Na záhone pestré, ale základ majú rovnaký. Na čo všetko myslieť pri výbere, zakladaní a uchovávaní cibuľovín?

Cibuľoviny ako neodmysliteľná súčasť okrasného záhona alebo dekoratívnej zóny na balkóne či terase sú rôznorodé. Základné pravidlá výberu, výsadby a predlžovania životného cyklu sú však spoločné.

14.07.2023 14:00
cibuľoviny Foto:
debata

Pomôže drenážna vrstva

Pri kúpe cibuliek ozdobnej flóry dbajte na to, aby jednotlivé kusy boli pevné, nenaklíčené a s hladkou šupkou rovnomernej farby. Na čo všetko ešte treba pri zadovažovaní, zakladaní a uchovávaní cibuľovín dávať pozor? Pre všetky cibuľoviny platí, že včasným a intenzívnym rastom ocenia priepustný substrát s vyváženou reguláciou vlahy. Ak máte na pozemku ťažšiu pôdu, ktorá zvyšuje riziko podmáčania, pred výsadbou ju uvoľnite primiešaním piesku alebo drobného štrku. Drenážna vrstva urýchli odvádzanie prebytočnej tekutiny.

Ochráňte ich pred hrabošmi

Podľa možnosti sa vyhnite stanovištiam, na ktorých voda stojí prirodzene: sú to najmä dolné časti svahov. Zvážte zriadenie výsadbových košíkov, ktoré slúžia ako ochrana pred hrabošmi. Z drôteného pletiva si ich môžete vyrobiť aj svojpomocne a zapustiť až po úroveň terénu. Očká nesmú mať viac ako 1,5 cm. Škodcov odpudia aj výrazné pachy – na chodníčky medzi záhonmi porozlievajte kyselinu maslovú alebo porozsýpajte nadrobené bazové listy. Nezabudnite na odburinenie. Univerzálnym štartovacím hnojivom je vyzretý kompost.

bazela Čítajte aj Záhradu skrášli, vám dodá vitamíny, ktoré vás udržia v zdraví. Málo známa zelenina má len minimum kalórií a škodcovia aj choroby sa jej vyhýbajú

Nedostatok priestoru rieši vrstvenie

Azda ani netreba zdôrazňovať, že cibuľky sa umiestňujú špičkou nahor. Medzi väčšími ponechajte rozostupy okolo 8 cm, menším stačí polovičná vzájomná vzdialenosť. Objemnejšie patria hĺbky zhruba 15 cm, pri subtílnejších je to jeden decimeter. Jesennú výsadbu si nezjednodušte tým, že si na ňu vyhradíte jeden víkend: dodržte odporúčané agrotechnické termíny pre jednotlivé druhy. Inak sa vám môže stať, že pomýlené kosatce, ktoré majú čas až do novembra, sa prebudia už pred zimou namiesto jari. Paušálne platí, že čím neskôr tým lepšie. V sychravom období sa tým redukuje hrozba splesnivenia. Nakúpené akvizície skladujte na suchom tmavom mieste s teplotou maximálne 15 °C. Obmedzený priestor na lodžii vyrieši metóda s vrstvením. Keď nad dočasne zraku ukryté cibuľoviny typu hyacintov, narcisov a modríc vložených do hĺbky v spomenutom poradí a postupne predeľovaných susbtrátom vysadíte predpestované mrazuvzdorné fialky rohaté (Viola cornuta), potešia vás už v chladných mesiacoch.

iskerník Čítajte aj Odmení vás hojnosťou kvetov, ale v záhone si vyberá svoju daň a pre trávnik je hotovou pohromou

Nástroj na precízne výsadbové jamky

Už približne za štyridsať eur máte k dispozícii špičkový nástroj určený na výsadbu do existujúcich reprezentatívnych zón záhrady vrátane trávnikov, kde je dôležitá precíznosť a úhľadnosť. Zariadenie umožňuje inštalovať cibuľku až do požadovanej hĺbky 15 cm pri priemere aj 5 cm bez nadmerného narušenia pôdy, a to zásluhou dutého valca zakončeného ostrým zúbkovaním, ktorý prenikne aj to hutnejšej zeminy. Je ergonomicky prívetivé vďaka viacerým parametrom a funkciám: má hmotnosť do dvoch kilogramov, metrovú odolnú oceľovú rúčku vylučujúcu z procesu zohýbanie alebo kľačanie, protišmykovo upravenú obojstrannú nášľapnú plochu a trvácne plastové držadlo s pákou na vzdialenú manipuláciu so substrátom. Jednoduchšie nástroje zoženiete už za desatinu uvedenej ceny. Hlavnou prevádzkovou nevýhodou je absencia násady, takže kolená a chrbtica dostanú zabrať. Všeobecným limitom takejto cielenej výsadby s jednotlivými jamkami je znížená možnosť pripraviť pre cibuľku zázemie v zmysle drenáže, živín a ochrany pred škodcami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cibuľoviny #cibuľky #substrát #jesenná výsadba
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december