Konečne viem, ako uvariť dokonalú kukuricu a poradím aj vám. Kedy ju zberať a ako pre zdravie využiť kukuričné „fúzy“?

Kukurica je jednou z najstarších plodín na svete. Najväčšej popularite sa teší nielen v Peru a v Bolívii, odkiaľ pochádzajú jej predkovia, ale aj v Amerike. Vďaka Krištofovi Kolumbusovi si však na nej pochutnáme aj v Európe.

03.09.2023 08:40
kukurica Foto:
debata (1)

V záhradách sa pestuje sladká a šťavnatá kukurica siata cukrová. Aby však taká naozaj bola, treba ju pozberať v ten pravý čas. Klasy preto vylomte vtedy, keď zrná prechádzajú z mliečnej do voskovej zrelosti. Termínovo to býva od júla do septembra a správnu zrelosť odhadne naozaj každú vďaka jednoduchému triku: Na rastline z klasu opatrne odokryte časť listeňov, ktoré ho obaľujú a skontrolujte veľkosť zŕn. Musia byť dostatočne plné, pekne vyfarbené a všetky až po špičku dobre vyvinuté. Ak ich navyše bez väčšej námahy premačknete nechtom, pričom uvidíte bielu mliečnu šťavu, nastal ten správny čas zberu. Teraz kukurica nielen, že výborne chutí, ale má aj najvyšší obsah ľahko stráviteľných cukrov a bielkovín.

Po zbere ju dlho neskladujte

Hneď po zbere klasov sa totiž cukry v zrnách začínajú rýchlo meniť na škrob. Sladkosť sa stráca, preto treba kukuricu skonzumovať čo najskôr. Pár dní, síce, v chladničke vydrží, ale v takom prípade z nej neodstraňujte listene. Urobte tak až tesne pred prípravou. Ak vám naraz do mliečnej zrelosti dozrieva príliš veľa klasov, môžete kukuricu zamraziť. Odporúča sa maximálne na šesť mesiacov bez straty kvality. No a spracovať môžete aj klásky, ktoré do jesene nestihnú plne dorásť a dozrieť. Výborné sú zavarené v sladkokyslom náleve.

Kukuricu cukrovú zberajte vtedy, keď sú listene... Foto: SHUTTERSTOCK
kukurica Kukuricu cukrovú zberajte vtedy, keď sú listene ešte sviežo zelené, ale takzvané vlasy, vlásky, alebo fúzy sú už suché a hnedé.

Variť so soľou alebo bez?

To, či vodu na varenie kukurice osoliť alebo nie, je asi najväčší rozpor, s akým sa môžete v návodoch na jej kuchynskú prípravu stretnúť. Traduje sa, že ak vodu posolíte, kukurica stvrdne. Nie je to však pravda. Pokiaľ sú klasy v správnej mliečne zrelosti (neprezreté), nikdy vám počas varenia nestvrdnú. Solenie vody však nemá reálny význam, keďže každý stravník si najradšej ten svoj klások vždy dosolí podľa chuti. Čo, ale, pri varení pomôže udržať krajšiu farbu, sú listene. Buď ich zopár ponechajte priamo na klásku, alebo nimi na záver kukuricu v hrnci prikryte.

hystericka zena Čítajte viac Kukurica ako z Votrelca? U nás obávaná choroba je v Mexiku vyhľadávanou pochúťkou. Dali by ste si?

Ako dlho?

  • Mladú kukuricu cukrovú stačí variť 10, najviac 15 minút. Klásky môžete nechať vcelku, alebo ich rozkrojiť na polovicu či tretiny. Nič tým nepokazíte.
  • Ak obľubujete naparovanie zeleniny, ani kukurica nie je problém. Stačí mať parný hrniec, ktorý to zvládne do 5 minúť, alebo použiť naparovák na knedľu, ktorý sa vkladá do hrnca s trochou vody. Takto kukurici v pare doprajte aspoň 20 minút.
  • Do tretice sa dá kukurica pripraviť v tlakovom hrnci, no my sme tento spôsob neskúšali. Zdá sa nám to zbytočné, ale podľa niektorých gazdiniek je takto uvarená kukurica hotová do 2 minút a vraj najlahodnejšia. Môžete skúsiť a porovnať.

Náš tip: Ak obľubujete chuť masla, pridajte kúsok už do vody, v ktorej kukuricu varíte. Zrná ním doslova nasiaknu.

rajčiny Čítajte aj Nedozreté rajčiny: Lahodná pochúťka pre gurmánov alebo zbytočné riziko pre zdravie? Takáto je pravda
Nedorastené klasy na konci sezóny pozberajte a... Foto: SHUTTERSTOCK
kukurica Nedorastené klasy na konci sezóny pozberajte a konzervujte v sladkokyslom náleve.

Kukuričné „fúzy“ pre zdravie

Blizny samičieho kvetu, takzvané kukuričné fúzy alebo vlasy pri čistení kukurice automaticky hádžeme do kompostu. Vo farmácii sa, ale, používajú ako droga (Stigmata maidis) pri ťažkostiach s močením, infekciách močových ciest, na upokojenie podráždenej prostaty, pri problémoch so zadržiavaním vody v tele, ako prevencia obličkových kameňov a na mnoho iných zdravotných komplikácií. Je teda dobré, kukuričné fúzy usušiť ako iné bylinky a uchovať si ich do zásoby.

Na liečivý čaj potom podľa potreby odoberiete jednu čajovú lyžičku a zalejte 250 ml studenej vody, ktorú budete postupne zahrievať až ju privediete k varu. Následne odstavíte a kukuričné fúzy necháte 10 minút lúhovať. Pite po dúškoch trikrát denne, ale nepodávajte ho deťom ani tehotným ženám.

Čaj z kukuričných vláskov je vhodných pri... Foto: SHUTTERSTOCK
kukurica, čaj Čaj z kukuričných vláskov je vhodných pri problémoch močových ciest.

Tri podoby kukurice: Poznáte všetky?

  • Okrasná kukurica – indiánska - alebo tiež flint corn, má zrná sfarbené od bielej po ružovú, žltú, sivomodrú, červenú až po takmer čiernu farbu.
  • K okrasným typom patrí aj veľmi obľúbená jahodová kukurica s oválnymi, len 5 cm dlhými klasmi a bordovými alebo žltými zrnami.
  • Zrná múčnej kukurice obsahujú hlavne mäkké škroby, preto sa dobre melú na múku.
  • Kukurica pukancová (‘Jantár F1’, ‘Simona F1’) má zase drobné a pevné zrná. Tiež obsahujú mäkké škroby, ktoré sa zahrievaní rozpínajú až zväčšujúci sa tlak roztrhne pevnú škrobovú vrstvu po obvode zrna a vznikne chutný pukanec.
Osivo takzvanej indiánskej kukurice sa u nás... Foto: SHUTTERSTOCK
kukurica Osivo takzvanej indiánskej kukurice sa u nás predáva pod označením kukurica okrasná a klasy zberané v októbri sa používajú na aranžovanie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kukurica
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december