Ambrózia dosahuje peľový vrchol: Alergici, radšej zabudnite na nočné vetranie a buďte opatrní s rajčinami

Na koncentráciu peľu v ovzduší priamo vplýva priebeh počasia. Kým teplé slnečné dni alergikom neprajú, dážď môže výskyt peľu v ovzduší znížiť.

28.08.2023 14:00
alergia, žena, ambrózia, peľ Foto:
debata

Problémom však býva silný vietor, ktorý peľ odnáša na desiatky kilometrov a vy tak nemusíte mať príčinu svojich ťažkostí vôbec na dohľad.

Odborníci aktuálne upozorňujú na ambróziu palinolistú (Ambrosia artemisiifolia)

Kvôli masívnej produkcii peľu je pre alergikov naozaj nebezpečnou rastlinou. Kvitne v závislosti od podmienok lokality od augusta do októbra a za toto obdobie môže odhadom vyprodukovať až miliardu peľových zŕn, ktoré už v najmenších množstvách(20 zŕn na kubický meter vzduchu) vyvolávajú alergické reakcie.

Kvôli dlhému obdobiu kvitnutia sa peľová sezóna... Foto: SHUTTERSTOCK
ambrózia palinolistá Kvôli dlhému obdobiu kvitnutia sa peľová sezóna ambrózie posúva až do jesene.

Tomuto inváznemu druhu zapísanému na národnom zozname Slovenskej republiky (v zmysle zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov) sa u nás, žiaľ, mimoriadne darí. A to nielen vo voľnej prírode, ale hlavne priamo v mestách, teda v husto osídlených územiach. Zaujíma vás, kde je najväčšia koncentrácia tejto nepríjemnej buriny? Aktuálne zmapované rozšírenie ambrózie palinolistej nájdete na mapovom portáli Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky.

chladnička, zelenina Čítajte aj Chladnička nie je pre všetkých: 8 druhov ovocia a zeleniny, ktorým chlad výrazne uberá na kvalite aj trvanlivosti

Kde sa tu vzala?

Podľa portálu o inváznych druhoch Štátnej ochrany prírody sa k nám ambrózia ako pôvodný druh Severnej Ameriky dostala náhodou, spolu s produkčným osivom. Ako každá jednoročná rastlina, aj ona sa snaží prežiť prostredníctvom tvorby veľkého množstva (jedna rastlina vyprodukuje až 4-tisíc) ľahko klíčiacich semien, ktoré ďalej na veľké vzdialenosti (pokojne až 100 km) roznáša vietor. Pretože tento druh nemá zvláštne nároky na podmienky prostredia, uchytí sa doslova všade, aj v štrku popri ceste. Dokonca sa niektorí odborníci domnievajú, že semená si aj bez špeciálnych podmienok udržia klíčivosť až 40 rokov.

Všimnite si rozdiel (zľava): zlatobyľ kanadská,... Foto: SHUTTERSTOCK
zlatobyľ kanadská, ambrózia palinolistá, palina obyčajná Všimnite si rozdiel (zľava): zlatobyľ kanadská, ambrózia palinolistá, palina obyčajná

Máte ambróziu vo svojom okolí či rovno v záhrade? Takto ju zlikvidujete, no chce to čas

  • Najúčinnejšie je mechanické ničenie v období pred kvitnutím, aby ste predišli tvorbe a ďalšiemu rozšíreniu semien.
  • Pri ojedinelom výskyte sa rastliny vytrhnú alebo vykopú aj s koreňom.
  • Väčšie porasty možno skosiť alebo mulčovať. Myslite na to, že nejde o jednorazovú záležitosť, ale zásahy treba pravidelne opakovať, ideálne v 3– až 4-týždňovom intervale v období od júla do októbra. Tento zásah rastlinu oslabuje a postupne stráca schopnosť tvoriť nové výhonky.
  • Účinná je pastva oviec alebo dobytka.
  • Na okrajoch využívanej ornej pôdy sa môžu porasty poorať a následne osiať lucernou siatou alebo mätonohom trvácim. Zásah treba opakovať niekoľko rokov po sebe, kvôli možnej zásobe semien v pôde.

Nebezpečenstvo problémov zo dňa na deň stúpa

Ako upozornila Dr. Lafférsová, z koordinačného pracoviska peľovej informačnej služby Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, peľová sezóna ambrózie aj naďalej pokračuje, pričom problémy robí aj palina. Peľ ambrózie dosiahol v uplynulých dňoch najvyššie hladiny v Nitre a v Bratislave. Postupne sa však denné hladiny peľu oboch bylín dostanú na vysoké koncentrácie na väčšine územia Slovenska. V nasledujúcom týždni sa očakáva prvý vrchol peľovej sezóny ambrózie na našom území.

letničky, kvetinový záhon Čítajte aj 7 letničiek, ktoré môžete vysiať na jeseň. Prezimujú a na jar extra skoro rozkvitnú. Spravte si plán a nakúpte semienka

Toto by ste mali pri alergii na ambróziu a palinu vedieť

  • Dôležitá je hygiena nosa, ktorý treba preplachovať. Osvedčila sa Vincentka alebo roztoky morskej soli z lekárne.
  • Pozor si dajte na výskyt skrížených reakcií. V prípade alergie na ambróziu môžu byť problematické rajčiny, paprika, banány, ananás, melón cukrový, ale aj bylinkové čaje a med. Pri paline si dajte pozor na zeler v rôznych podobách – surový aj varený.
  • Oči si vždy chráňte slnečnými okuliarmi.
  • Po návrate domov si prezlečte a operte všetko oblečenie.
  • Pred spaním si vyvetrajte, ale hlavne medzi druhou a šiestou hodinou rannou nenechávajte okno otvorené. Rastliny v týchto časoch uvoľňujú najviac peľu.
  • Častejšie si umývajte vlasy.
  • Doprajte si viac vitamínu C, napríklad v podobe šípkového čaju.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #palina #ambrózia #peľová alergia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december