Delikátna chuť, atraktívny vzhľad, protizápalové účinky. Zelenina čo sa vyrovná aj s premokrenou pôdou a odoláva chorobám

S jeho konzumáciou to netreba preháňať a ľudia s poruchou príjmu železa by si ho mali úplne odpustiť, inak však niet dôvodu nerozšíriť spektrum vlastných pestovaných byliniek o stále málo známy a rozšírený štiavec krvavý.

13.06.2023 17:30
štiavec krvavý Foto:
debata

Prospieva najvzácnejšej tekutine

Podobá sa šťaveľu, má však delikátnejšiu chuť, rýchlejší rast a atraktívnejší vzhľad, vďaka ktorému štiavec krvavý obstojí aj ako okrasná rastlina. Trvácna bylina sa okrem lemu úžitkového záhona uplatní aj na lodžii alebo terase. Dorastá po kolená, vo voľnosti je takmer plne mrazuvzdorný a okamžite strháva pozornosť zásluhou sýto zelených listov s výrazným bordovým žilkovaním, podľa ktorého štiavec krvavý (Rumex sanguineus) dostal svoje meno. Zaujímavosťou je, že akoby až kauzálne má v ľudovom liečiteľstve povesť rastliny prospievajúcej parametrom a kolovaniu najvzácnejšej tekutiny. Okrem toho mu pripisujú diuretické účinky, podporovanie apetítu i trávenia a tíšenie zápalových procesov v ústnej dutine prostredníctvom vyplachovania výluhom. Oplýva vitamínmi A, B, C, E aj K a slúži ako doplnkový zdroj kremíka, horčíka, fosforu.

saturejka Čítajte aj Chcete si dať do poriadku trávenie? Žalúdok aj črevá prelieči rastlina, ktorá je skvelou náhradou soli i čierneho korenia a vypestujete ju ľahko v záhrade

Zber len do obdobia kvitnutia

Mladé asi 10-centimetrové listy vajcovitého tvaru rastú v prízemnej ružici. V surovom stave sa dokonale hodia ako ingrediencia zeleninových šalátov alebo posýpka hotovej polievky. Dajú sa aj krátko tepelne spracovať podobne ako špenát. Aj pri štiavci krvavom platí, že všetko s mierou. Obsiahnutá kyselina šťaveľová totiž vo väčšom množstve blokuje vstrebávanie železa, viaže na seba vápnik a ďalšie pre organizmus osožné minerálne látky a prispieva k tvorbe obličkových kameňov. Koncentrácia je obzvlášť vysoká počas obdobia kvitnutia koncom leta – vtedy je lepšie už ho neotrhávať. Zároveň v tom čase priebežne odštipujte súkvetia, ak chcete zabrániť samovýsevu.

kaleráb Čítajte aj Taký obyčajná, a pritom taká zdravá zelenina: Hubí rakovinové bunky, posilňuje srdce, svaly aj nervy. Pomôže vám schudnúť a spomaliť starnutie

Adept na brehy jazierok

Štiavec krvavý preferuje teplé a vlhké stanovištia. Znesie aj priame slnko, musíte mu to však vykompenzovať častou zálievkou. Výhodou je schopnosť vyrovnať sa s premokrením pôdy, čo z neho robí adepta na zazelenanie inak jalových zón pri záhradných jazierkach. Vyhovujúci substrát má hlinito-piesčitý charakter s dostatkom živín a je skôr kyslý, určite nie vápenatý. Výsadbovú jamu vykopte v dvojnásobnej veľkosti oproti koreňovému balu. Po založení výdatne zalejte. Tento dobrý zvyk si zachovajte v duchu zriedkavého hesla: premokrenie je lepšie ako vysušenie. Obvykle to býva naopak… O čosi asketickejší môže byť závlahový režim pre verziu v kvetináči. V tomto prípade pozor na stojacu vodu, ktorá spúšťa zahnívanie podzemku.

Na vyklíčenie potrebuje svetlo

Rozmnožovanie sa robí delením po dvoch troch rokoch alebo výsevom, a to už od apríla pri zachovaní sponu 40 × 25 cm. Semienka potrebujú na vyklíčenie svetlo, čiže len mierne zatlačenie do zeme bez zasypania. Obohacujte vždy na jar aj jeseň organickým hnojivom alebo vyzretým kompostom. Štiavec krvavý je potešujúco odolný proti chorobám. S voškami ako hlavným škodcom si poradíte žihľavovým postrekom. Osvedčenými susedmi práve v záujme zníženia rizika napadnutia voškami sú rozmarín, valeriána, fenikel, oregano aj kocúrnik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vitamíny #šalát #železo #okrasná rastlina #štiavec krvavý
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december