Ako vypestovať každý rok bohatú úrodu zeleniny bez chorôb a škodcov? Vyvarujte sa veľkej chyby, ktorú robia najmä začiatočníci

Skúseného záhradkára rozoznáte od nováčika aj podľa toho, že už tento rok vie, čo kam vyseje a vysadí po zime. Aj po tej ďalšej, ešte jednej a takto dokola. Rotácia so štyrmi opakujúcimi sa cyklami patrí k osvedčeným metódam dosahovania vysokých výnosov a zachovávania vitality pôdy. Keď úžitkový záhon potešujúco urodil, začiatočníka to zvádza urobiť v nasledujúcej sezóne všetko rovnako. Je to však chyba, ktorá zákonite vedie k nižšej kvalite i kvantite. Poznáte dôvody, postupy a benefity striedania plodín?

24.06.2023 14:00
striedanie plodín Foto:
debata

Pozvánka pre choroby a škodcov

Plodiny sa nad rámec botanickej príbuznosti dajú združiť do početnejších skupín podľa agrotechnických termínov, preferovanej saturácie stanovišťa slnečným svitom, vyznávanej štruktúry a ďalších vlastností substrátu, sklonu k smädu, vhodnosti susedstiev (výška nad terénom, rozpínavosť koreňov, identické choroby a škodcovia). Koncept štvorfázového striedania však vychádza najmä z miery nárokov na živiny. Navyše, nejde len o vstrebávanie množstva a typu prospešných látok. Súčasťou procesov je aj pohlcovanie a produkcia toxínov a koreňových výlučkov počas rastu. Tento prístup zároveň zohľadňuje poznatok, že viacročné status quo zvyšuje hrozbu výskytu chorôb a škodcov špecifických pre daný druh.

čerkáč peniažtekový Čítajte aj Nechutí slimákom, netrápia ho choroby, pestuje sa ľahko. Pomáha hojiť boľavé kĺby i rany a liečiť pľúca

Prekŕmenie a deficit zároveň

Nemennosť má za následok únavu zeminy: postupne môže vznikať nehostinné prostredie so súvisiacimi neblaho pôsobiacimi mikroorganizmami a pôdnymi živočíchmi. Obohacovanie prírodnými alebo komerčnými hnojivami v záujme nastolenie rovnováhy je len čiastočným riešením, ak vôbec, lebo zvyšovanie koncentrácie dusíka či draslíka môže čoraz viac blokovať príjem porovnateľne žiaducich stopových prvkov: rastliny sú jednostranne prekŕmené a súbežne trpia deficitmi.

Tri trate a zelené hnojenie

Príspevkom k regenerácii vyčerpanej a takto „pokazenej“ pôdy je organické povzbudenie vyzretým kompostom, cielené dodanie spomenutých stopových prvkov, úprava kyslosti pôdy a zelené hnojenie pôdopokryvnými oziminami – zapracovanie zvyškov sa na jar postará o bonusový prídel organickej hmoty v rámci širokého súboru osohov. Práve zelené hnojenie je súčasťou pestovania založeného na striedaní plodín rozdelených do troch podmnožín podľa spotreby živín. Odborne sa označujú ako trate. Najhladnejšiu tvoria rajčiny, tekvica, kukurica, zeler či hlúboviny. Stredným apetítom sa prezentujú cvikla, mrkva, listová zelenina. Najskromnejšie sa správajú reďkovka, petržlen, strukoviny, prevažná časť cibuľovín, neopomenuteľné bylinky.

hadovec Čítajte aj Narastie vám po pás, korene má až dva metre hlboko. Stačia mu skromné podmienky a lieči kŕčové žily aj reumu

Schéma na papieri či v počítači

Posledná etapa patrí zelenému hnojeniu trebárs prostredníctvom univerzálky facélie vratičolistej, ktorá je medonosná a fialovými kvetmi skrášľuje prostredie. Samozrejme, v praxi sa nikdy nemusíte ukrátiť o niektorú z úžitkových skupín. Stačí zónu rozdeliť na štyri sektory a rastlinné osadenstvo každoročne posunúť o jeden diel v rovnakom smere. Podložiu sa obmieňajú podnety a je zdravšie všeobecne, ale aj pre prítomnú vegetáciu. Ani racionálna zložka vášho ja pritom nezaplače: sústavne využívate tri štvrtiny výmery. Ak si takto dokážete vnútorne odobriť pohľad na neproduktívny kvadrant, môžete ho ponechať aj úplne ladom bez zeleného hnojenia. Pre zachovanie prehľadu si pokojne vytvorte podrobnú schému v poznámkovom bloku alebo digitálnej forme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhradkár #choroby a škodcovia #úroda zeleniny #striedanie plodín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december