Halabala kombinácie vás pripravia o úrodu. Ktoré druhy zeleniny sa znesú a ktoré sa naopak neráčia?

Aj na menšej výmere si môžete založiť viacero druhov zeleniny a ďalších zdrojov vitamínov. Niektoré komodity sa však navzájom neráčia. Ak ich napriek tomu vystavíte nežiaducemu susedstvu, premietne sa to do slabšej úrody.

04.05.2023 14:00
kombinácie rastlín Foto:
debata

Pripravte si plán

Tradičnou chybou na pokraji hlavnej pestovateľskej sezóny je ledabolý prístup pri komponovaní hriadok. Či už vyplynie z náhlenia alebo je prejavom neznalosti, vyskladanie halabala sa neblaho premietne do výnosov zo záhona. Konkrétny aranžmán zeleninovej úžitkovej zóny si neponechajte na poslednú chvíľu pred výsevom, respektíve výsadbou plánt do voľnosti. Nezdráhajte sa pripraviť si už na sklonku zimy podrobný plánik podľa slnečnosti jednotlivých sektorov, vyžadovanej plochy, typu pôdy, predchádzajúcich kombinácii a ich vplyvov na výživnosť daného prostredia, agrotechnických termínov i nárokov jednotlivých plodín. Jar je určená mrkve či špenátu, leto sa nesie v znamení kalerábu a cukety, s jeseňou sa spájajú kel alebo čakanka. V neposlednom rade pri zostavovaní prihliadajte na vhodnosť koexistencie jednotlivých rastlín v tesnej vzájomnej blízkosti, aby sa minimalizovala konkurencia v boji o živiny.

čechrica voňavá Čítajte aj Lepšia ako cukor: Zazelená aj tienisté miesta v záhrade, pekne vonia a je ideálna do sladkých jedál, ovocných šalátov a koktejlov

Zahrnutie byliniek aj bodyguardov

Je to trochu alchýmia, časom sa však naučíte počas dlhých predjarných večerov zostavovať puzzle aj so zahrnutím byliniek a inej flóry. Rajčiny majú nielen na tanieri rady bazalku, fazuľa zase saturejku. Najdôležitejšou výhodou zmiešaného pestovania je synergická podpora vegetácie vrátane ochrany pred škodcami a chorobami. Napríklad pre zemiaky sú veľkou hrozbou hlístovce, tie sa však nechajú nalákať látkou, ktorú cez korene uvoľňuje pre ne toxická aksamietnica. Táto extravagantná „smraďoška“ so žltými či oranžovými kvetmi redukuje aj výskyt komárov, mušiek a vošiek. Stačí ju zriadiť ako lem.

Väčšinou trpí iba jedna strana

Obojstranná nevraživosť panuje medzi reďkovkami a uhorkami, čo je zvláštne, lebo neskôr v zdravom pokrme vyznievajú harmonicky. V tomto prípade nútenie do spolunažívania v záhrade prinesie hneď dvojitý úbytok z úrody podobne ako pri petržlene a hlávkovom šaláte alebo cvikle s pórom. Na väčšine iných nesúladov je dobré aspoň to, že trpí iba jedna strana. Rajčiny pri sebe neznesú zemiaky, hrášok a baklažán, cibuli nesadne prítomnosť kríčkovej a popínavej fazule i kapusty (tej pre zmenu prekáža cesnak), cviklu odradí výskyt kukurice a póru. Spomenutá fazuľa – bez ohľadu na typ – všeobecne nemá povesť dobrej partaje: okrem cibule nevychádza ani s cesnakom a pórom. Existujú aj vyložene jednostranné vzťahy: mrkva zbožňuje cibuľu, odozvou je však averzia.

rímska rasca Čítajte aj Zabudnite na rascu a na čierne korenie. Vyskúšajte rastlinu, ktorá chuťou aj arómou prekoná známu klasiku a navyše sa postará o zdravé srdce i trávenie

Ústretové rajčiny aj uhorky

Naopak, rajčiny ako asi najhojnejšie u nás pestovaný artikel, nemajú problém so spomenutou fazuľou, ale ani s mrkvou, petržlenom, reďkovkou, zelerom, pórom, špenátom, kapustou, hlávkovým šalátom či kukuricou. Za seba teda poskytujú značné spektrum možností. Porovnateľne populárne uhorky sa zhodnú s fazuľou, zelerom, kapustou, hlávkovým šalátom, cibuľou, cesnakom, cviklou, kôprom i feniklom – tiež sú potešujúco ústretové. Jahody ako veľmi obľúbené drobné ovocie nenamietajú proti spoločnosti reďkovky, póru, kapusty, hlávkového šalátu, cibule a cesnaku. K čoraz vychytenejšej špargli sa v záhone hodia kaleráb a kôpor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #kombinácie rastlín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december