Top 4 prírodné spôsoby hnojenia: Ak pravidelne používate aspoň jeden, môžete byť hrdí na zdravie vašej záhradnej pôdy

Bez toho, aby ste do pôdy opätovne dopĺňali to, čo z nej pestované rastliny odčerpajú, teda živiny a minerálne látky, nie je možné dlhodobo udržať prosperujúcu záhradu.

03.11.2023 06:00
kompost Foto:
debata

Používanie hnojív je preto pri intenzívnej záhradkárskej činnosti jej nevyhnutnou súčasťou. Samozrejme, tak ako v živote, aj v záhradkárčení máte na výber istý smer. V tomto prípade cestu organických alebo priemyselne vyrábaných hnojív.

Organické sú pre rastliny prirodzenejšie

Doslova možno povedať, že sú ich prirodzeným zdrojom potrebných minerálnych látok a živín. Tie sa z takýchto hnojív uvoľňujú do pôdy postupne, čo rastlinám vyhovuje. Pôdu tiež zásobujú veľkým množstvom organickej hmoty a užitočných mikroorganizmov. Podporujú zdravú mikrobiálnu činnosť a tvorbu humusu, čím nielen, že udržiavajú, ale pri správnom používaní hlavne zvyšujú pôdnu úrodnosť.

Záhradný kompost

Pre záhradkárov je najdostupnejším a aktuálne preto aj najpoužívanejším organickým hnojivom. Častokrát však nemá takú kvalitu, ako by rastliny potrebovali. Pestovatelia si ho väčšinou pripravujú vo vlastnej réžii čo znamená, že kvalita kompostu vždy závisí od kvality použitých surovín a spôsobu ich spracovania. Kompostovanie vyžaduje určité znalosti, no ak to s ním myslíte vážne, stačí si prečítať zopár kvalitných článkov a rýchlo sa z vás stane kompostovací profesionál. Mať vlastný, kvalitný kompost vždy po ruke je na nezaplatenie. Jeho použitie je jednoduché a rastlinám ním prakticky nemôžete ublížiť.

kompost, kompostovanie Čítajte viac 3 najväčšie mýty o kompostovaní: Priznajte sa, ktorému ste dodnes verili? Najviac záhradkárov podľahne číslu dva
Aj dobre vyzretý kompost je vhodný na jesenné... Foto: SHUTTERSTOCK
kompost, ruže, jeseň Aj dobre vyzretý kompost je vhodný na jesenné prihnojenie okrasných či ovocných drevín. Zároveň plní funkciu ochrannej nástielky a ocenia ho napríklad ruže.

Maštaľný hnoj

Kedysi bol práve on najpoužívanejším organickým hnojivom. Veď takmer v každom dvore sa chovali hospodárske zvieratá a podstielka s trusom sa len tak nevyhadzovala, ale starostlivo ukladala na hnojisko a vo vhodnom čase používala ako hnojivo. Dnes je pre väčšinu záhradkárov kvalitný, dobre vyzretý maštaľný hnoj nezohnateľnou komoditou. Ak sa vám však jedna či dve vlečky pošťastia, určite sa oň správne postarajte. Hnoj je pre záhradkárov doslova nad zlato.

hnojenie Čítajte viac Maštaľný hnoj je pre rastliny najlepším zdrojom živín, no v jednom prípade vám môže totálne zničiť záhradu
Desať litrov sušeného hnoja by vám malo... Foto: SHUTTERSTOCK
maštaľný hnoj, sušený Desať litrov sušeného hnoja by vám malo vystačiť asi na 3,5 štvorcového metra hriadky.

Močovka

Tento roztok vytekajúci z hnojiska je podobne ako maštaľný hnoj hlavne dusíkato-draselné hnojivo. Špecifikom je, že takmer všetky živiny obsahuje v minerálnej podobe, čo znamená, že organickým hnojivom je len z pohľadu pôvodu. Chemické zloženie a rýchle uvoľňovanie živín má ako priemyselné hnojivá. Okrem hlavných živín (N, P, D, Ca) obsahuje stimulačné látky, ktoré podporujú rast rastlín. Množstvo fosforu je však také nízke, že pri použití močovky treba súčasne prihnojovať fosforečným hnojivom, ideálne superfosfátom. Močovku môžete použiť takmer na všetky záhradné plodiny, ale nie na listy a len mimo vegetačného obdobia v dvoj- až štvorročnom cykle.

Zelené hnojenie

Nemáte prístup k maštaľnému hnoju ani chuť na prípravu záhradného kompostu? Riešením pre vás sú rastliny zeleného hnojenia. Pôdu vyčerpanú po pestovateľskej sezóne opäť dostanú do formy. Obohatia ju o humus, živiny, zlepšia jej štruktúru, prevzdušnia ju, znížia zaburinenie a ochránia pred nadmerným vysychaním i vyplavovaním živín. Zároveň aktivizujú pôdne mikroorganizmy a drobné živočíchy, ktoré takisto priaznivo vplývajú na pôdnu úrodnosť.

zelené hnojenie Čítajte viac Takéto je tajomstvo úrodnej pôdy bez traktora aj vlečky hnoja. Po sezóne jej vráťte to, čo vám dala v podobe úrody
Zelené hnojenie je pri nedostatku maštaľného... Foto: SHUTTERSTOCK
zelené hnojenie Zelené hnojenie je pri nedostatku maštaľného hnoja či kompostu ideálny spôsob, ako pôde prinavrátiť stratenú vitalitu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kompost #zelené hnojenie #maštaľný hnoj #organické hnojivá #močovka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december