Miesto v záhrade im treba nájsť už teraz: Bataty naštartujú trávenie, zrovnajú tlak a odporúčajú sa aj pri cukrovke

Hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá, bataty majú s klasickými zemiakmi len pramálo spoločné.

25.09.2023 06:00
bataty Foto:
debata

Sú to koreňové hľuzy povojník batatového (Ipomoea batatas), teda vo svojej domovine viacročnej rastliny z čeľade pupencovité (Convolvulaceae). Áno, bataty patria do rovnakej čeľade, ako záhradkárom dobre známa a prakticky nezničiteľná burina pupenec roľný. Napriek tomu sa hlavne v anglicky hovoriacich krajinách ich hľuzy označujú ako sladké zemiaky (sweet potato).

Niektoré zdroje uvádzajú, že bataty sa do... Foto: SHUTTERSTOCK
Batáty Niektoré zdroje uvádzajú, že bataty sa do Európy dostali už o 100 rokov skôr než zemiaky a navyše boli aj oveľa cennejšie.

Bataty v slovenských záhradách

Ich pestovanie u nás nie je náročné, no 100-percentnú úspešnosť na voľnej hriadke vám odborníci potvrdia len v južných oblastiach krajiny. Všetko je, ale, len o vytvorení tých správnych podmienok a potom sa môže úspech dostaviť pokojne aj na Orave či v iných, vyššie položených oblastiach.

orechy Čítajte viac 4 tipy, ako mať orechy v zásobe celé roky. Nezatuchnú, nesplesnivejú, no trojka rozdúchava vášne. Čo si o nej myslíte?

Pripravte sa v predstihu

Ak sa pohrávate s myšlienkou, že by ste si pestovanie batatov skúsili, s prípravou hriadok je dobré začať už teraz – v jeseni. Myslite na to, že bataty potrebujú trochu viac miesta. Ideálne sú riadky vzdialené od seba až 120 cm, no ak ste nútení priestorom šetriť, vzdialenosť môžete zmenšiť na 70 až 100 cm. Určite viete, že sa táto zelenina pestuje výhradne z priesad. Tie sa vysádzajú v rozstupoch 30 až 40 cm. Na základe týchto informácii si ľahko prepočítate, aký priestor môžete batatom vo vaše záhrade dopriať, a koľko sadeníc budete na jar potrebovať. Keď už viete, koľko miesta zo záhrady vyčleníte sladkým zemiakom, pôdu zrýľujte do hĺbky aspoň 30 až 40 cm a to je všetko. Nechajte ju do jari v hrubej brázde. Finálnu prípravu s formovaním mierne zvýšených hriadok a položenie čiernej pestovateľskej fólie dokončíte až na jar.

Nie je batat ako batat

Hoci v obchodoch sa zväčša stretnete s oranžovo sfarbenými hľuzami, v skutočnosti majú aj bataty rôzne farebné varianty – odrody. Môžu byť biele, žlté, oranžové i červené. Najžiadanejšie sú však oranžové odrody. Azda preto, že obsahujú najväčšiu dávku, pre organizmus prospešného betakaroténu.

rajčiny, rajčinová šťava, zaváranie Čítajte viac 100-percentná šťava plná chuti bez éčok a ďalších zbytočností: Pripravte si ju z posledných rajčín a neoľutujete

10 zdravotných výhod, pre ktoré sa oplatí, nájsť batatom miesto v záhrade

  • Bataty môžu vyplniť veľkú časť každodennej potreby sacharidov, vitamínov (A, C, E, B6) a minerálov (Cu, Mn, K, Fe).
  • Majú vysoký obsah antioxidantov, sú výborným zdrojom karbohydrátov pre cukrovkárov, ktorým pomáhajú ustaľovať hladinu cukru v krvi.
  • Odporúčajú sa aj ľuďom s problémami s tlakom.
  • Zabezpečujú zdravý chod zažívacieho traktu, pomáhajú pri zápche a pri pravidelnej konzumácii eliminujú riziko rakoviny hrubého čreva.
  • veľmi vhodné aj pre tehotné ženy, no tiež pre tie, čo tehotenstvo ešte len plánujú, lebo obsahujú vysoké hodnoty folacínu, ktorý zohráva hlavnú úlohu pri gravidite.
  • Vďaka veľkému zastúpeniu vitamínov a minerálov sa bataty často označujú štartérom imunity.
  • Táto zelenina vás doslova podrží aj v stresových situáciách.
  • Obsahujú prírodné cukry, preto sú ideálne na redukciu váhy.
  • Zanedbateľná nie je ani vláknina.
  • Nachádza sa v nich výnimočné množstvo betakaroténu.
Tradičná čínska medicína verí, že bataty ohrievajú žalúdok, posilňujú vnútorné orgány a podporujú energiu čchi.
Hoci pri perfektnej starostlivosti môžete z... Foto: SHUTTERSTOCK
bataty Hoci pri perfektnej starostlivosti môžete z jednej rastliny batatu získať až 3 kg hľúz, pri pestovaní v záhrade očakávajte skôr 1,5 až 2 kg z jednej sadenice.
kašeľ, nádcha, chrípka, vírus, žena, choroba Čítajte viac Rastlina s vôňou jabĺk expresne rýchlo lieči kašeľ, pomáha pri žalúdočných vredoch, zápaloch aj kožných vyrážkach

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bataty
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december