Osvieženie, relax, letné šantenie: Spríjemnite si leto v záhrade bazénom. Poradíme vám, ako vybrať vhodný bazén, ktorý bude spĺňať vaše požiadavky

Letná sezóna sa začala a s ňou vytúžené slnečné dni, počas ktorých nám dobre padne každé osvieženie. Ak premýšľate nad tým, ako si čo najviac spríjemniť pobyt v záhrade, stavte na nadzemný bazén. Či už sa v ňom len z času na čas ochladíte alebo pri ňom strávite celé leto s drinkom v ruke, bazén znamená relax.

17.06.2023 06:00
bazén, žena, dieťa Foto:
Nepríjemnosti spojené so zápalom močových ciest častejšie postihujú ženy, ale ani muži nie sú v bezpečí. Ide o nepríjemný zdravotný problém, ktorý môže rýchlo nadobudnúť chronický charakter.
debata

Dovolenkujte v záhrade

Skočiť v lete do vody alebo si na ležadle navodiť dovolenkový pocit – bazén v lete rovná sa za každých okolností relax. Za oddychom nemusíte hneď cestovať, môžete ho mať aj vo vlastnej záhrade. Bazén bude v lete milovať celá rodina. Deti si do sýtosti užijú letné radovánky pri vode a dospelí zasa zaslúžený dovolenkový oddych. To všetko bez veľkej námahy spojenej so zháňaním dovolenky a cestovaním. Skrátka vo vlastnej záhrade.

Osvieženie kedy chcete

Nadzemné bazény sú ideálny spôsob, ako si v lete dopriať osvieženie doma a v súkromí, kedykoľvek sa vám zachce. Bazény môžu byť okrúhle, oválne alebo obdĺžnikové, v rôznych veľkostiach aj farbách. Libor Valenta zo spoločnosti Bauhaus k tomu dodáva: „V porovnaní so zapustenými bazénmi sú nadzemné bazény výrazne finančne dostupnejšie a nevyžadujú žiadne zásahy do existujúcej podoby záhrady. Zaberú menej miesta a jednoduchšia je aj priebežná údržba. Ich zmontovanie trvá maximálne dve hodiny, takže ho zvládne aj laik. Výhodou je aj možnosť demontáže a premiestnenia na iné miesto.“

borievka sibírska Čítajte aj Potrebujete vyplniť priestor v záhrade skôr do šírky? Táto vždyzelená drevina vám to splní. Pripomína tuju, je nenáročná a dobre sa tvaruje

Aký bazén vybrať

Predovšetkým treba určiť, aký veľký priestor záhrady ste ochotní obetovať a komu je bazén hlavne určený. Podľa toho môžete vyberať buď medzi menšími bazénmi s nafukovacím lemom alebo medzi rozmernejšími verziami s pevnou konštrukciou. Je potrebné zvážiť aj frekvenciu využitia. Pokiaľ nechcete bazén každý rok demontovať a nechcete premeškať ani jeden teplý deň počas roka, je lepšie zvoliť celoročný bazén. Na jeseň ho nemusíte spratávať, stačí ho len vhodne zazimovať. Celoročné bazény disponujú odolnejšou konštrukciou a mrazuvzdornou bazénovou fóliou, vďaka ktorej odolajú vonkajším podmienkam veľa rokov.

Osvieženie pre najmenších

Pre malé deti sú vhodné nafukovacie detské bazéniky s nafukovacím okrajom. Ich veľkou výhodou je bezpečnosť. Sú ideálne hlboké, vyrobené z mäkčeného PVC a nemajú kovové prvky, o ktoré by sa dieťa mohlo udrieť. Zložiť sa dajú doslova za pár minút. Treba len nájsť dostatočne rovnú plochu zbavenú ostrých kameňov, rozložiť špeciálnu podložku a nafúknuť horný prstenec. Zvyšok bazénu sa zdvihne s napustením vody.

balkónovky Čítajte aj Praží vám na balkón slnko? Pestujte rastliny, ktorým to nevadí. Vybrali sme pre vás vďačné klasické balkónovky vhodné na miesta na plnom slnku

Na šantenie vo vode

V prípade väčších detí je potrebný bazén, ktorý zvládne šantenie niekoľkých detí naraz. Riešením sú sezónne alebo celoročné bazény s kovovou konštrukciou, ktoré poskytnú nielen vysokú stabilitu, ale aj odolnosť voči nárazom. Aj bazénová fólia by mala byť dostatočne pevná, aby nehrozilo jej pretrhnutie. Libor Valenta pripomína, že bazény s kovovou konštrukciou sú priestrannejšie a hlbšie, poskytujú teda dostatok miesta pre rôzne dovolenkové letné aktivity. Na vodnú plochu sa dajú položiť pohodlne dve nafukovačky, stavba bazéna je hotová zvyčajne do dvoch hodín. Pri výbere bazéna nezabúdame na vybavenie: filtračný systém, plachtu na zakrytie a sitko na nečistoty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bazén #nafukovací bazén #záhradný bazén #filtračný systém
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december