Aj po lete vás jahody stále potrebujú: Zabudnite na kosenie listov a pripravte si kompost

Prvý jesenný deň (jesenná rovnodennosť, kedy je noc rovnako dlhá ako deň) nás čaká 22. septembra. Astronomicky sa teda ešte 18 dní môžete tešiť z leta. Jahodovisko však už treba pripraviť na postupné ukončovanie vegetácie.

05.09.2023 14:00
jahody Foto:
debata

Len tak budú rastliny na jar opäť v plnej sile a schopné, dopriať vám úrodu veľkých a šťavnatých jahôd.

Ak máte mladý a stále vitálny porast (nie starší ako 4 roky), dbajte na základnú starostlivosť tak, ako v prípade iných pestovaných plodín. To, že ste v júni ukončili zber neznamená, že o jahody sa nebudete až do ďalšej jari zaujímať. Jahodovisko nesmie zostať zarastené burinou, dôležité je aj plytké kyprenie pôdy. Priebežne odstraňujte usychajúce a inak poškodené listy.

Odburinený a prekyprený porast jahôd môžete nastlať dobre vyzretým záhradným kompostom, ale ak máte, tak slamou. Takto ošetrené jahody bez problémov prezimujú a na jar, s prvými lúčmi slnka v plnej sile vstúpia do novej vegetácie.

Porast už nekoste

Ak ste zvyknutí listy jahôd po sezóne skosiť, no zatiaľ ste sa k tejto práci nedostali, už ju ani nerobte. Hoci takéto odstránenie listov môže mať priaznivý vplyv na vývoj porastu, hlavne ak je napadnutý listovými chorobami, aktuálne je už na jeho vykonanie príliš neskoro. Do príchodu prvých mrazov by už nestihli narásť nové listy, ktoré by dostatočne chránili srdiečko rastliny. V budúcnosti teda môžete porast jahôd skosiť, ale najneskôr v prvej polovici augusta, ideálne hneď po poslednom zbere (ale nie je to nutné).

jahody Čítajte aj Už roky sadíme jahody takto a nestíhame ich oberať. Čo v praxi naozaj funguje a s čím netreba strácať čas?

Fialová a biela škvrnitosť listov

Ide o bežný problém, s ktorým sa záhradkári pri pestovaní jahôd stretávajú. Väčšinou nemá výrazný vplyv na rodivosť porastu, pretože poškodenie listov sa naplno prejaví až po zbere. Chemicky sa preto zasahovať nezvykne. Stačí pravidelne odstraňovať poškodené a usychajúce listy, alebo celý porast po zbere skosiť.

Ak by ste chceli proti fialovej škvrnitosti... Foto: SHUTTERSTOCK
jahody, fialová škvrnitosť listov Ak by ste chceli proti fialovej škvrnitosti listov zasiahnuť predsa len postrekom, siahnite po meďnatom prípravku proti hubovým chorobám.

Preč s poplazmi

Ak jahody stále tvoria nové poplazy – výhonky s mladými rastlinami, všetky čím skôr odstraňujte. Ich vyživovanie je pre materskú rastlinu energeticky veľmi náročné a vysiľujúce, čo negatívne ovplyvňuje jej životnosť, ale aj tvorbu základov pre budúcoročnú úrodu. V tomto termíne už potrebujete len to, aby sa jahoda naplno sústredila na prípravu na prezimovanie.

Poplazy z rastlín nikdy netrhajte, aby ste... Foto: SHUTTERSTOCK
jahody, poplazy Poplazy z rastlín nikdy netrhajte, aby ste nepoškodili koreňový kŕčok. Odrežte ich ostrým nožom alebo odstrihnite nožnicami.

Doplnková závlaha

Stále platí, že ak nám príroda v tomto období nedopraje prirodzené zrážky, jahody musíte podľa potreby zavlažovať. Rastlinám vyzrievajú pletivá, čo je dôležité na dobré prezimovanie a odolnosť proti nižším teplotám, zároveň sa tvoria základy budúcoročnej úrody. Možno sa vám zdá, že to nie je potrebné, lebo „veď spia“, no opak je pravdou. Stále v nich prebiehajú všetky dôležité fyziologické procesy.

slivky Čítajte aj Slivky bez úrody: Toto je 5 najčastejších dôvodov, prečo spod stromov odchádzate sklamaní a naprázdno

Jahody pestované v balkónových debničkách a závesných kvetináčoch

Čo s nimi pred zimou? Najlepšie bude, vysadiť ich niekam na okraj kvetinového záhona, alebo na voľnú hriadku a prezimovať v záhrade. Pravdepodobnosť, že zimu prečkajú bez ujmy je tak oveľa vyššia, ako keď sa pokúsite, udržať ich do novej sezóny pri živote muškátovou metódou. Na jar koreňový bal len podoberiete rýľom a opäť vložíte do pestovateľskej nádoby. Nič zložité a úspech máte zaručený. Ak možnosť výsadby nemáte, skúste črepníky čo najlepšie zaizolovať. Dôležité je, aby mráz nepoškodil korene, keďže množstvo substrátu v nádobe je príliš malé a pri nízkych teplotách premrzne. Zničená nadzemná časť na jar znova vypučí, no poškodené korene sa už neobnovia a rastlina vyhynie.

Pri zazimovávaní jahôd v črepníkoch môžete aj... Foto: SHUTTERSTOCK
jahody Pri zazimovávaní jahôd v črepníkoch môžete aj na povrch substrátu nastlať slamu, štiepku alebo opadané lístie pre lepšiu izoláciu.

Ako ochranu jahôd v nádobách môžete použiť:

  • Obalenie črepníka do niekoľkých vrstiev hrubej netkanej textília alebo vrecoviny.
  • Postavenie nádob na hrubší kus polystyrénu.
  • Vložiť celý črepník do papierovej škatule a voľný priestor riadne vyplniť opadaných lístím a na vrch použiť čečinu, ktorá zároveň predíde jeho vyfukovaniu vetrom.
Jahodové sadenice z poplazov vám ušetria financie
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jahody #jahodovisko po zbere #jahody v kvetináči
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december