Dnes už majú prakticky všetky chladničky s výnimkou tých naozaj malých vyhradený priestor v podobe zásuvky na uskladnenie ovocia a zeleniny. Druhy ako šaláty, špenát, mrkva, petržlen, kaleráb, brokolica, karfiol, ale aj čučoriedky, maliny, ríbezle, čerešne, jablká, hrušky v nich vydržia čerstvé o niečo dlhšie. Nie všetky potraviny si však pobyt v chladničke „užívajú“ a rozhodne ho neocení týchto osem druhov ovocia a zeleniny.
Banány
Toto obľúbené tropické ovocie nie je vo svojej domovine zvyknuté na prílišné ochladzovanie a ani u nás preto chladničku neocení. Dokonca tak nezabránite ani tvorbe hnedých fľakov a navyše prídete o výraznú banánovú chuť. Banány je lepšie skladovať pri izbovej teplote, ale mimo priameho slnečného žiarenia. Takto vydržia v dobrej kondícii tri až štyri dni. Rozhodne ich však potom nemusíte vyhodiť. Dajte ich do smoothie, pripravte si domácu granolu alebo upečte obľúbený banánový chlebík. Ak máte priestor, ideálne je, uchovávať banány pri izbovej teplote tak, ako im je to najprirodzenejšie, teda zavesené. Dokonca pre ne existujú špeciálne stojany. Vydržia tak o niečo dlhšie.
Cesnak a cibuľa
Poznáte hlinené nádoby s vetracími otvormi? Často sú na nich namaľované obrázky – na väčšej cibuľa, na menšej cesnak. Takéto skladovanie cibule a cesnaku je ideálne v prípade, že nemáte k dispozícii vzdušné miesto s teplotou okolo nuly a s naozaj nízkou vlhkosťou vzduchu. Do chladničky však túto zeleninu rozhodne nedávajte. Nielen, že v nej rýchlejšie splesnivie, navyše prichádza o chuť aj arómu.
Rajčiny
Určite nám dáte za pravdu, že čerstvo pozberané z hriadky sú najlepšie − voňavé, šťavnaté, plné chuti. Tešíte sa z nich? Tak prečo ich potom skladujete v chladničke? Plody bohaté na vodu v nej rýchlo strácajú chuť, môžu sa na nich tvoriť sklovité škvrny a dokonca rýchlejšie splesnivejú. Podľa niektorých vedcov sa koncentrácia látok zodpovedných za chuť a arómu rajčín pri teplote 5 °C znižuje až o 68 percent. Dlhšie čerstvé a hlavne bez strany chuti rajčiny vydržia vtedy, keď ich rozložíte na tácku alebo dáte do väčšej misky, ideálne vystlanej mäkkou utierkou a uchováte na vzdušnom, tmavom mieste. Naozaj je dôležité, aby ste ich nikam neuzatvárali. Potrebujú vzduch. Ideálna teplota je 12 až 16 °C. Vtedy vydržia v plnej chuti, aróme a s pekným vzhľadom najdlhšie − približne týždeň.
Čítajte aj Super rýchle tipy na spracovanie rajčín do zásoby: Pečené bez litrov oleja alebo zavárané bez prenikavej chuti octuAvokádo
Ak máte šťastie, a dostane sa vám do rúk zrelý plod, je lepšie, spracovať ho hneď, no v prípade potreby sa dá v takomto stave uchovať krátko aj v chladničke. Keďže k nám však avokáda zvyčajne docestujú nezrelé, ich skladovanie pri izbovej teplote zabezpečí, že plody budú naďalej dozrievať, dokonca získavať typickú chuť aj mimo svojho rodného stromu. V chladničke síce časom zmäknú, no rozhodne si ich naplno nevychutnáte.
Citróny
Aj v tomto prípade platí, že ak ich skladujete pri príliš nízkych teplotách, musíte počítať so stratou arómy. Pri trochu nižšej než izbovej teplote vydržia čerstvé asi týždeň alebo dva. Opäť platí aj to, že pre plody je dôležité prúdenie vzduchu – typické košíky na ovocie tak majú svoje opodstatnenie.
Zemiaky
Chladnička môže spôsobiť, že škrobové látky sa rýchlejšie premieňajú na cukry, čo ovplyvňuje chuť aj textúru zemiakov. Skladovanie na tmavom a suchom mieste je tak oveľa lepšie. Vzdušným košíkom v skrinke pod drezom nič nepokazíte. Rovnako je vhodné papierové vrecko, no úplne najlepší je pre tých, čo musia mať zemiaky pri izbovej teplote takzvaný Zembag. Toto špeciálne trojvrstvové vrecúško ich aj v nie úplne ideálnych podmienkach udrží dlho čerstvé. Vzniklo a vyrába sa v Českej republike v chránenej dielni.
Tekvice
Vlhko a chlad doslova neznášajú. Dlhodobo nízke teploty a vysoká vlhkosť nielen pred zberom, ale i po ňom výrazne znižujú obdobie skladovania. Studená pivnica, výborná pre jablká alebo koreňovú zeleninu, je pre tekvice úplne nevhodná rovnako, ako chladnička. Sucho a teplota nad 12 °C predĺžia obdobie skladovania až o niekoľko týždňov. Pri izbovej teplote vydržia plody zimných tekvíc prakticky až do jari.
Čítajte aj Návod na zázračný rez tekvíc: Podporí zdravý rast, predíde múčnatke, no hlavne získate plody najvyššej kvality