostrednej blízkosti napadnutej úžitkovej či dekoratívnej zóny alebo ju obkolesiť jednotlivými strúčikmi. Riešenie sa týka aj rastlín v nádobách, predovšetkým muškátov. Ak je voškami nivočená len jedna, alternatívne funguje omotanie stonky listami mladého cesnaku kuchynského (Allium sativum).

zádušník Čítajte aj Ochutí fašírky a zároveň vylieči: Silný bojovník proti zápalom aj zlepší trávenie, zničí baktérie, zahojí ekzémy i rany

Univerzálny strážca záhona

Pri rozsiahlejšom probléme si pripravte cesnakový odvar na ošetrenie sužovanej vegetácie. Nakrájajte sto gramov ošúpaných strúčikov a zalejte ich troma litrami vriacej vody. Nechajte pol hodiny lúhovať a preceďte cez kuchynské sitko alebo gázu. Vychladnutú hnedastú tekutinu prelejte do rozprašovača a postriekajte ňou postihnutú zeleň. V exteriéri je vhodné počkať na sychravejšie počasie, nie však vyložene daždivé. Pri aplikovaní nezabudnite na spodné strany listov. V prípade potreby procedúru zopakujte približne po dvoch týždňoch. Cesnak je ako biologický strážca záhona či črepníkov univerzálny. Zaberá aj proti červom, roztočom, spóram húb, húseniciam, slimákom či hrabošom decimujúcim úrodu, okrasné kvety, bylinky.

Mix s voňavým repelentom

Ak je pre vás nepreklenuteľnou prevádzkovou zábranou nie najpríjemnejšia aróma súvisiaca s touto komoditou, do cesnakového výťažku môžete primiešať mätu, ktorá vďaka obsiahnutým esenciálnym olejom slúži ako prírodný repelent. Nie je to teda jednostranné opatrenie len na odbúranie typického zápachu. Navyše, ten do úrody zeleniny či ovocia neprenikne, ak ju nebudete zbierať počas niekoľkých dní po takomto zákroku. Konzumovanú časť riadne poumývajte. Napokon, tento medzistupeň je v rámci spotrebúvania aj tak nevyhnutný.

portulaka Čítajte aj Túto burinu radšej nevytrhávajte: Krásne kvitne a je liečivá! Dá do poriadku srdce, cievy, močáky aj pečeň a funguje ako antidepresívum

Výsadba na jar i jeseň

Rôznorodo prospešnú akvizíciu, ktorá pochádza zo strednej Ázie, si môžete vypestovať aj sami na lodžii či parapete. Vo voľnosti by sa cesnak na jednom mieste nemal držať dlhšie ako štyri sezóny. Unavuje totiž pôdu, čím sa zvyšuje náchylnosť rastlinného osadenstva na choroby. Jesenný termín výsadby je určený pre paličiaky vytvárajúce pacibuľky s purpurovým obalom, jarný pre nepaličiaky s bielym povrchom. Cesnak má rád teplú klímu, nižšiu vlhkosť vzduchu a kyprú výživnú pôdu bez podmáčania alebo blatových chrastičiek. Zbiera sa po roku, chuťovo intenzívnejší na konzumáciu je až po dvoch. Na zber je vhodný, keď vňať začne schnúť. Ešte neočistený ho na vzdušnom a tienistom stanovišti sušte zhruba mesiac. Ľudové liečiteľstvo oceňuje jeho antibakteriálne pôsobenie, podporu imunity a vklad pri znižovaní krvného tlaku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cesnak #vošky #strúčiky #choroby a škodcovia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december