Zabudnuté ovocie pomáha pri liečbe vredov, zlepšuje trávenie, plody sú skvelé do súdka s kapustou a rozvoňajú skrine

Duly boli u nás takmer zabudnutým ovocným druhom, no pomaly sa zase dostávajú na výslnie. V porovnaní s jabloňami alebo hruškami je to stále málo, no tí, čo im dali šancu, neoľutovali. Skúste to tiež.

24.10.2023 14:00
dula Foto:
debata

Obľúbené boli už v staroveku a voňavé plody poznajú doslova po celom svete. Toto ovocie je vďaka vysokému obsahu pektínových látok vynikajúce na prípravu marmelád, rôsolov, ovocných syrov či menej známych ovocných pást. Možno práve široké spektrum rozmanitosti spracovania je dôvodom, prečo sú dule čoraz populárnejšie napriek tomu, že v našich pestovateľských podmienkach do konzumnej zrelosti v čerstvom stave zväčša nedozrejú. Výnimkou sú azda len najjužnejšie oblasti Slovenska.

Čo ponúka trh?

V ponuke slovenských ovocných škôlok a predajcov nájdete prakticky len dulu podlhovastú (Cydonia oblonga, ktorá má niekoľko foriem. Z nich sú u nás dostupné a využívané ako ovocie dve – jablkovitá (subsp. maliformis) s odrodami ako ‘Konstantinopeler’ a hruškovitá (subsp. pyriformis) s odrodami ‘Champion’, ‘Bereckého’, ‘Leskovačka’, ‘Vranja’, ‘Portugalská’. Rozdiel je iba v tvare plodov.

Dula - jablkovitá forma Foto: SHUTTERSTOCK
dula Dula - jablkovitá forma

Dula, ktorú môžete konzumovať priamo zo stromu

Odrodu ‘Miagkoplodnaja’ (syn. ‘Wolgogradskaja Miagkoplodnaja’) vyšľachtili na Ukrajine a podľa dostupných informácií je z odrôd, ktoré môžete konzumovať v čerstvom stave priamo zo stromu, tou najlepšou. Dozrieva už od polovice septembra. Plody hruškovitého tvaru sú veľké s hmotnosťou do 470 g, dužina je mäkká, šťavnatá a výrazne aromatická.

Dula odroda ‘Miagkoplodnaja’ Foto: SHUTTERSTOCK
dula Miagkoplodnaja Dula odroda ‘Miagkoplodnaja’

4 praktické informácie, ktoré by ste mali vedieť skôr, než si vysadíte dulu

1. Stačí vám jedna

Keďže odrody dúl sú samoopelivé, stačí vám jeden výpestok. Vysaďte ho radšej na jar, lebo mladé stromčeky sú citlivejšie na mrazy. A hoci dospelé stromy by mali byť plne mrazuvzdorné až do –30 °C, veľmi plytko zakoreňujú, preto sa odporúča, na zimu nastielať okolo kmienka kompost alebo opadané lístie. Pokojne tam môžete nahrabať to, čo z stromu opadne, pokiaľ je zdravé.

drieň obyčajný, drienky Čítajte viac Pomôžu pri zlom trávení, bolestiach žalúdka a znížia horúčku. Najlepšie chutia po opadnutí a pripravíte ich na spôsob olív

2. Pozor na vápnik

Pri pestovaní treba počítať s tým, že dula je náročnejšia než hruška. Ideálne sú ľahšie až stredne ťažké piesočnato-hlinité a primerane vlhké pôdy s pH 6 až 7. Vápenaté sú problém, lebo už pri štvorpercentnom obsahu vápnika sa na rastline prejavia chlorózy spôsobené nedostatkom železa (vápnik jeho príjem rastlinou brzdí). V plodoch sa navyše na nevhodnom stanovišti môžu tvoriť takzvané kamenné bunky, spôsobujúce ich tvrdosť. Chránené slnečné miesto napríklad pri južnom múre domu strom veľmi ocení.

Dula - hruškovitá forma Foto: SHUTTERSTOCK
dula Dula - hruškovitá forma

3. Nepotrebujete postreky

Dula je odolná proti väčšine najbežnejších chorôb a škodcov, preto ju netreba chemicky ošetrovať. Jediným problémom môžu byť už spomínané chlorózy, no dá sa im predísť používaním hnojiva s vyšším obsahom železa v chelátovej forme. V naozaj problematických pestovateľským podmienkach sa niekedy objaví obaľovač jablčný a plody potom druhotne napáda monilióza. V takom prípade je ochrana rovnaká ako pri jabloniach alebo hruškách.

Prejav moniliózy na dulách. Foto: Lucia Sedláček Harničárová
dula, monilióza Prejav moniliózy na dulách.

4. Ideálny tvar je zákrpok

Po vysadení dulového výpestka môžete bez akejkoľvek námahy postupom rokov získať strom s takmer kríkovitým tvarom (z bázy aj okolo hlavného kmeňa budú vyrastať výmladky). Ak však nemáte nekonečne veľa voľného priestoru, lepšie je dopestovať si voľne rastúci zákrpok. Navyše spoľahlivejši­e rodí.

Dula prirodzene rastie ako väčší ker alebo... Foto: SHUTTERSTOCK
dula Dula prirodzene rastie ako väčší ker alebo viackmenný strom, ale dá sa aj výborne tvarovať.

Vegetatívny podpník pre hrušky

Skúsenejší pestovatelia ovocných stromov určite vedia, že dula sa v ovocnom škôlkarstve využíva ako vegetatívny podpník pre hrušky.

  • U nás najviac rozšírený je MA – dula angerská, ktorý sa hodí na pestovanie zákrpkov alebo štíhlych vretien. Potrebuje ľahšie pôdy, pre citlivosť na zimné mrazy sa hodí skôr do teplejších oblastí a má pomerne nevyspytateľnú znášanlivosť s ušľachtilými odrodami.
  • MB – dula obyčajná sa používa menej, hoci je vzrastom a rodivosťou porovnateľný s MA. Lepšie však je, že na ňom naštepené odrody začínajú skôr prinášať úrodu.
  • MC je podpník s ešte rýchlejším nástupom stromčekov do rodivosti, so slabším rastom, no tým pádom aj s kratšou životnosťou.
rakytník Čítajte viac Rakytník je prísľubom jesene bez chrípky. Začnite posilňovať imunitu sebe aj deťom. Stačí zopár bobúľ denne

Zabudnutá maškrta – ovocný syr

Kilogram dúl očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Dajte do hrnca s trochou vody a varte do zmäknutia. Vzniknutú hmotu prepasírujte cez sitko a pridajte kilogram cukru. Ďalej varte na miernom ohni asi 30 minút. Do zmesi pridajte šťavu z jedného pomaranča. Premiešajte a nalejte do pripravených formičiek alebo na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte dva dni odstáť, vyklopte a zakryté papierom na pečenie ešte dva týždne dosúšajte. Aby bolo presychanie rovnomerné, každý deň syr otáčajte.

Zabudnutá maškrta ovocný syr Foto: SHUTTERSTOCK
dula, recept Zabudnutá maškrta ovocný syr
Krok za krokom: Tvarovanie zákrpka duly

Keďže mladé stromčeky duly sú po vysadení citlivé na mráz, saďte ich radšej na jar.

Fotogaléria
1. pestovateľský rok: Stromčeku so zapestovanou...
2. pestovateľský rok: V zime alebo skoro na jar...
+13. pestovateľský rok: Na začiatku ďalšej zimy...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dula #pestovanie dúl
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december