Máte platnú revíziu komína? Čistenie vo vlastnej réžii nestačí. Porušujete zákon a v prípade požiaru nemáte nárok na nič

Vlastníte kotol na plyn, tuhé či kvapalné palivo, krb, kachle alebo piecku? Ako často venujete pozornosť komínu? Čakáte kým prestane ťahať aby ste zistili, že je plný dechtom nasiaknutých sadzí, alebo ste zodpovední a staráte sa oň tak, ako vám ukladá zákon?

27.10.2023 06:00
komín, požiar, decht, Foto:
debata (12)

Podľa kominára a revízneho technika komínov Bc. Igora Manďáka je u nás najčastejšou príčinou požiarov v domoch práve vyhorenie sadzí. „Stačí, aby bola na vnútornej stene komína usadená trojmilimetrová vrstva dechtom nasiaknutých sadzí a riziko požiaru výrazne stúpa. Pri vzplanutí sa vytvorí teplota nad tisíc stupňov, čo dokáže komín zapáliť,“ upozorňuje. Určite by ste preto pravidelné kontroly nemali podceňovať.

Povinnosť kontroly a čistenia vyplýva zo zákona

Majitelia domov, ktorí majú malý zdroj znečistenia ovzdušia (definovaný § 20 zákona o ochrane ovzdušia), musia v zmysle vyhlášky ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 401/2007 z 15. augusta 2007 o technických podmienkach a požiadavkách na protipožiarnu bezpečnosť pri inštalácii a prevádzkovaní palivového spotrebiča, elektrotepelného spotrebiča a zariadenia ústredného vykurovania… zabezpečiť kontrolu komína a jeho čistenie.

pálenie, vypalovanie, záhrada, jeseň, Čítajte viac Za pálenie konárov na vlastnej záhrade pokuta až niekoľko tisíc eur? Vydymovanie susedov vás môže vyjsť pekne draho

Ako často musíte nechať komín odborne skontrolovať?

V rámci rodinných domov sú na komíny vo väčšine prípadov pripojené spotrebiče s tepelným výkonom do 50 kW. Zo spomínanej vyhlášky vyplýva, že ich majitelia by mali na odbornú kontrolu myslieť raz za:

  • štyri mesiace, ak sú na komín napojené spotrebiče na kvapalné alebo na tuhé palivá,
  • šesť mesiacov, ak sú na komín napojené spotrebiče na plyn a jedná sa o komín bez vložky,
  • dvanásť mesiacov, ak sú na komín napojené spotrebiče na plyn a ak ide o komín s vložkou.

Existuje ešte niekoľko výnimiek uvedených v danej vyhláške (§ 20), z ktorých jedna napríklad hovorí, že komín v občasne užívaných stavbách sa musí čistiť a kontrolovať najmenej raz za dva roky. Podľa Manďáka to platí aj pre nevyužívaný komín v novostavbe.

drevo, kachle, kúrenie, oheň Čítajte viac Palivové drevo už nie je luxusom? Ceny výrazne klesli a čakacie lehoty sú minimálne. Koľko ušetríte?

Kedy má kominár spravidla najviac práce? Nechávajú si ľudia kontroly a čistenie komínov na poslednú chvíľu?

Igor Manďák: „Tak ako so všetkým je viacero typov ľudí. Sú tu tí, ktorí si nič nenechávajú na poslednú chvíľu a už vedia, že na jeseň volať kominárovi nebudú lebo sa nedozvonia. Tí si termín objednávajú už od druhej polovice augusta na výkon kontroly a čistenia komína. Potom je tu ten druhý typ ľudí, ktorí si túto povinnosť nechávajú na poslednú chvíľu a volajú uprostred najväčšieho návalu práce (sezóny) pre kominárov, čo je obdobie približne od októbra do polovice decembra. Možno však povedať, že dobrý kominár ma veľa práce celý rok v rámci výstavby a opráv komínov, ale, samozrejme najviac je jej v období jesene, kedy s prvými nižšími teplotami začnú zvoniť telefóny kvôli čisteniu komínov.“

