Praktické rady, ako správne naklíčiť bataty a dopestovať si desiatky zdravých a silných priesad za cenu jednej hľuzy

Bataty sa nepestujú ako klasické zemiaky, pretože sú veľmi citlivé na mráz a náročné na teplo. Aby naozaj dobre rástli potrebujú minimálne tri (skôr štyri), no ideálne až päť mesiacov bez mrazu.

17.01.2024 14:00
bataty Foto:
Hoci pri perfektnej starostlivosti môžete z jednej rastliny batatu získať až 3 kg hľúz, pri pestovaní v záhrade očakávajte skôr 1,5 až 2 kg z jednej sadenice.
debata

Preto, ak by ste u nás vysadili nenaklíčené hľuzy, rastliny by nestihli dostatočne narásť a vytvoriť plnohodnotnú, kvalitnú úrodu nových hľúz. Aj toto je jeden z hlavných dôvodov, prečo sa pestujú z predpestovaných sadeníc podobne ako iné teplomilné druhy zeleniny (rajčiny, paprika, baklažány), čím získajú náskok vo vegetácii.

S prípravou hriadok na pestovanie batatov je dobré začať už v jeseni. O hnojení a výpočte plochy, ktorú budete pre pomerne mohutné (rozpínavé) rastliny potrebovať, sa dočítate tu.

Ak ste sa pre pestovanie rozhodli až teraz, nezúfajte, hriadky pripravte skoro na jar a pokojne sa do toho pustite.

Informácie, ktoré vám pomôžu pochopiť (ne)úspech pri pestovaní batatov

Naše územie (s výnimkou najteplejších oblastí) nie je pre bataty z pohľadu klimatických pomerov tým najideálnejším, no pestovanie sa dá úspešne zvládnuť, ak si uvedomíte, že:

  • Bez mrazu potrebujú najmenej štyri mesiace.
  • Ideálna denná teplota sa počas tohto obdobia musí pohybovať v rozmedzí 21 až 25 °C.
  • Teploty pod 15 a nad 30 °C rast rastlín obmedzujú.
  • Pri sadení sa neriaďte konkrétnym termínom, ktorý vám niekto poradí, ale vývojom počasia vo vašej oblasti.
  • Základné pravidlo hovorí, že so sadením batatov by ste mali začať až mesiac po poslednom jarnom mraze.
  • Teplota pôdy v hĺbke 10 cm by nemala byť menej ako 18 °C. To je na vysádzanie ideálny čas, no u nás na väčšine územia nereálny, pretože znamená príliš krátku vegetáciu.
podzemnica olejná Čítajte viac „Buráky“ ako lusk z vlastnej záhrady? Pestovať ich je také jednoduché: Držte sa našich rád a úroda bude excelentná

Predklíčte ich a získajte sadenice

Tie potrebujete dostatočne silné na to, aby bolo pestovanie po vysadení úspešné. Získate ich z klíčkov veľmi jednoduchým, no na čas náročnejším spôsobom. Skúsení pestovatelia preto odporúčajú, začať s nakličovaním batatov už v decembri/ja­nuári.

Kým sa na hľuzách vytvoria pevné klíčky, trvá to dva, pokojne aj tri či štyri mesiace. Preto, ak chcete mať v máji pekné a výsadby schopné priesady, hľuzy už teraz dajte do nádoby s vodou. Každú samostatne do zaváraninových pohárov či plastových nádobiek. Dôležité je, aby sa hľuza nedotýkala dna, preto si pomôžte kúskami špajdlí a napichnite ich do batatov aspoň z dvoch strán. Špajdle zostanú položené na hrane nádoby. Ide o rovnaký princíp, ako keď sa necháva naklíčiť kôstka z avokáda. Približne po dvoch až troch týždňoch začnú rásť prvé korienky a objavovať sa klíčky. Z tých sa postupne vytvoria stonky s lístkami.

Pri nakličovaní je nevyhnutný dostatok svetla, preto hľuzy dajte pokojne na okenný parapet. Dbajte na to, aby boli stále ponorené vo vode približne do štvrtiny až polovice. Tú treba postupne dolievať.

Foto: SHUTTERSTOCK
bataty, priesady, predkličovanie

Kde zohnať prvé hľuzy?

Ak s pestovaním batatov začínate, pokojne si prvé hľuzy kúpte v potravinách. Napriek tomu, že bývajú ošetrené proti predčasnému klíčeniu, postupne korienky a klíčky i tak začnú rásť. Môže to len o dva či tri týždne dlhšie trvať, preto s predkličovaním začnite čím skôr.

Z klíčkov priesady

Keď budete mať 7 až 10 cm vysoké klíčky s niekoľkými listami, môžete ich začať postupne opatrne vylamovať z hľuzy. Po vylomení spodné listy odstráňte a získaný výhonok dajte opäť do pohára s vodou. Za 2 až 3 týždne vytvorí dostatočne silný koreňový systém na to, aby ste priesadu mohli vysadiť do kvetináča so substrátom.

Foto: SHUTTERSTOCK
bataty, priesady, predkličovanie

Tu ešte podrastie aj na 20–30 cm, zosilnie a substrát poriadne prekorení. Nebojte sa, keď budú priesady batatov takto v kvetináčoch aj mesiac či dva (v závislosti od začiatku nakličovania hľúz), nič sa im nestane. Počkajú do obdobia vhodného na výsadbu.

Foto: SHUTTERSTOCK
bataty, priesady, predkličovanie
V prípade, že sa vám batat podarí pekne naklíčiť, z jednej hľuzy získate pokojne aj 20 klíčkov, teda jednotlivých rastliniek (priesad).
artičoka Čítajte viac Chráni pečeň, povzbudí trávenie tukov, obmedzí hromadenie cholesterolu: Na hriadke zaujme, na tanieri zachutí

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bataty #priesady #predkličovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december