Ako zlepšiť sypkú pôdu, čo uteká pomedzi prsty ešte aj po daždi a nevyhovuje väčšine rastlín? Riešení je niekoľko, pozrime sa na ne

Pre úžitkovú aj okrasnú vegetáciu má kľúčový význam zemina vyvážene regulujúca prísun vlahy a živín. Sypkej pôde, ktorá uteká pomedzi prsty ešte aj po daždi, práve táto schopnosť chýba. Netreba sa však vzdať pestovateľských ambícií.

29.06.2023 14:00
piesčitá pôda Foto:
debata

Neprekáža mrkve, cibuli, jahodám

Pri výbere pozemku na stavbu domu, v rámci kúpy víkendovej chalupy alebo počas zháňania záhradky na prenájom sa asi ani najzanietenejší pestovateľ neriadi podľa typu pôdy. Vlastnosti príliš piesčitej sa dajú zlepšiť aj dodatočne. Vyložene piesčitý substrát naozaj nevyhovuje väčšine rastlín, mnohým však áno. Odpoveďou na spomenuté sypké podmienky môže byť siahnutie po vhodných druhoch. Takýto typ pôdy preferuje mrkva, neprekáža ani cibuli, jahodám, zemiakom, reďkovke, špargli či podaktorým bylinkám. Pri cielenej úprave charakteru podložia rôznymi osvedčenými metódami teda pokojne nechajte aspoň určitú zónu bez zásadnejších zásahov, ušetrite si čas a energiu a využite daný poznatok vo svoj prospech. Výhodou piesčitej pôdy je, že sa na jar rýchlo prehrieva, čo vzchádzajúcej vegetácii robí dobre. Je v nej aj menej náchylná na choroby a zahnívanie.

hadovec Čítajte aj Narastie vám po pás, korene má až dva metre hlboko. Stačia mu skromné podmienky a lieči kŕčové žily aj reumu

Zdroj živín a regulátor vlhkosti

Efektívnym a pritom lacným opatrením, na ktoré sa však musíte dlhodobejšie pripravovať, je pridanie kompostu plošne alebo aspoň lokálne pred výsadbou. Vyzretý kompost je výdatným zdrojom živín a okrem toho zvyšuje podiel humóznych zložiek viažucich žiaduce penzum vlhkosti. Navyše, zriadením kompostoviska nájdete odbyt pre zelený aj kuchynský bioodpad, čím zredukujete svoju uhlíkovú stopu za odvoz technickými službami.

Pozor na močovinu, antibiotiká, ovos

Alternatívnym organickým životobudičom je konský hnoj, ktorý pri troche úsilia určite v objeme do niekoľkých desiatok kilogramov zoženiete od veľkofarmárov alebo v jazdeckom klube v okolí. Aplikujte ho však rozvážne, aby sa namiesto opory štruktúry substrátu a rastu jej zeleného osadenstva nezmenil na škodlivý faktor. Háklivá môže byť predovšetkým močovina pri výkaloch zmiešaných so zbytočne vysokým množstvom podstielkovej slamy alebo pilín. Pozor aj na exkrementy koní liečených antibiotikami alebo spásajúcich trávu ošetrenú herbicídmi neškodnými pre hospodárske zvieratá. Nestrávený ovos zase môže kontaminovať záhon a vyklíčiť. Rozlišovať treba aj medzi prínosmi čerstvých a odležaných výlučkov. Zároveň pre potenciálny výskyt parazitov vynechajte plochy určené pre plodiny s konzumnou časťou pod terénom.

koriander Čítajte aj Dá do poriadku trávenie, pečeň a v strese upokojuje. Listy sa hodia takmer do všetkých jedál a vraj zaručia dlhý život

Mulč prídavne dusí burinu

Solídnou a životnému prostrediu neubližujúcou pomocou pri zušľachťovaní piesčitej pôdy je biologicky rozložiteľný granulát zadržiavajúci vodu. Stačí ho podľa pokynov od výrobcu rozrobiť na gél. Oceníte ho aj pred dovolenkou: postupným uvoľňovaním vlahy dokáže vďaka svojej univerzálnosti „zaliať“ záhon aj izbovky. Ďalšou možnosťou je zelené hnojenie na princípe účelového vysiatia pôdopokryvných ozimín, ktoré chránia pôdu počas jej medzisezónneho odpočinku a obohacujú po finálnom zapracovaní. Prospeje aj výstelka mulčom, ktorý prídavne dusí burinu. Rozhodenie takejto povrchovej vrstvy z kôry, štiepky alebo slamy je jednoduchšie ako pravidelné uvoľňovanie zhutneného substrátu, po ktorom sa menej vody jalovo vyparuje z hornej „škrupiny“ bez vsiaknutia až ku koreňovým systémom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #hnojenie #rastliny #kompost #mulč #piesčitá pôda
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december