Igor Manďák: „Toto remeslo sa mi páčilo od... Foto: Igor Manďák/Verve kominárstvo
kominár, Igor Manďák Igor Manďák: „Toto remeslo sa mi páčilo od detstva. Už ako škôlkar som na karnevale išiel za kominára.“

Bez revízie a povinnej kontroly vám poistka neplatí

Hoci ide o ochranu vlastného majetku, no hlavne zdravia a života, mnohí majitelia rodinných domov, chát a rekreačných chalúp berú pravidelné čistenie komínov na ľahkú váhu. Podceňujú dôležitosť tohto úkonu no zabúdajú na to, že v prípade nešťastia sa ich na dodržanie zákonných povinností bude dopytovať aj poisťovňa. Uplatniť si nárok na náhradu škody spôsobenú požiarom nebude bez potrebných dokumentov možné. „Na preplatenie škôd spôsobených ohňom poisťovni nestačí čestné vyhlásenie o tom, že ste si komín sami vyčistili. Vyžaduje potvrdenie o revíznej kontrole od kominára,“ zdôrazňuje kominár a dodáva, že navyše sa takýmto konaním vystavujete riziku pokuty, v krajnom prípade aj trestnému stíhaniu. Napadlo vám, ako sa tieto veci riešia v prípade, že pri požiari potrebné dokumenty zhoria? Spoľahlivý kominár by mal kópiu vášho potvrdenia o kominárskej kontrole archivovať a v prípade škodovej udalosti vám tento dokument dodať.

Decht a sadze, ktoré sa hromadia na stenách... Foto: SHUTTERSTOCK
sadze, komín, kominár, Decht a sadze, ktoré sa hromadia na stenách nečistených dymovodov a komínov, sa môžu vznietiť a spôsobiť komínový požiar.

Koľko vás to bude stáť?

„Cenník služieb si stanovuje každá kominárska firmy samostatne. Záleží od lokality, dojazdovej vzdialenosti a potom od samotných špecifík výkonu, napríklad od výšky umiestnenia a priemeru výduchu, dĺžky a priemeru dymovodu, či ide o sťažený prístup ku komínu a podobne. Nakoľko kominárske služby závisia od viacerých faktorov, presná cena sa dá vyčísliť len na základe konkrétnej zákazky,“ vysvetľuje Igor Manďák. Aby ste však mali aspoň orientačnú predstavu, cena za kontrolu komína a dymovodu v klasickom rodinnom dome s prízemím a podkrovím s murovaným komínom bez vložky s výškou 8 až 10 m a s bežným znečistením by sa bez ceny dopravy mohla pohybovať v rozmedzí 17 až 35 € bez DPH.

Aký je odkaz kominára pre majiteľom nehnuteľností, ktorí vedome zanedbávajú pravidelné kontroly komínov?

Igor Manďák: „Neodporúčam to. Toto je ten typ problému, ktorý má tendenciu časom sa zhoršovať. Aj malý kaz menej bolí než veľký, s ktorým sa už zub nedá zachrániť a musí sa vytrhnúť. Na dlhodobo nečistenom komíne a dymovodu sa s každou nečistenou sezónnou tvoria na ich stenách usadeniny sadzí, ktoré časom prechádzajú do hrubšej štruktúry – dechtu, ktorý sa môže chytiť a začať horieť. Následne dôjde k tomu, čo sa označuje ako vyhorenie komína. Spôsobiť môže vážne poškodenie komína, v horšom prípade požiar domu. Takže odkazujem majiteľom, ktorí vedome zanedbávajú pravidelnú kontrolu, aby si položili otázku či im to za to stojí, pretože návštevou kominára zaplatia omnoho menej ako za prípadné vážnejšie poškodenie komína, v horšom prípade za ohrozenie zdravia a majetku.“

V prípade intenzívneho horenia dechtu a sadzí... Foto: SHUTTERSTOCK
komín, požiar, horenie, decht V prípade intenzívneho horenia dechtu a sadzí je požiar v komíne neuhasiteľný. Horenie dechtu sprevádza teplota až 1 100 °C a požiar môže trvať niekoľko hodín.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #komín #revízia komína #čistenie komína
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december