Zbierajte ho načas, sušte potme. Zbaví vás kašľa aj mravcov, jedlám dodá fantastickú chuť

Dopestovať si v bylinkovom záhone alebo v nádobe tymian nedáva zmysel bez následného vysušenia. Spracovateľský postup nie je zložitý a máte viacero možností. Stačí dodržať niekoľko pravidiel vrátane vhodnej prípravy na samotné sušenie. Pomáha proti kašľu a ešte aj odpudzuje mravce. Ak ho zbavíte vlhkosti a správne uskladníte, zásoba tymianu vám vydrží dlho.

26.06.2023 14:00
tymian Foto:
debata

Počína si rozpínavo

Vo voľnosti aj na balkóne či terase sa trvácny príjemne rozvoniavajúci tymian (Thymus) vyšvihne približne na 40 cm. V záhone si počína značne rozpínavo, dajte si na to pozor. Dobre si rozumie s levanduľou, do susedstva sa však hodí aj asfodel. V črepníku utláča susedov, podľa možnosti mu radšej vyhraďte jeden menší samostatný. Naturálne liečiteľstvo ho nasadzuje na podnietenie produktívneho vykašliavania, neodmysliteľnú pozíciu vďaka obsiahnutým esenciálnym olejom má aj v aromaterapii. Do pokrmov vnáša mierne horkú citrusovú chuť, ktorá sa naplno rozvíja práve po vysušení. V bylinkovom octe overene ladí s estragónom, do úvahy však prichádzajú aj medovka alebo rozchodník.

Suchý deň pred letným kvitnutím

Odporúčané obdobie na zber tymianu nastáva krátko pred letným kvitnutím naružovo. V závislosti od sorty môže prísť už v máji alebo až v októbri. Výber variety podriaďte aj jej adaptabilite na stredoeurópske klimatické podmienky najmä v zmysle zachovania benefitu, ktorý spočíva v mrazuvzdornosti. V zime sú pre tymian hrozbou nadmerná vlhkosť, ale aj suché mrazy atakujúce drevnaté časti.

loboda Čítajte aj Hoďte ju do čerstvého šalátu alebo upravte ako špenát: Táto zelenina vraj vyženie zo záhrady krtka, vás zbaví vysokého krvného tlaku, zápchy aj stresu

Neumývať, iba vytriasť nečistoty

Na odcviknutie výhonkov s olistením počkajte do obedňajších hodín suchého dňa. Surovinu neumývajte, akurát odstráňte žlté, choré a zvädnuté listy. Hrubé nečistoty opatrne zotrite alebo povytriasajte. Pri sušení na vzduchu pozväzujte niekoľko vetvičiek v spodnej časti a zaveste na natiahnutý špagát na suchom, tmavom a dobre vetranom mieste bez vysokej okolitej teploty. Proces potrvá tri či štyri dni. Kontrolou jeho zavŕšenia je, že lístky po jemnom rozkolísaní zväzku šuštia. Jeden skúšobne pošúchajte medzi prstami: ak sa rozdrobí, naozaj je hotovo.

Štrbina ako priezor i prieduch

Významne rýchlejšie je sušenie tymianu v rúre predhriatej na 30 – 35 °C. Takýto spôsob si vyžiada maximálne dve hodiny pri občasnom dozore. Vykonávať ho môžete cez úzku štrbinu medzi korpusom zariadenia a dvierkami. Ponechajte ju v záujme unikania vlhkosti mimo prostredia namiesto spomaľujúcej cirkulácie. Výhonky porozkladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, a to tak, aby sa navzájom nedotýkali.

pastierska kapsička Čítajte aj Poznáte krvavú bylinu? Znižuje krvný tlak, čistí krv, zmierňuje menštruáciu, zbavuje telo zápalov a je aj výbornou prevenciou proti rakovine

Vzduchotesná nepriehľadná nádoba

Asi dvojnásobok času potrvá dehydratovanie tymianu v špeciálnom zariadení, ktoré však má menšiu spotrebu energie, disponuje integrovaným systémom na odvádzanie vlhkosti a lepšie uchováva cenné zložky. Len pol minútky to chce v mikrovlnke pri zvolenom najnižšom možnom výkone, ale aj v tomto prípade platí, že na dobré radšej počkajte: extrémna svižnosť sa podpisuje na kvalite a životnosti výsledku. Tak či onak na záver pooddeľujte listy od stoniek a uzavrite ich do vzduchotesnej nepriehľadnej dózy. Vydržia v nej aj dva roky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #balkón #tymian #terasa #sušenie byliniek #bylinkový záhon
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december