Odmení vás hojnosťou kvetov, ale v záhone si vyberá svoju daň a pre trávnik je hotovou pohromou

Vyšvihne sa na pol metra, rovnako zájde do hĺbky. Rozmnožuje sa výbežkami aj semenami z trojmilimetrových vajcovitých nažiek, ktoré roznáša vietor i vtáctvo. Akákoľvek burina škodí záhrade iba v kontexte vašich pestovateľských zámerov. Keď sa zachováte zhovievavo k iskerníku plazivému, odmení sa vám hojnosťou žltých kvetov na úrovni kolien nad kobercom zo striedavých vždyzelených listov. Zároveň však zlikviduje trávnik a oberie rastliny v záhonoch o živiny.

01.07.2023 06:00
iskerník Foto:
debata

Masliak, žabička či kohútia noha

V prírode táto vytrvalá bylina svojimi dekoratívnymi prenikavo žltými kvetmi s päticou kališných lístkov oblaží pohľad na okrajoch ciest, lúkach, pasienkoch, stráňach, brehoch. Iskerník plazivý (Ranunculus repens) z čeľade iskerníkovitých je zástupcom rodu s približne 600 druhmi, niektoré zvládnu aj nadmorskú výšku 2 500 metrov. Stretnete sa s ním aj pod označením masliak, žabička či kohútia noha. Naozaj zaliečavo kvitne od mája do augusta, pri zachovaní dôslednej kontroly prostredníctvom rastových bariér a dostatočnej vzdialenosti od inak využívaných plôch mu môžete zveriť prázdnu zónu v záhrade. Pozor, celá rastlina je jedovatá pre obsah glykozidu ranunkulínu, a teda nevhodná na spásanie hospodárskymi zvieratami.

šáchor Čítajte aj Burina čo je v skutočnosti atraktívnou plodinou: Superpotravina vhodná pre alergikov vyhovuje aj ľuďom, ktorí nemôžu lepok alebo sú na diéte

Lysiny sú iba začiatok

Iskerník plazivý preferuje humóznu vlhkú kyslú pôdu a zvláda aj jej zhutnenie a krátkodobé premokrenie. Jednoducho, prezentuje sa odolnosťou, ktorá k rozpínavej vegetácii priam logicky patrí. Pri prieniku do trávnika sa rýchlo objavia lysé plochy. Bez zásahu sa cez nerovnomerný rast, hustotu a vitalitu pažite čoskoro dočkáte jej úplného pominutia v prospech nekompromisného votrelca so zakoreňujúcimi sa stonkami. Úžitkové a ozdobné rastliny zase začnú chradnúť pod vplyvom nedostatku prospešných látok.

Ergonomický vytrhávač buriny

Pokosenie trávnika je len krátkodobým riešením. Síce ním do značnej miery zabránite efektu samovýsevu, ale korene zostanú v zemi: okupácia sa len pribrzdí. Ručné vytŕhanie je namáhavé a, žiaľ, zďaleka nie úplne spoľahlivé. Vzhľadom na to, že vykopávanie iskerníka plazivého motyčkou, samozrejme, zanechá na trávniku svoje stopy, oveľa lepšou voľbou je špeciálny vytrhávač buriny. Ergonomický nástroj s hmotnosťou maximálne dva kilogramy má teleskopické nastavovanie rúčky. O žiaduci účinok sa postarajú oceľové čeľuste. Na ich zatlačenie do pôdy a zovretie buriny vrátane podzemku slúži nášľapná páka. Následné uvoľnenie nad fúrikom alebo vedrom sa udeje pohodlným potiahnutím rukoväte, čiže takisto bez potreby zohnúť sa.

koriander Čítajte aj Dá do poriadku trávenie, pečeň a v strese upokojuje. Listy sa hodia takmer do všetkých jedál a vraj zaručia dlhý život

Úprava parametrov substrátu

Prevenciou aj terapiou je úprava parametrov substrátu. Hodnota pH pod 6,5 znamená vhodné podmienky pre iskerník plazivý. Zhoršíte mu ich pridaním vápnika, zatiaľ čo priepustnosť a vzdušnosť zeminy dosiahnete zapracovaním piesku. Pri rozsiahlej invázii zaberie už iba kompletná obmena trávnika. Mimo neho, keďže v konvenčnom ponímaní má byť prísne monokultúrny, aspoň ako-tak splní účel výsadba overených nepriateľov: zemiakov, hrachu, ale aj margarét.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #trávnik #iskerník plazivý
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december