Prírodné sladidlo až 300-krát sladšie než cukor, je vhodné pre diabetikov, bez kalórií a s pozitívnymi účinkami na zdravie

Vyskúšajte nekalorické prírodné sladidlo, ktoré je vhodné pre diabetikov aj pre tých, čo si chcú strážiť líniu.

25.10.2023 06:00
stévia cukrová Foto:
Stéviu môžete ako sladidlo použiť do teplých aj studených nápojov v sušenom i čerstvom stave.
debata (1)

Stévia cukrová (Stevia rebaudiana) je viacročná rastlina. Pri dobrých podmienkach dorastá do výšky asi 50 cm. Pomerne malé, kopijovité lístky sú jemne zúbkovité. Táto rastlina sa nazýva aj sladkou trávou alebo medovými lístkami, v predaji ju často nájdete tiež pod anglickým označením sugar baby. Niektoré zdroje uvádzajú, že je až tristokrát sladšia ako klasický cukor. Obsahuje sladidlá steviol-glykozid RA98% a erytritol, ktoré nemajú žiadne kalórie. Stévia sa preto používa ako zdravá náhrada cukru a umelých sladidiel, pretože je považovaná za ich zdravšiu alternatívu.

Pri žuvaní lístka stévie vydrží sladká chuť v... Foto: SHUTTERSTOCK
stévia cukrová Pri žuvaní lístka stévie vydrží sladká chuť v ústach pomerne dlho, čo bráni nekontrolovaným chutiam na sladké.

Zahoďte umelé sladidlá a majte zdravšie zuby

Či už z presvedčenia, alebo kvôli zdravotným problémom používate umelé sladidlá, radšej ich vymeňte za stéviu. Nevzdáte sa obľúbenej sladkej chuti, no pomôžete svojmu zdraviu. Stévia podporuje činnosť pankreasu a pomáha v podpornej liečbe cukrovky 2. typu. Okrem toho chráni pred vysokým tlakom, zlepšuje trávenie, podieľa sa na zhutnení svalovej hmoty, čo je dôležité napríklad pri odtučňovaní. Pomáha pri liečbe akné aj ekzémov a dokonca znižuje chuť na alkohol či tabak. Má antibakteriálne a protivírusové účinky, urýchľuje hojenie rán, predchádza tvorbe jaziev. Výborná je aj pre zdravie ústnej dutiny, pretože reguluje tvorbu baktérií a obmedzuje vznik zubného kazu. Skúste pravidelne žuť lístky stévie a hneď uvidíte rozdiel.

rakytník Čítajte viac Rakytník je prísľubom jesene bez chrípky. Začnite posilňovať imunitu sebe aj deťom. Stačí zopár bobúľ denne

Nenáročná rastlina do črepníka

Stévia nie je prispôsobená na naše zimy, preto sa nedá celoročne pestovať vonku. Veľmi jej však prospieva letnenie. Črepník s rastlinou preto môžete mať približne od druhej polovice mája do jesenných mrazov na balkóne, terase, alebo stéviu vysadiť na leto do záhona. Vyžaduje ľahší rašlinovo- hlinitý substrát a dostatok svetla, no bez priamych slnečných lúčov. Pri pestovaní v byte je ideálnym miestom parapet východne orientovaného okna. Rastlina je náročnejšia na vlahu, ale nesmie stáť vo vode, preto nechajte substrát medzi zálievkami mierne preschnúť. Dobre sa tvaruje a ak chcete, aby sa zahusťovala a rozkonárovala, pokojne jej zjari skráťte výhonky. Začne bohato pučať. Rozmnožiť sa dá odrezkami tak, ako obľúbený nádchovník.

Ako si jednoducho rozmnožiť nádchovník?
Video

Prírodná cukornička vždy poruke

Uvádza sa, že na osladenie jedného litra čaju by vám mali stačiť tri plne vyvinuté listy. Ideálne je, používať ich čerstvé, no podľa niektorých pestovateľov sú usušené ešte sladšie. Zároveň sa však takouto úpravou oberáte o niektoré ďalšie telu prospešné látky. Čím má rastlina viac svetla a tepla (nie priamych spaľujúcich slnečných lúčov), tým je sladšia. V zime a na jar preto môžete spozorovať menšiu sladivosť lístkov, čo je prirodzené.

nádchovník Čítajte viac Nádchovník vás zachráni v čase chrípky a nádchy. Zásobte sa ním už teraz, aby ste boli pripravení zabojovať proti jesenným chorobám

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #stévia #prírodné sladidlo
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december