Zabudnite na starosti so sušením cibule: Tento geniálny pomocník ju udrží v suchu za každého počasia

Máte problém nájsť na dosušenie cibule vhodné miesto, ktoré bude presne spĺňať všetky podmienky tak, aby sa úroda v období niekoľkých týždňov pred uskladnením neskazila? Hlavne v týchto upršaných dňoch s vyššou vlhkosťou vzduchu to môže byť problém. Nám sa osvedčil tento praktický závesný sušiak, ktorý si zhotovíte doslova za pár minút.

06.08.2023 06:00
cibuľa, zber Foto:
Pozberanú cibuľu sušte v tieni pod strechou.
debata

Ak ste čítali náš článok o správnom čase a spôsobe zberu cibule, určite viete, že rovnako dôležité je to, ako dlho a do akej miery necháte úrodu pred uložením do skladovacích priestorov vysušiť.

  • Cibuľa nesmie byť po zbere vystavená priamym slnečným lúčom ani príliš vysokým teplotám, ktoré hrozia napríklad pri sušení na uzavretých povalách, kde sa môže teplota v horúcich dňoch hravo vyšplhať aj nad 40 °C.
  • Nevyhnutné je počas sušenia aj dostatočné prúdenie vzduchu, čo vylučuje využívanie uzavretých miestností.

Tým najideálnejším riešením tak zostáva, rozvešať cibuľu pod strechu stodoly, záhradného domčeka, altánku, terasy či inej záhradnej stavby, ktorú máte k dispozícii.

rajčiny, dážď Čítajte aj Čo hrozí rajčinám v tomto daždivom počasí? Smutná pravda o budúcnosti vašich rastlín, ktorú vám nikto na rovinu nepovie

Akým spôsobom však dostať toľkú úrodu pod strechu?

Niektorí záhradkári ju viažu do vrkočov a vešajú na trámy, iní len tak, vo zväzkoch podobne ako cesnak. My sme zvolili jednoduchý, no funkčný sušiak v podobe rámu s latkami v presne daných rozstupoch, ktorý sme potom spolu s pozberanou cibuľou zavesili pod strechu stodoly.

Sušiak je zhotovený tak, že medzi časťou latiek... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
cibuľa, sušiak na cibuľu, DIY Sušiak je zhotovený tak, že medzi časťou latiek sú rozstupy nastavené na 3 cm pre väčšiu a na zvyšku 2 cm pre menšiu cibuľu.

Pokiaľ ide o veľkosť rámu, treba počítať s hmotnosťou úrody tak, aby ste boli schopní sušič zavesiť kam potrebujete. Náš variant má rozmer 80 × 60 cm, pričom sa naň zmestilo približne 130 cibúľ strednej veľkosti a dvaja dospelí muži nemali problém, zavesiť ho do pripraveného systému dvoch lán vo výške približne 190 cm.

Návod na výrobu závesného sušiaka na cibuľu alebo cesnak
Video

6 pravidiel skladovania cibule po dôkladnom presušení

  • Uschnutú vňať odrežte nad miestom zalomenia a korienky skráťte asi na pol centimetra.
  • Na skladovanie zvoľte debničky, do ktorých cibuľu uložte ideálne v jednej vrstve, alebo rašlové (sieťové vrecia). Tie je lepšie zavesiť do priestoru, než nechať stáť na podlahe. Radšej si, ale, zaobstarajte viac menších, než jedno veľké na všetku úrodu.
  • Skladovaná cibuľa nesmie zmrznúť, preto, ak sa aj povala na jeseň javí ako skvelým miesto na uchovanie úrody, fungovať to bude len v prípade, že ani počas silných mrazov tu teplota neklesne po 0 °C.
  • Pivnica je vzhľadom na tmu, ktorá bráni predčasnému klíčenie cibule dobrou voľbou, ale len vtedy, ak nie je príliš vlhká (optimum je 65-percentná vzdušná vlhkosť).
  • Dôležité je vetranie, presnejšie prúdenie vzduchu v bezprostrednom okolí skladovanej úrody. Vďaka tomu nezačne naberať vlhkosť a hniť.
  • Cibuľa by mala mať pri skladovaní vyhradený priestor bez prítomnosti iných plodín, hlavne zemiakov.
cesnak Čítajte aj Najlepšie tipy na uskladnenie cesnaku. Pozor, tajomstvo dlhej trvanlivosti sa neskrýva v chladničke

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cibuľa #sušenie #zber cibule #sušenie cibule #sušič #sušiak #DIY #videonávod #pracovný postup #urobte si sami #ako sušiť cibuľu #skladovanie cibule
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december