Tajomstvo krásnej pleti je ukryté v zelenine. Je známe, že medzi jedny z najlepších prírodných prostriedkov na podporu pevnosti pokožky patria rastlinné pigmenty karotenoidy. Zároveň ide o účinné antioxidanty, ktoré posilňujú imunitný systém, sú nevyhnutné pre rast a zdravie očí.
Nachádzajú sa najmä v červenej, oranžovej alebo žltej zelenine a ovocí. Namiesto hľadania drahých krémov s účinkami proti vráskam si namiesto do drogérie skočte radšej do potravín a rovno si to namierte do oddelenia s ovocím a zeleninou. Úplne najlepšie však je, ak máte možnosť, siahnuť po zásobách vlastnej úrody.

Ako to funguje?
Karotenoidy viažu voľné radikály a tým spomaľujú starnutie pokožky. Paprika, rajčiny a mrkva sú obzvlášť účinné, ale veľa červených, oranžových a žltých karotenoidov obsahuje aj tekvica, melón či grapefruit. Najväčší protivráskový potenciál má alfa a beta karotén a tiež lykopén. Rovnako ako mrkva, aj oranžové plody rakytníka obsahujú veľa beta-karoténu (provitamínu A), ktorý si náš organizmus dokáže enzymatickými reakciami premeniť na dôležitý vitamín A. Aj tento je nevyhnutný pre krásu pleti, pretože:
- Podporuje rýchlosť hojenia rán, napríklad jazvičiek po akné.
- Exfoliuje, teda robí pleť hladkou a bez šupiniek.
- Opravuje bunkovú štruktúru epidermis a optimalizuje UV ochranu.
- Znižuje zhlukovanie granúl melanínu a redukuje tak tmavé škvrny alebo hyperpigmentáciu.
- Znižuje produkciu kožného mazu.
- Podporuje zdravú bunkovú membránu.
- Zlepšuje hydratáciu v bunke aj v jej okolí a tým pomáha predchádzať vráskam.
Na pomoc si vezmite tuk
To, koľko prospešných látok sa zo skonzumovaných potravín do organizmu naozaj vstrebe závisí od viacerých faktorov. Keďže karotenoidy sú rozpustné v tukoch, na ich lepšie využitie zeleninu pripravte s trochou olivového oleja, masla alebo smotany. Dôležité je však vedieť i to, že nie každý tuk má pozitívny vplyv na prijímanie karotenoidov organizmom. Napríklad taký margarín obsahuje polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré vám v tomto prípade dobre neposlúžia.

Tepelnej úpravy sa nebojte
Našťastie karotenoidy nie sú citlivé na teplo, takže im varenie vôbec neprekáža. Práve naopak. Keďže sú pevne viazané v bunkových stenách, uvoľňujú sa iba tepelnou úpravou alebo sekaním surovín, a tak sú pre organizmus ľahšie použiteľné. Rajčinová omáčka alebo polievka je teda v boji proti vráskam účinnejšia než surová zelenina. Rovnako je to s uvarenou mrkvou.

Bobuľové ovocie namiesto botoxu
Najmä drobné ovocie má veľa antioxidantov, ktoré chránia pokožku pred voľnými radikálmi. Platí, že čím tmavšie je, tým lepšie. Čučoriedky, černice, zemolez, arónia… Ak zjete približne 150 gramov bobuľového ovocia denne, pokryjete dennú potrebu prospešných antioxidantov. Účinnými potravinami proti vráskam sú aj červené jablká (konzumované so šupkou), hrozno a orechy.

