Praktické rady k rezu figovníka: Prerastá vám cez hlavu, zavadzia, nerodí?

Už ani v slovenských záhradách nie sú krásne figovníky ničím výnimočným. Vídať ich čoraz častejšie a niektoré rodia bohatšie než naše tradičné jablone.

15.09.2023 06:00
figy, figovník Foto:
debata (7)

Občas sa, ale, stane, že pestovateľ práve s tým svojím krom/stromom nie je spokojný. Či už rastie málo alebo príliš, všetko viete napraviť správnym rezom. Dobrá správa je, že figovník ho znáša výborne, dokonca po ňom bohato obrastá. Nerezať je dokonca chyba – výhonky sú zbytočne dlhé, čo neprospieva ani úrode. Figovník totiž najlepšie rodí na kratších bočných konárikoch. Dobré by však bolo rezať vo vhodnom termíne, a práve s tým vám poradíme.

Väčšina odrôd rodí plnohodnotne dvakrát

Áno, špecifikom figovníka je, že aj v našich podmienkach dokáže priniesť úrodu dvakrát za sezónu. Veľa však záleží od pestovateľskej oblasti, od konkrétneho umiestnenia rastliny v rámci záhrady a tiež od počasia v danej sezóne.

  • Prvá úroda dozrieva začiatkom leta na vlaňajších letorastoch.
  • Druhá úroda sa tvorí na výhonkoch z aktuálneho roku a mala by dozrievať neskoro na jeseň.
Niekedy sa na rastlinách objaví aj tretia vlna... Foto: SHUTTERSTOCK
figovník, figy Niekedy sa na rastlinách objaví aj tretia vlna plodov, no to už sa naplno ohlasuje zima, preto ich treba nedozreté odtrhnúť. Na stromoch by zbytočne mumifikovali.

Kedy môžete figovník rezať?

  1. Na jar po posledných mrazoch. Vtedy zároveň dobre vidieť aj všetky namrznuté časti. Ak vám, ale, figovník rodí, oberiete sa týmto spôsobom o veľkú časť letnej úrody.
  2. Po zbere prvej úrody. Potom už, ale, nemôžete počítať s tým, že budete figy oberať dvakrát. Tento termín je však prijateľnejší, keďže jesenná úroda býva oveľa slabšia.

Figovník zvládne oba termíne a pekne po nich znova obrastie. Čo však určite nerobte, je rez po obratí druhej úrody. Tesne pred zimou by ste odstránili veľké množstvo obrastu, ktorý v podstate, ak by prišla ozaj tuhá zima, môže vymrznúť bez toho, aby to negatívne ovplyvnilo existenciu kra. Ak sa tak stane, na jar namrznuté výhonky jednoducho odstránite. Ak ich bude stále príliš veľa, odrežete aj rastúce kolmo a krížom do vnútra kra.

rakytník Čítajte aj Rakytník je prísľubom jesene bez chrípky. Začnite posilňovať imunitu sebe aj deťom. Stačí zopár bobúľ denne

Bez obáv ho znížte, zúžte, prispôsobte si, ako potrebujete

Figovníku nevadia ani hlbšie zásahy do starého dreva. Ak teda máte staršiu rastlinu, ktorej tvar vám už nevyhovuje, pokojne ju zrežte. Väčšie rany zatrite štepárskym voskom alebo stromovým balzamom. Zo spiacich púčikov postupne vyrastú dlhé mladé výhonky. Z nich si vyberte tie, ktoré vám smerom rastu najlepšie vyhovujú a vybudujte z nich novú kostru kra, prípadne korunku, ak máte figovník v tvare stromčeka.

Rez figovníka nie je žiadna veda

Ak by sme to mali zhrnúť, zvoľte si jeden zo spomínaných termínov podľa toho, ako vaša rastlina (ne)rodí. No a potom pri samotnom reze postupne odstraňujte:

  • Výhonky, ktoré smerujú dovnútra kra. Myslite na to, že príliš hustý ker slabo rodí. Plody v zatienených častiach nerastú, a ak sa aj vytvoria, pre nedostatok svetla nedozrievajú.
  • Až do zdravého dreva zrežte výhonky poškodené mrazom. Najviac namŕzajú mladé, teda minuloročné. Výhodou pre vás bude, že na základe rezu sa začnú rozkonárovať a následne do roka vytvoria rodivý obrast.
  • Zbavujte sa priebežne (každých pár rokov niektorej) starej zhrubnutej časti kra tak, že ju hlboko zrežete a nahradíte novými výhonkami. Takto sa vám nestane, že sa bude zóna rodivosti posúvať vyššie a vyššie.
jabloň, jablko Čítajte aj Toto sa inde nedočítate: Ovocinár prezradil tajomstvo dokonale vyfarbených jabĺk. Už do 24 hodín uvidíte rozdiel

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #figovník #rez a tvarovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december