Mišpula obyčajná (Mespilus germanica) nepochádza z Nemecka, ako by sa podľa druhového názvu mohlo zdať. Podľa botanikov sú jej domovinou oblasti juhovýchodnej Európy až po Arménsko a severný Irán. Môže rásť ako menší strom, no lepšie je označiť ju za väčší ker. Jej konáre sa totiž ťahajú skôr do šírky než do výšky. Vhodná je tak aj do menších záhrad.
Všestranná a ozaj krásna
Mišpuľa je nielen ovocina, ale aj celoročná okrasa záhrady. V máji až začiatkom júna zakvitá bielymi kvetmi, v lete vyniká veľkými sýtozelenými listami, ktoré sa na jeseň sfarbujú dožlta až žltočervena. A na záver bronzovohnedé plody (malvice) vydržia na konároch naozaj dlho.
Čítajte viac Konzumácia 1 až 2 hrstí tohto ovocia sa spája s nižším rizikom infarktu. Dopestujete ho bez chemických postrekovMišule sú bohatým zdrojom minerálnych látok
Našli by ste v nich napríklad významné množstvo vápnika, horčíka, draslíka, sodíka, ale aj vitamínu C a B2. Zanedbateľný nie je ani obsah vlákniny a organických kyselín. Už v ľudovom liečiteľstve sa používali ako liečivo tráviaceho traktu. Majú priaznivý vplyv na kardiovaskulárny a obehový systém. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi, sú účinné pri zápalových ochoreniach dýchacích ciest.
Mrazuvzdorná a nenáročná
Vo všeobecnosti sa mišpuľa radí k teplomilnejším druhom, preto jej je najlepšie vo vinohradníckej pestovateľskej oblasti, no prax ukazuje, že dnes už bez problémov rastie všade tam, kde sa darí iným, u nás bežným ovocným druhom. Doprajte jej slnečné stanovište chránené pred severným vetrom, dostatočne vlhkú, hlinitú pôdu a viac nepotrebuje. Po vysadení ju upravte rezom na podporu dobrého ujatia a neskôr už len podľa potreby odstraňujte suché alebo poškodené konáre.
Pri kúpe sa zaujímajte o podpník
Dnes sa dá mišpuľa kúpiť vo viacerých odrodách. Je samoopelivá, preto vám stačí len jedna. Pri kúpe výpestka sa určite informujte o tom, na akom podpníku je naštepený. Najčastejšie používaný dulový má slabší koreňový systém, kry sú tak menej dolné proti mrazu, zhoršuje sa chuť plodov i kvalita dužiny. Hlavne do severnejších oblastí preto odporúčame zohnať si odolnejší výpestok naštepený na hlohu, ktorý dá aj najchutnejšie plody. Záhradkári, ktorí vrúbľujú, používajú aj mišpuľový semenáč, jarabinu obyčajnú alebo hruškové plánky. v týchto prípadoch však mišpule dorastajú do naozaj veľkých rozmerov.
Čítajte viac Dôležité ovocie pri problémoch so štítnou žľazou, únave, tehotenstve, dojčení. Začnite deň s pohárikom šťavy a budete fitMišpule chutnajte zásadne až po mrazoch
Plody mišpúľ sa stávajú jedlými a naozaj chutnými až po prvých mrazoch, keď takzvane zhniličkovatejú. Kedy sa tak stane závisí od počasia, no pokojne to môže byť až v decembri. Skôr ich ani nechutnajte, zbytočne si pokrivíte pohľad na toto skvelé ovocie. Po premrznutí dužina zmäkne a trpká chuť sa zmení na príjemne sladkokyslú. Dobré je vedieť, že mišpule sa konzumujú bez šupky – dužina sa dá ľahko vydlabať lyžičkou alebo vytlačiť priamo zo šupky. Tvrdé semená je lepšie vypľuť.