Počína si rozpínavo
Vo voľnosti aj na balkóne či terase sa trvácny príjemne rozvoniavajúci tymian (Thymus) vyšvihne približne na 40 cm. V záhone si počína značne rozpínavo, dajte si na to pozor. Dobre si rozumie s levanduľou, do susedstva sa však hodí aj asfodel. V črepníku utláča susedov, podľa možnosti mu radšej vyhraďte jeden menší samostatný. Naturálne liečiteľstvo ho nasadzuje na podnietenie produktívneho vykašliavania, neodmysliteľnú pozíciu vďaka obsiahnutým esenciálnym olejom má aj v aromaterapii. Do pokrmov vnáša mierne horkú citrusovú chuť, ktorá sa naplno rozvíja práve po vysušení. V bylinkovom octe overene ladí s estragónom, do úvahy však prichádzajú aj medovka alebo rozchodník.
Suchý deň pred letným kvitnutím
Odporúčané obdobie na zber tymianu nastáva krátko pred letným kvitnutím naružovo. V závislosti od sorty môže prísť už v máji alebo až v októbri. Výber variety podriaďte aj jej adaptabilite na stredoeurópske klimatické podmienky najmä v zmysle zachovania benefitu, ktorý spočíva v mrazuvzdornosti. V zime sú pre tymian hrozbou nadmerná vlhkosť, ale aj suché mrazy atakujúce drevnaté časti.
Čítajte aj Hoďte ju do čerstvého šalátu alebo upravte ako špenát: Táto zelenina vraj vyženie zo záhrady krtka, vás zbaví vysokého krvného tlaku, zápchy aj stresuNeumývať, iba vytriasť nečistoty
Na odcviknutie výhonkov s olistením počkajte do obedňajších hodín suchého dňa. Surovinu neumývajte, akurát odstráňte žlté, choré a zvädnuté listy. Hrubé nečistoty opatrne zotrite alebo povytriasajte. Pri sušení na vzduchu pozväzujte niekoľko vetvičiek v spodnej časti a zaveste na natiahnutý špagát na suchom, tmavom a dobre vetranom mieste bez vysokej okolitej teploty. Proces potrvá tri či štyri dni. Kontrolou jeho zavŕšenia je, že lístky po jemnom rozkolísaní zväzku šuštia. Jeden skúšobne pošúchajte medzi prstami: ak sa rozdrobí, naozaj je hotovo.
Štrbina ako priezor i prieduch
Významne rýchlejšie je sušenie tymianu v rúre predhriatej na 30 – 35 °C. Takýto spôsob si vyžiada maximálne dve hodiny pri občasnom dozore. Vykonávať ho môžete cez úzku štrbinu medzi korpusom zariadenia a dvierkami. Ponechajte ju v záujme unikania vlhkosti mimo prostredia namiesto spomaľujúcej cirkulácie. Výhonky porozkladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, a to tak, aby sa navzájom nedotýkali.
Čítajte aj Poznáte krvavú bylinu? Znižuje krvný tlak, čistí krv, zmierňuje menštruáciu, zbavuje telo zápalov a je aj výbornou prevenciou proti rakovineVzduchotesná nepriehľadná nádoba
Asi dvojnásobok času potrvá dehydratovanie tymianu v špeciálnom zariadení, ktoré však má menšiu spotrebu energie, disponuje integrovaným systémom na odvádzanie vlhkosti a lepšie uchováva cenné zložky. Len pol minútky to chce v mikrovlnke pri zvolenom najnižšom možnom výkone, ale aj v tomto prípade platí, že na dobré radšej počkajte: extrémna svižnosť sa podpisuje na kvalite a životnosti výsledku. Tak či onak na záver pooddeľujte listy od stoniek a uzavrite ich do vzduchotesnej nepriehľadnej dózy. Vydržia v nej aj dva roky.