Na pôdu má isté požiadavky
Rebarbora je rastlina mierneho pásma, pri vysokých teplotách sa jej nedarí. Korene prežijú mrazy až do mínus 15 stupňov. Rebarbora rastie v akejkoľvek pôde, ktorá je priepustná a bohato vyživená. Preto pred vysádzaním zapracujeme do pôdy kompost alebo maštaľný hnoj. Mladá rebarbora potrebuje strednú hladinu dusíka v pôde, dospelé rastliny zasa veľmi vysokú.
Ako ju sejeme a vysádzame
Zvyčajne sa rebarbora rozmnožuje delením trsov. Každá časť musí mať dužinatú časť pôvodného koreňa aspoň s jedným púčikom. Priesady majú mať priemer asi 10 centimetrov. Vysádzajú sa od jesene do jari, ideálne na jeseň. Delením sa dajú rozmnožovať len zdravé 2 až 3-ročné rastliny. Keď na jeseň odumrú na rastline listy, koreň vyberieme z pôdy a rozrežeme. Rodičovská rastlina sa znova zasadí. V ľahkých pôdach sadíme priesady tak, aby boli puky prikryté vrstvou zeme (asi 2,5 cm), v ťažkých a zamokrených pôdach majú byť puky tesne nad zemou. Rebarboru vysádzame na vzdialenosť 90 centimetrov.

V tme dáva jemnejšie stopky
Pôdu okolo rastlín nastelieme a v suchom období polievame. Každú jeseň alebo jar pôdu poriadne vyhnojíme. Kvetné stonky odstraňujeme. Z rebarbory rýchlenej v tme sa získavajú jemné listové stopky. V období dormancie sa koreňové kŕčiky koncom zimy prikryjú 10-centimetrovou vrstvou slamy alebo lístia a črepníkom na rýchlenie alebo vedrom s výškou 45 centimetrov. Rebarboru ohrozuje podpňovka obyčajná, hniloba koreňového kŕčika a vírusy.
Kedy ju zberáme
Rebarboru zberáme koncom jari a začiatkom leta. Pri rastlinách vypestovaných z rozdelených trsov zberáme listy v prvom roku po vysadení, pri rastlinách zo semien počkáme do druhého roku. V ďalších rokoch sa už môže zberať bez obmedzenia. Rýchlené stopky sú vhodné na zber asi o tri týždne skôr ako nerýchlené. Keď sú stopky rebarbory dozreté, uchopíme ich pri báze, otáčame nimi a súčasne ich ťaháme smerom nahor a von.

Prečo je taká zdravá
Táto rastlina má mnoho priaznivých účinkov na naše zdravie. Treba však myslieť na to, že nie je vhodná na každodennú konzumáciu, pretože obsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá viaže v črevách vápnik a ten sa potom nevstrebáva v organizme. Rebarbora je ochranou pred rakovinou, zlepšuje krvný obeh a činnosť srdca. Detoxikuje črevá, chráni mozog, oči aj kosti a stará sa aj o zdravú pokožku. Ženám pred menopauzou pomáha zvládnuť príznaky tohto náročného obdobia. Z rastliny konzumujeme stopky bez listov, no len tepelne upravené, nie surové. Z rebarbory pripravíme výborné koláče, džemy, čatní, kompóty aj ovocné knedličky.