Lepšie než drahé krémy proti vráskam: Ktoré ovocie a zelenina vám spoľahlivo vypne a omladí pleť?

Namiesto kupovania drahých pleťových krémov si radšej pravidelne naservírujte zeleninu so skvelými účinkami proti vráskam. Verte, že zdravá strava vás robí mladšími a má pozitívny vplyv na celý organizmus.

03.12.2023 09:15
zdravá strava, ovocie a zelenina, zdravé potraviny Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tajomstvo krásnej pleti je ukryté v zelenine. Je známe, že medzi jedny z najlepších prírodných prostriedkov na podporu pevnosti pokožky patria rastlinné pigmenty karotenoidy. Zároveň ide o účinné antioxidanty, ktoré posilňujú imunitný systém, sú nevyhnutné pre rast a zdravie očí.

Nachádzajú sa najmä v červenej, oranžovej alebo žltej zelenine a ovocí. Namiesto hľadania drahých krémov s účinkami proti vráskam si namiesto do drogérie skočte radšej do potravín a rovno si to namierte do oddelenia s ovocím a zeleninou. Úplne najlepšie však je, ak máte možnosť, siahnuť po zásobách vlastnej úrody.

Foto: SHUTTERSTOCK
rajčiny, recept, omáčka

Ako to funguje?

Karotenoidy viažu voľné radikály a tým spomaľujú starnutie pokožky. Paprika, rajčiny a mrkva sú obzvlášť účinné, ale veľa červených, oranžových a žltých karotenoidov obsahuje aj tekvica, melón či grapefruit. Najväčší protivráskový potenciál má alfa a beta karotén a tiež lykopén. Rovnako ako mrkva, aj oranžové plody rakytníka obsahujú veľa beta-karoténu (provitamínu A), ktorý si náš organizmus dokáže enzymatickými reakciami premeniť na dôležitý vitamín A. Aj tento je nevyhnutný pre krásu pleti, pretože:

  • Podporuje rýchlosť hojenia rán, napríklad jazvičiek po akné.
  • Exfoliuje, teda robí pleť hladkou a bez šupiniek.
  • Opravuje bunkovú štruktúru epidermis a optimalizuje UV ochranu.
  • Znižuje zhlukovanie granúl melanínu a redukuje tak tmavé škvrny alebo hyperpigmentáciu.
  • Znižuje produkciu kožného mazu.
  • Podporuje zdravú bunkovú membránu.
  • Zlepšuje hydratáciu v bunke aj v jej okolí a tým pomáha predchádzať vráskam.

Na pomoc si vezmite tuk

To, koľko prospešných látok sa zo skonzumovaných potravín do organizmu naozaj vstrebe závisí od viacerých faktorov. Keďže karotenoidy sú rozpustné v tukoch, na ich lepšie využitie zeleninu pripravte s trochou olivového oleja, masla alebo smotany. Dôležité je však vedieť i to, že nie každý tuk má pozitívny vplyv na prijímanie karotenoidov organizmom. Napríklad taký margarín obsahuje polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré vám v tomto prípade dobre neposlúžia.

paštrnák Čítajte viac Zlepší trávenie, upraví krvný obeh, je sladší než mrkva, zimu prečká na hriadke a s prehľadom nahradí náročný petržlen

Tepelnej úpravy sa nebojte

Našťastie karotenoidy nie sú citlivé na teplo, takže im varenie vôbec neprekáža. Práve naopak. Keďže sú pevne viazané v bunkových stenách, uvoľňujú sa iba tepelnou úpravou alebo sekaním surovín, a tak sú pre organizmus ľahšie použiteľné. Rajčinová omáčka alebo polievka je teda v boji proti vráskam účinnejšia než surová zelenina. Rovnako je to s uvarenou mrkvou.

zelenina Čítajte viac 6 zelenín, ktoré nikdy nejedzte surové: Hrozia vám žalúdočné problémy, obličkové kamene, strata vápnika aj silné otravy

Bobuľové ovocie namiesto botoxu

Najmä drobné ovocie má veľa antioxidantov, ktoré chránia pokožku pred voľnými radikálmi. Platí, že čím tmavšie je, tým lepšie. Čučoriedky, černice, zemolez, arónia… Ak zjete približne 150 gramov bobuľového ovocia denne, pokryjete dennú potrebu prospešných antioxidantov. Účinnými potravinami proti vráskam sú aj červené jablká (konzumované so šupkou), hrozno a orechy.

Foto: SHUTTERSTOCK
drobné ovocie, bobuľoviny, maliny, čučoriedky, egreše, ríbezle
orechy Čítajte viac Ktoré orechy posilnia srdce, znížia cholesterol, spomalia starnutie, zaženú chuť na sladké a čo si o nich myslí odborníčka na výživu?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #zdravá strava #pleť #vrásky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december