8 praktických rád, ako pestovať vresy, ktoré si kúpite v kvetináči. Nevyschnú a vydržia do ďalších sezón

S jesenným ochladením sa pulty záhradníctiev plnia malými kríčkami v odtieňoch ružovej, purpurovej či bielej. Azda už neexistuje nik, kto by nepoznal vresy.

14.10.2023 07:30
vres, cyklámen, gaultéria, výsadba, jeseň Foto:
Inšpirácia na jesennú výsadbu: Ružový cyklámen je doplnený vresmi a gaultériou.
debata

Obľúbení otužilci zaujmú nielen vzhľadom, ale hlavne odolnosťou. Patria ku skupine druhov, ktorými si môžete pred zimou skrášliť balkón, terasu, vonkajší okenný parapet a iné priestory v exteriéri.

Vres a jeho odolní „kamoši„

Vres obyčajný (Calluna vulgaris) je nízka drevina typická pre lokality s kyslou pôdou. V našich záhradách sa preto pestuje minimálne. Nie každý je ochotný, venovať nemálo času a financií príprave skutočného vresoviska, kde sa bude tomuto druhu naozaj dobre dariť. Poznáme však aj výnimky a títo pestovatelia by vám potvrdili, že to stálo za to. Vresy vysadené vo väčších skupinách nádherne vyniknú a celá výsadba sa dá doplniť aj ďalšími druhmi, ktoré s nimi zdieľajú vášeň pre kyslú pôdu – hortenzie kalinolisté, rododendrony, azalky, javory dlaňovitolisté, borievky, tuje, borovice, okrasné trávy (ostrica, perovec, ozdobnica), vresovce, dráče, leukote, gaultérie, skimie.

krušpán, vijačka krušpánová Čítajte viac Krušpánu už dávno odzvonilo: Nahraďte ho jednou z týchto 6 drevín a živý plot budete mať ako z katalógu

Vresy pestované v kvetináčoch

Väčšina z nás si, ale, oveľa častejšie než na výsadbu do záhrady, kúpi v tomto období vresy v črepníkoch. Pestujú sa ako exteriérové rastliny – podmienky interiérov im vôbec neprospievajú. Udržať ich pri živote dlhšie, než do jari však býva problém. Či už preto, že vo väčšine prípadov ide o rastliny z dovozu, umelo dopestované v skleníkoch so 100-percentne nastavenými rastovými podmienkami, alebo preto, že vresom nedoprajete to, čo potrebujú. Veď sa skúste zamyslieť, či ich v rámci dekorovania umiestňujete tam, kde sa vám najviac páčia, alebo prihliadate skôr na ideálne pestovateľské prostredie.

Hoci sú nadzemné časti väčšiny u nás... Foto: SHUTTERSTOCK
vres Hoci sú nadzemné časti väčšiny u nás pestovaných vždyzelených okrasných druhov dostatočne mrazuvzdorné, hlavne počas silnejších nočných mrazov rastliny radšej zakryte čečinou alebo aspoň netkanou textíliou a nádoby umiestnite čo najbližšie k stene domu.

Napriek všetkému môžu vydržať roky

Ak sa pri kúpe nedáte zlákať akciami v supermarketoch, ale nakúpite rastliny od spoľahlivých pestovateľov, prípadne pokojne aj od tých, čo ich len predávajú, ale počas celého času sa o ne zodpovedne a správne starajú, vresy nebudú len okrasou na zopár týždňov. Vydržia vám roky. Po kúpe sa o rastliny starajte takto:

  1. Po tom, čo si ich prinesiete domov, presaďte ich. Do nového črepníka dajte na dno drenáž zo štrku alebo keramzitu. Použite kvalitný substrát na kyslomilné rastliny.
  2. Po tom, čo vres vyberiete z pôvodného črepníka, nechajte koreňový bal dokonale nasiaknuť vodou.
  3. Rastlinu presaďte tak, že novým substrátom presypete aj vrch koreňového balu až tesne pod najspodnejšie výhonky.
  4. Vresy sú na preschnutie koreňov veľmi citlivé. Z dôvodu sucha uhynú oveľa skôr, než iné druhy. Pravidelne preto kontrolujte vlhkosť substrátu a zalievajte (aj v zime počas slnečných dní bez mrazu – vždyzelené rastliny to potrebujú). Pozor, ale, na to, aby voda nestála v misky pod črepníkom. Zalievajte ideálne dažďovou, no ak nemáte, tak aspoň odstátou vodou a to minimálne dva dni.
  5. Korene rastlín chráňte pred mrazom napríklad tak, že črepník obalíte jutovým vrecom, ktoré ešte môžete vyplniť slamou alebo opadaným lístím.
  6. Na jar vresy opäť presaďte do väčších nádob, alebo ich vysaďte do záhona s kyslou pôdou. Pri pestovaní v nádobách potom presádzanie opakujte každé dva roky.
  7. Počas sezóny odporúčame substrát zalievať roztokom okysľovača pôdy a v dvojmesačnom intervale.
Vresy po kúpe presaďte do čerstvého substrátu... Foto: SHUTTERSTOCK
vres, výsadba Vresy po kúpe presaďte do čerstvého substrátu na kyslomilné rastliny.

8. Ešte napodobnite spásanie zverou a vresy vám už nikdy nevyschnú

Naozaj to myslíme vážne. Vresy sú zo svojho prirodzeného prostredia zvyknuté, že ich pravidelne spása zver. A vyhovuje im to. Vďaka tomu sa krásne zahustia a bohato kvitnú. Preto sa nebojte vresy radikálnejšie rezať (na záhonoch aj v nádobách). Následne im doprajte dávku živín (hnojivo na kyslomilné druhy rastlín – obsah netopierieho trusu budem plus), aby mali z čoho čerpať energiu. Vresy môžete zrezať koncom zimy. Nebojte sa toho, pokojne režte až po staré drevo – hlbšie už nie.

skimia, leukote Čítajte viac Vaša susedka odpadne, keď uvidí, čo pestujete: Nenáročné, vždyzelené trio rozžiari záhradu aj jesenný balkón

V obchodoch pozor na zámenu

Na jeseň sa v záhradných centrách popri vresoch vo veľkom predáva aj vresovec s latinským pomenovaním Erica gracilis. Tento druh u nás nie je pôvodný, preto vymŕza. Používa sa však do jesenných črepníkových výsadieb, preto je dostupný ako sezónna okrasná rastlina. Kúpiť si ho, preto, môžete, no počítajte s tým, že po prvých mrazoch úplne zmrzne. Na prvý pohľad si to, ale vôbec nemusíte všimnúť. Tento vresovec totiž, hoci je už prakticky mŕtvy, stále vyzerá dobree. Usychať začne až oveľa neskôr.

V obchode sa poriadne pozrite na štítok, ak... Foto: SHUTTERSTOCK
vresovec, Erica gracilis V obchode sa poriadne pozrite na štítok, ak nechcete rastlinu len do prvých mrazov. Vresy a vresovce mnohí na prvý pohľad nerozoznávajú. Tento vresovec Erica gracilis, ale, na rozdiel od vresu obyčajného nie je mrazuvzdorný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jeseň #vres #aranžmány #vresovec #jesenné výsadby
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december