3 praktické rady na augustovú zeleninovú hriadku: Len hodinka práce vám zaistí parádnu úrodu

Čo sa aktuálne oplatí robiť v zeleninovej záhrade? My to vieme a poradíme aj vám.

13.08.2023 06:00
šalát, priesady, žena, zeleninová záhrada Foto:
debata

1. Pretrhajte vzchádzajúce výsevy

Ak ste si v júni, prípadne začiatkom júla vysiali kapustu pekinskú alebo kapustu čínsku, je najvyšší čas, rastliny pretrhať, teda jednotiť, aby každá mala dostatok priestoru na rast. Skontrolujte však, či sa už aj vašim kapustám vytvoril okrem dvoch klíčnych lístkov aj pravý list. Ak áno, tak smelo jednoťte. Pre kapustu pekinskú je odporúčaný spon 40 až 50 × 30 až 40 cm, pre kapustu čínsku 40 × 30 alebo 40 × 40 cm.

Praktický tip: Pri vytŕhaní slabších rastlín je dôležité neuvoľniť korienky tých, čo rastú v ich blízkosti. Aby ste predišli tejto chybe, hriadku zalejte a až potom opatrne jednoťte.

Nezabudnite, že kapusta pekinská je zeleninou... Foto: SHUTTERSTOCK
kapusta pekinska Nezabudnite, že kapusta pekinská je zeleninou prvej trate, no skôr, ako maštaľný hnoj, ocení dobre vyzretý kompost.

Čo vás čaká ďalej? Asi o týždeň bude dôležité rastliny prihnojiť. V tomto prípade s tým netreba otáľať, lebo inak budú kapusty veľmi vytiahnuté a slabé. Po troch týždňoch prihnojenie zopakujte. Vo viaczložkovom (NPK) hnojive môže prevažovať dusík. Na každý štvorcový meter hriadky použite asi 20 g. Na druhé hnojenie je lepšia hnojivová zálievka ju každej rastliny s 0,2-percentným roztokom.

rajčiny, zelený prstenec, golier, stupicke polni rane Čítajte aj Rajčiny so zeleným golierom nepotešia, no náprava je jednoduchá. Sú totiž len dva dôvody, prečo plody plne nedozreli

2. Okopte endíviu

Pestujete čakanku štrbákovú známu ako endívia? V prvom rade vás musíme pochváliť, lebo táto zelenina je plná prospešných látok a naozaj sa oplatí, pridať ju do jedálneho lístka. Zároveň však pripomíname, že v auguste je náročná na okopávanie. Jej korene vyžadujú prítomnosť pomerne veľkého množstva kyslíka, čo dosiahnete tak, že pôda okolo rastliny bude stále jemne nakyprená.

Čo vás čaká ďalej? Počas horúcich letných dní bez prirodzených zrážok treba endíviu výdatne zavlažovať. Ideálne je, dopriať rastlinám v rámci každého metra štvorcového hriadky 15 až 20 l vody. Tesne pred začiatkom tvorby hlávok endíviu prihnojte dusíkom v množstve 5 g na štvorcový meter.

zelenina Čítajte aj Nenechajte prázdne hriadky zarásť burinou. V auguste vysejte týchto 5 zelenín a až do jesene si predĺžte sezónu

3. Vysaďte predpestované priesady

Ak ste si v júli vysiali šalát hlávkový na dopestovanie priesad, je najvyšší čas, vysadiť ich na zvolenú prázdnu hriadku. V tejto časti sezóny rastlinám postačí spon 25 × 25 cm.

Praktický tip: Skôr, než priesady šalátu začnete presádzať, uistite sa, že pôda je dostatočne vlhká. Pre dobré ujatie je totiž veľmi dôležité, aby boli korienky dokonale obalené, až oblepené zeminou. To im pomôže, rýchlejšie a spoľahlivejšie sa ujať.

Zmes šalátov pestovaná spôsobom baby leaf... Foto: dobrasemena.cz
šalát, baby leaf Zmes šalátov pestovaná spôsobom baby leaf ponúkne v krátkom čase bohatú úrodu a možnosť opakovaného zberu. Stačí dať pri strihaní listov pozor na srdiečko rastlín.

Bonusová rada pre milovníkov mangoldu

Aj túto zeleninu môžete vysiať začiatkom augusta ako následnú plodinu na voľnú hriadku. A hoci úroda už nebude taká bohatá, skvelým benefitom neskoršej sejby je, že ak rastliny ochránite proti mrazu, na jar vám listy vypučia oveľa skôr, než mangold z klasickej sejby.

Mangold je skvelou náhradou špenátu. Rastliny... Foto: SHUTTERSTOCK
mangold Mangold je skvelou náhradou špenátu. Rastliny sú nenáročné, dopestujete ich prakticky všade a navyše sú dostupné odrody s rôznofarebnými stopkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #august #práce v záhrade #priesady #zeleniny #kapusta pekinská #šalát hlávkový #čo robiť v záhrade v auguste #kapusta čínska #endívia #čakanka štrbáková
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december