Listy deravé ako rešeto: Ak ste toto počas leta videli na marhuliach, slivkách či broskyniach, v novej sezóne zbystrite

Všimli ste si počas vegetácie rôzne dierkované, častokrát akoby potrhané listy kôstkovín? Príčinou nemuselo byť krupobitie ani žravý škodca.

05.12.2023 06:00
slivky, broskyne, marhule Foto:
debata

S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o hubové ochorenie známe ako klasterosporióza. Hlavne v rokoch so zvýšeným výskytom dažďov vie napáchať nemalé škody a, žiaľ, nielen na listoch. Huba Stigmina carpophila šarapatí hlavne na broskyniach, marhuliach, no nepohrdne ani slivkami. Ostatné kôstkoviny poškodzuje menej.

Starší názov, za ktorým sa však skrýva rovnaký pestovateľský problém je dierkovitosť listov a škvrnitosť plodov kôstkovín.

Prejav klasterosporiózy na liste broskyne. Foto: SHUTTERSTOCK
broskyňa, list, dierkovitosť, klasterosporióza Prejav klasterosporiózy na liste broskyne.

Ako naznačuje staršie pomenovanie, huba Stigmina carpophila nespôsobuje len dierky na listoch, ktoré môžu byť pri slabom napadnutí iba estetickým problémom, ale často znehodnocuje aj plody. Vznikajú na nich drobné ostro ohraničené škvrny sprevádzane glejotokom. Ak sa spoja do súvislej plochy, pokožka plodu v danom mieste praskne a vznikne vstupná brána pre sekundárne napadnutie úrody hubami z rodu Monilia, čo ich v krátkom čase definitívne znehodnotí.

Prejav klasterosporiózy na plode broskyne. Foto: SHUTTERSTOCK
broskyňa, plod, chrastavosť, klasterosporióza Prejav klasterosporiózy na plode broskyne.
monilióza, moníliová hniloba, jabloň Čítajte viac Fuj, takéto ovocie na stromoch vidieť nechcete. Prečo úroda hnije a ako sa dá podobným problémom predísť?

Pri silnejšom infekčnom tlaku môžu byť poškodzované aj časti výhonkov okolo púčikov, ktoré počas zimy zvyčajne odumrú.

Dierky na listoch vznikajú tak, že klíčne vlákna huby do listov preniknú väčšinou cez prieduchy, pričom vylučujú jedovaté látky. Tie spôsobujú odumieranie vnútorných pletív v tesnom okolí miesta, kde prenikli do listu. Napadnuté pletivá reagujú tvorbou oddeľovacieho pletiva, ktoré obmedzuje prívod vody a živín do poškodených miest. Tie zasychajú a neskôr z čepele listov vypadávajú.

Prejav klasterosporiózy na liste slivky. Foto: SHUTTERSTOCK
slivka, list, dierkovitosť, klasterosporióza Prejav klasterosporiózy na liste slivky.

Pôvodca ochorenia prezimuje vo forme konídií v opadanom lístí, ale aj na kôre stromov, ktoré boli v predchádzajúcom vegetačnom období napadnuté.

Kedy hrozí najvyššie riziko infekcie stromu?

Ak po jarnom vypučaní kôstkovín prevláda daždivé počasie, ktoré podporuje klíčenie konídií patogéna.

Možnosti ochrany

Pretože patogén prezimuje na kôre stromov a v opadanom lístí, vhodnou prevenciou je jeho dôkladné vyhrabanie, odstránenie starej borky a vápnenie kmeňov. Veľkú časť konídií zlikvidujete meďnatým postrekom vykonaným primárne proti kučeravosti listov broskýň. Počas vegetácie sa robí ošetrenie len v prípade silného výskytu patogéna za daždivého počasia.

broskyňa, broskyne Čítajte viac Veľký problém broskýň, na ktorý treba myslieť dvakrát: Iba jarný postrek vám úrodu spoľahlivo neochráni

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #slivka #broskyňa #marhuľa #dierkovitosť listov #chrastavosť #klasterosporióza
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december