Pripravte skleník na zimu: Poradíme vám, ako sa postarať o pôdu, čím dezinfikovať a kedy vápniť

Aby ste na jar opäť mohli čím skôr začať s pestovaním, treba skleník správne zazimovať.

06.11.2023 06:00
skleník, jeseň Foto:
debata

1. Zbavte sa pozberových zvyškov

Ako prvé dôkladne, najlepšie aj s koreňmi vytrhajte všetky rastliny, ktoré ste v skleníku pestovali. Priestor vyumývajte a nielen sklá, ale aj konštrukciu, pričom ideálne je použitie tlakového čističa. Aspoň čiastočne tak eliminujete rôzne vývojové štádia škodcov, ktoré sa mohli v konštrukcii u­kryť.

Vyčistiť treba všetko. Sklá aj konštrukciu. Foto: SHUTTERSTOCK
umývanie skleníka Vyčistiť treba všetko. Sklá aj konštrukciu.

2. Čo s pôdou?

Zrýľujte ju a čím hlbšie sa vám to podarí, tým lepšie. Ideálne by bolo, keby ste ju každé dva až tri roky úplne vymenili do hĺbky asi 50 cm. Toto je však prácne a málokedy máte na výmenu k dispozícii dostatok kvalitnej pôdy alebo substrátu. Preto úplne stačí kvalitné zrýľovanie.

3.Pridajte hnoj alebo kompost

Práve počas rýľovania je na to vhodný čas, ale stačí to urobiť aj raz za dva či tri roky. Optimálna dávka je 40 až 50 kg maštaľného hnoja alebo 70 až 80 kg kompostu na 10 štvorcových metrov. Maštaľný hnoj rozhoďte na plochu a čím skôr ho zarýľujte. Zabránite tak jeho vysychaniu a strate živín.

kompost Čítajte viac Rastliny ho budú milovať: Špeciálny kompost ich zahreje a vás expresne rýchlo zbaví hromady záhradného odpadu

4. Povápnite

Jeseň je na to ideálny termín, no myslite na odporúčaný 3– až 4-ročný cyklus. Vďaka vápneniu udržíte pH pôdy v optimálnom rozmedzí. Vhodné sú mleté vápence, no výborný je aj vápenec dolomitický, s ktorým zároveň aplikujete horčík. Dávku by ste mali ideálne určiť podľa pôdneho rozboru. Ale pozor! Vyvarujte sa vápnenia pri súčasnej aplikácii maštaľného hnoja, došlo by k stratám dusíka. Rovnako nevhodné je vápnenie zároveň s použitím fosforečných hnojív.

vápnenie, vápnik, Čítajte viac Hlavné pravidlá vápnenia, ktoré musíte poznať: Ako často, čím a prečo, aby ste si nezničili záhradu?

5. Nechajte ho premrznúť a využívajte sneh

Najskôr pôdu v skleníku dobre zavlažte a potom ho nechajte otvorený, aby premrzol. Prirodzene tak eliminujete škodce a zárodky chorôb, lebo priaznivejšie teploty v skleníku im poskytujú dobré prostredie na prezimovania. V čase dostatku snehu ho môžete nahádzať dovnútra. Pri odmäku sa postupne rozpustí a dodá pôde prirodzenú vlahu.

6. Raz za tri roky dezinfikujte

Na pôdu aplikujte dusíkaté vápno, no dostatočne dlho pred plánovaným sadením rastlín. Ide o výborný dezinfekčný prostriedok. Pri jeho rozklade vzniká kyanamid, ktorý hubí semená burín aj zárodky škodcov, najmä vtedy, ak je pôda zakrytá fóliou a pôsobenie plynu je dlhšie. Nevýhodou je, že kyanamid účinkuje nešpecificky, teda okrem škodlivých organizmov likviduje aj užitočné. Nedezinfikujte preto príliš často.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jeseň #skleník #dezinfekcia pôdy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december