Patrí medzi najzdravšiu zeleninu, účinkami nahradí jablká. Chráni pred rakovinou, zlepšuje krvný obeh a činnosť srdca, chráni mozog a zmierňuje depresívne stavy

Táto trváca rastlina vám bude pri dobrej starostlivosti a vo vhodných podmienkach dávať plnohodnotnú úrodu aj 20 rokov. Rebarbora dorastá do výšky okolo 60 cm a do šírky asi 2 metre. Bledozelené alebo ružovočervené stopky s listami sú dlhé až 60 centimetrov a zberajú sa mladé začiatkom leta. Používajú sa varené alebo pečené v koláčoch.

25.06.2023 14:00
rebarbora Foto:
debata

Na pôdu má isté požiadavky

Rebarbora je rastlina mierneho pásma, pri vysokých teplotách sa jej nedarí. Korene prežijú mrazy až do mínus 15 stupňov. Rebarbora rastie v akejkoľvek pôde, ktorá je priepustná a bohato vyživená. Preto pred vysádzaním zapracujeme do pôdy kompost alebo maštaľný hnoj. Mladá rebarbora potrebuje strednú hladinu dusíka v pôde, dospelé rastliny zasa veľmi vysokú.

Ako ju sejeme a vysádzame

Zvyčajne sa rebarbora rozmnožuje delením trsov. Každá časť musí mať dužinatú časť pôvodného koreňa aspoň s jedným púčikom. Priesady majú mať priemer asi 10 centimetrov. Vysádzajú sa od jesene do jari, ideálne na jeseň. Delením sa dajú rozmnožovať len zdravé 2 až 3-ročné rastliny. Keď na jeseň odumrú na rastline listy, koreň vyberieme z pôdy a rozrežeme. Rodičovská rastlina sa znova zasadí. V ľahkých pôdach sadíme priesady tak, aby boli puky prikryté vrstvou zeme (asi 2,5 cm), v ťažkých a zamokrených pôdach majú byť puky tesne nad zemou. Rebarboru vysádzame na vzdialenosť 90 centimetrov.

štiavec krvavý Čítajte aj Delikátna chuť, atraktívny vzhľad, protizápalové účinky. Zelenina čo sa vyrovná aj s premokrenou pôdou a odoláva chorobám

V tme dáva jemnejšie stopky

Pôdu okolo rastlín nastelieme a v suchom období polievame. Každú jeseň alebo jar pôdu poriadne vyhnojíme. Kvetné stonky odstraňujeme. Z rebarbory rýchlenej v tme sa získavajú jemné listové stopky. V období dormancie sa koreňové kŕčiky koncom zimy prikryjú 10-centimetrovou vrstvou slamy alebo lístia a črepníkom na rýchlenie alebo vedrom s výškou 45 centimetrov. Rebarboru ohrozuje podpňovka obyčajná, hniloba koreňového kŕčika a vírusy.

Kedy ju zberáme

Rebarboru zberáme koncom jari a začiatkom leta. Pri rastlinách vypestovaných z rozdelených trsov zberáme listy v prvom roku po vysadení, pri rastlinách zo semien počkáme do druhého roku. V ďalších rokoch sa už môže zberať bez obmedzenia. Rýchlené stopky sú vhodné na zber asi o tri týždne skôr ako nerýchlené. Keď sú stopky rebarbory dozreté, uchopíme ich pri báze, otáčame nimi a súčasne ich ťaháme smerom nahor a von.

kaleráb Čítajte aj Taký obyčajná, a pritom taká zdravá zelenina: Hubí rakovinové bunky, posilňuje srdce, svaly aj nervy. Pomôže vám schudnúť a spomaliť starnutie

Prečo je taká zdravá

Táto rastlina má mnoho priaznivých účinkov na naše zdravie. Treba však myslieť na to, že nie je vhodná na každodennú konzumáciu, pretože obsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá viaže v črevách vápnik a ten sa potom nevstrebáva v organizme. Rebarbora je ochranou pred rakovinou, zlepšuje krvný obeh a činnosť srdca. Detoxikuje črevá, chráni mozog, oči aj kosti a stará sa aj o zdravú pokožku. Ženám pred menopauzou pomáha zvládnuť príznaky tohto náročného obdobia. Z rastliny konzumujeme stopky bez listov, no len tepelne upravené, nie surové. Z rebarbory pripravíme výborné koláče, džemy, čatní, kompóty aj ovocné knedličky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rebarbora #kompost #stonky #delenie rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december