Zdravá, sýta, výživná a lacná: Zelenina čo nakŕmi celú rodinu a ešte je aj ozdobou každej záhrady. V čom je tajomstvo jej dobrej úrody?

V lete sú v záhradách rôzne konštrukcie priam obsypané červenými a bielymi kvetmi fazule šarlátovej. Mladé šťavnaté struky sa oberajú ľahko, netreba ich dlho variť a sú veľmi chutné i zdravé. Oberáme ich ešte skôr, než ochabnú, začnú schnúť a prezrievať. Struky treba oberať často, pričom dávame pozor, aby neboli priveľké. Keby sme struky oberali nepravidelne, rastlinu by sme odradili od tvorby nových strukov.

16.07.2023 14:15
fazuľa šarlátová Foto:
debata

Ako získame dobrú úrodu

Fazuľa potrebuje predovšetkým slnečné alebo čiastočne tienisté miesto s úrodnou pôdou, ktorú treba výdatne obohatiť o kvalitný organický materiál niekoľko mesiacov pred sadením. Organický materiál viaže vlhkosť a zabraňuje vysychaniu rastlín, čo je najmä počas kvitnutia kľúčové. Fazuľa šarlátová neznáša chladnú premáčanú pôdu, preto je dobré zasiať ju vnútri a vysadiť von až vtedy, keď pominú mrazy a pôda sa ohreje.

Pre extra bohatú úrodu

Fazuľa potrebuje oporu, po ktorej sa šplhá a dobre rodí. Ak si chcete zabezpečiť extra bohatú úrodu, môžete v hornej časti spojiť dva rady oporných konštrukcií, čím vytvoríte oporu v tvare písmena A. Kruhová oporná konštrukcia sa skladá zo 6 alebo 8 tyčí spojených na vrchole a hodí sa na menší priestor. Pokiaľ máme len málo miesta, môžeme vysadiť niektorú trpasličiu odrodu do nádoby. Oporná konštrukcia by mala byť mohutná a pevná s výškou okolo 2,5 metra.

bazela Čítajte aj Záhradu skrášli, vám dodá vitamíny, ktoré vás udržia v zdraví. Málo známa zelenina má len minimum kalórií a škodcovia aj choroby sa jej vyhýbajú

Keď sa netvoria struky

Fazuľa šarlátová je nenáročná rastlina a darí sa jej aj v chladnom a vlhkom počasí. No môže sa stať, že netvorí struky, čo býva hlavne na začiatku sezóny. Vtedy je dôležité rastliny polievať, keď sa začnú objavovať kvety a stonky. Pravidelným polievaním a mulčovaním môžeme predísť problémom s tvorbou strukov. Aj teplé noci môžu spôsobovať zníženie množstva strukov. Keď sa v noci ochladí, problém by mal zmiznúť. Na príčine môže byť aj nízke pH pôdy, v takom prípade urobíme skúšku na kyslosť pôdy a ak je to potrebné, pridáme vápno.

Zdravé, sýte a výživné

Počas chladného a vlhkého leta sa môže stať, že vonku je málo včiel a iných opeľovačov. Stačí počkať na zlepšenie počasia. Opeľovače môžeme prípadne prilákať do záhrady tak, že vo výsadbe prestriedame fazuľu s hrachorom voňavým. Ďalší problém môžu byť vtáky, ktoré ozobávajú kvety fazule a ničia ich. Vtedy zavesíme k fazuli odplašovač vtákov. Mladé struky a dozrievajúce semená fazule sú veľmi zdravé, sýte a bohaté na živiny. Fazuľu však nikdy nejeme surovú, pretože je jedovatá. Tepelnou úpravou pri teplote nad 75 stupňov sa jedovaté zlúčeniny zničia. Kvety, ktoré sú takisto jedlé, však môžeme konzumovať surové, napríklad v šalátoch alebo sendvičoch.

rukola Čítajte aj Najzdravšia zelenina na svete! Môžete ju opakovane vysievať a zberať, nie je náročná a v kuchyni má široké využitie

Ako ju pestovať

Semená vysievame v máji pod poklopy do hĺbky asi 5 centimetrov. Koncom mája môžeme semená vysievať priamo na záhon, no treba ich dobre chrániť pred slimákmi a myšami. Sadenice vysádzame von začiatkom júna, každá rastlina potrebuje opornú tyč. Okolo vysadenej fazule rozložíme mulč, rastliny dobre polejeme a výdatne polievame aj v období sucha. Keď prerastú výšku opornej tyče, vrcholce stoniek odstrihneme. Platí, že po celý čas neustále priebežne zberáme struky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #semená #sadenie #struky #oporná konštrukcia #fazuľa šarlátová
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december